Sunt cărți care ne-au ținut treze nopți întregi și romane care ne-au făcut să ne trezim devreme, ca să mai citim câteva pagini, înainte să începem activitatea la birou. Sunt autori care au fost alături de noi „la bine și la rău”, de cuvintele cărora ne-am îndrăgostit, care ne-au făcut să pierdem noțiunea timpului.
Ne întâlnim în fiecare zi cu cărțile și le iubim, dar avem, fiecare, preferințe diferite. Suntem echipa Nemira și acestea sunt cărțile noastre de suflet.
Noi suntem echipa Nemira. Adorăm cărțile și ne place să ducem mai departe #plăcerealecturii oriunde găsim cititori interesați să-și dezvolte orizonturile. Credem cu tărie că educația poate salva vieți, iar literatura ne-o poate înfrumuseța. Așa că te invităm să intri într-un univers orchestrat cu măiestrie de autorii noștri.
…
Ana Nicolau, Director General
Dune a fost prima carte de care m-am îndrăgostit la Nemira şi, aşa cum se întâmplă adesea cu prima dragoste, n-o uiţi niciodată! Eram în clasa a 4-a sau 5-a când una dintre colegele mele de atunci a adus Dune la şcoală şi o citea pe ascuns în timpul orelor de matematică. Din curiozitate, i-am cerut-o şi eu s-o citesc la pauză şi n-am mai putut s-o mai las din mână. Acasă am descoperit apoi în bibliotecă toate cărţile din serie pe care le-am devorat în câteva săptămâni.
Şi astăzi am o mare afecţiune pentru Frank Herbert şi pentru lumea pe care a construit-o. Aş recomanda Dune oricui şi a fost o reală bucurie pentru mine ca editor să o pot publica şi să lucrez împreună cu Adnan Vasile care a făcut noul design al întregii colecţii.
Andreea Lupescu, PR Manager
S-a întâmplat ceva ciudat. În momentul în care m-am hotărât să citesc Despre scris, de Stephen King, am început să mă trezesc, fără alarmă, la 7:21. Până atunci, nu fusesem vreodată o persoană matinală, ba chiar refuzam bilete de avion și plecări, dacă erau prea de dimineață.
Stephen King a reușit, prin această carte, ceea ce nu au reușit orele de yoga, cărțile de mindfulness sau articolele științifice: să mă disciplineze, să-mi regleze orele de somn și, mai presus de toate, să-mi arate cât de mult câștigi începând ziua dis-de-dimineață. Este alt univers. Mă trezesc la 7:21 și citesc până când îmi încep ziua de lucru.
Despre scris este o carte pe care cred că ar trebui să o citească oricine a scris vreodată un text. Fie și pe Facebook. Stephen King zice, la un moment dat, că l-a întrebat un jurnalist cum scrie, iar el a răspuns: „Cuvânt cu cuvânt”. Nu glumea.
Așa este și cartea: sinceră, directă, fluidă, vie, amuzantă; deseori mă trezeam râzând zgomotos prin casă. Autorul ne deschide ușa casei și ne lasă înăuntru să-i vedem soția, copiii, mobila, ritualurile de scris.
Alina Sârbu, Redactor-șef
Acum, când „vremurile și-au ieșit din matcă“, iar lumea seamănă tot mai mult cu „o grădină ce crește neplivită“, cum spune bardul, cărțile aduc parcă mai multă alinare decât oricând.
Pentru mine, clasicii au fost și vor rămâne un sprijin de nădejde, așa că m-am desfătat cu romanul Lumii îi spuneau pădure a inegalabilei Ursula K. Le Guin, o pledoarie pentru pace și pentru respectarea naturii de care avem mai multă nevoie decât oricând. Dar și cu alte trei romane din aceeași colecție de texte exemplare, toate trei semnate de frații Strugațki: Picnic la marginea drumului, Valurile liniștesc vântul și Melcul pe povârniș.
Cătălina Nicolau, executive-director
Exalare, de Ted Chiang este cartea mea preferată! Nu știu cum să descriu mai bine această carte, dar pot să vă spun că atunci când am început să o citesc eram într-o pauză de prânz, iar când m-am oprit era întuneric afară, aveam multe mailuri necitite și multe mesaje pe Whatsapp. De obicei nu neglijez notificările, sunt #alwayson, dar, de data asta, pur și simplu nu a mai contat nimic.
Las aici un scurt citat din Exalare, povestirea: ANXIETATEA ESTE AMEȚEALA DATĂ DE LIBERTATE: „Nu sunt sigură în privința matematicii, spuse Dana, dar cred cu fermitate că alegerile noastre contează. Fiecare decizie pe care o luăm contribuie la caracterul nostru și modelează genul de persoană care suntem. [….] dacă acționăm compasional în această ramificație, continuă să fie important, pentru că are efect asupra ramificațiilor ce vor diverge în viitor. Cu cât vom face mai frecvent alegeri compasionale, cu atât este mai puțin probabil să facem alegeri egoiste în viitor, chiar și în ramificațiile în care avem o zi proastă”.
Andreea Mitran, social media & visual brand manager
Aș avea cel puțin 5 cărți preferate de la Nemira despre care aș vrea să vă povestesc, dar am ales una singură pe care cred că ar trebui să o citească toată lumea: Un gentleman la Moscova, de Amor Towles. Când am citit cartea asta despre un conte plin de carismă, izolat într-un hotel din Moscova, nu m-am gândit nicio clipă că o să ne simțim și noi asemănător cu contele – chiar dacă nu în hoteluri sau în arhitecturi impozante din alte țări, ci chiar la noi acasă.
Mă îndrăgostisem deja de carte de dinainte să o citesc (ceea ce nu mi se întâmplă des), făcând research pentru ea și auzind-o non-stop pe Ana Nicolau, directorul nostru general, care îmi spunea că e o bijuterie de carte. Iar când a ajuns în sfârșit la mine i-am dat dreptate 100% și am terminat-o într-un singur weekend, cu o grămadă de citate subliniate și inimioare pe marginea paginii.
Fotografii: Nemira, Unsplash