Crăciunul este sărbătoarea speranței, a unui nou început marcat de nașterea Mântuitorului. Așadar, nu sărbătorim venirea lui Moș Crăciun, așa cum, uneori, printre atâtea cadouri și decorațiuni, scăpam din vedere. Recunosc, și eu am nevoie să-mi amintesc acest lucru în fiecare an când se apropie perioada Crăciunului și intru în frenezia decoratului.
…
Un articol scris și ilustrat de invitata noastră, Simona Purdel, creatoare de decorațiuni și frumos la Atelier RAIZ.
…
Cred că este important ca, dincolo de imaginea unui decor idilic care acaparează Instagramul sau Pinterestul, dincolo de trenduri și tendințe cromatice, să privim această sărbătoare în esența ei. Crăciunul aduce cu sine sentimentul de “acasă” și rămâne sărbătoarea care reunește familia și prietenii în jurul mesei și a bradului împodobit.
Consider că decorarea mesei, ar trebui să fie, așadar, extensia acestei idei, a sentimentului de bine, de împlinire, de confort și de liniște și mai puțin să fie axată pe influența tendințelor în domeniu. Desigur, acest lucru nu înseamnă că nu ne putem lăsa creativitatea să zburde și cred că este cu atât mai ofertant să decoram masa anul acesta, cu cât situația globală aduce limitări nemaiîntâlnite în alți ani și mă refer aici la penuria de produse și prețurile ridicate, așa cum este preconizat.
Alege vintage
În plus, conștientizarea consumerismului exagerat al ultimilor ani, a trasat o noua direcție: aceea de a da o nouă viată obiectelor demult uitate. Așa că, data viitoare, nu mai trece indiferent pe lângă dulapul bunicii cu fețe de masă brodate și porțelanuri și scoate la lumină comorile ascunse acolo. Dă-le o șansă!
Sau poate ești pasionat de târguri de vechituri și de shopping online de astfel de obiecte, așa cum sunt eu. Poți recrea astfel un Crăciun ca în copilărie. Deci, nu te sfii, scoate paharele roșu rubin pe care le-ai văzut toata copilăria în vitrina mamei și pe care nu te-ai gândit ca le vei folosi vreodată și vei avea un Crăciun de inspirație vintage.
Totuși, dacă nu ești atât de nostalgic și preferi un Crăciun actual, ai multiple variante de a crea un decor memorabil. Când ne gândim la decorarea mesei de Crăciun, cred că imaginația și opțiunile sunt nelimitate și tocmai acest lucru stârnește provocări: să reușești să găsești un echilibru între funcțional și estetic.
De evitat
Desigur, Spiritul Crăciunului ne poate cuprinde pe nesimțite și, purtați de entuziasm, putem ajunge în situația în care decorul să acapareze masa și să devină copleșitor. Spre exemplu, oricât de spectaculos și festiv arată un decor realizat pe înălțime , amplu și bogat în detalii, așezat pe mijlocul mesei, poate deveni o barieră între invitații așezați de o parte și de cealaltă.
Așadar, ia în calcul ca aceia care se vor așeza la masă vor să converseze, să mănânce și să râdă împreună, nu doar să admire un decor “demn” de Instagram. Te poți trezi în situația în care invitații vor face poze aranjamentelor și vor posta pe rețelele de socializare mai mult decât să socializeze între ei în acea seară.
Câteva sfaturi pentru reușita decorării mesei
Masa de Crăciun este un festin în sine, cu sau fără ornamente, așa că, pentru a te asigura că îți aștepți invitații la o masă frumos decorată, dar și practică, iată câteva elemente pe care îți recomandat să le iei în considerare:
- Stabilește tematica și cromatica: poate vrei un decor cu accente glam de auriu sau argintiu, sau poate rămâi la tradiționalul roșu, alb și verde sau poate ești mai îndrăzneț și preferi accente de culoare. Variantele sunt multiple, însă asigură-te că ești consecvent și păstrezi o linie coerentă în ceea ce aduci pe masa ca decor. Un simplu search pe Pinterest te poate orienta în acest sens.
- Nu încărca masa cu prea multe decorațiuni. Mesele de Crăciun sunt îmbelșugate, dar asta nu înseamnă belșug în decor. Lasă loc și platourilor cu mâncare astfel încât să fie ușor tuturor să se servească.
- Adu natura pe masa și creează un decor central din crengi de brad în care poți insera eucalipt, crenguțe de ilex, conuri de brad, flori de bumbac, bete de scorțișoara și chiar și fructe de sezon pentru un plus de culoare. Așază-l pe toata lungimea mesei pentru ca toți invitații să se bucure de atmosfera creata și de mirosul proaspăt.
- În viziunea mea, nu există masă de sărbătoare fără lumânări. Dacă un aranjament floral poate ocupa mai mult spațiu și poate fi mai costisitor, lumânările îți asigură o atmosferă de sărbătoare cu minime eforturi. Grupează-le, folosește diferite dimensiuni sau folosește sfeșnice și vei obține o atmosferă magică. Totul arată mai bine în lumina lumânărilor.
Dacă ești pasionat de DIY și te bucură astfel de proiecte, îți propun să îți creezi singur lumânările, așa cum am făcut și eu anul trecut, topind ceară de albine într-o formă de silicon pentru prăjituri. Nu trebuie să fie perfecte, însă cu siguranță vor da o notă personală decorului și vor impresiona invitații.
Dacă ești, însă o persoană practică sau nu ai timp la dispoziție, pune apa în câteva recipiente (borcane, vaze, pahare), adaugă crenguțe de brad sau rozmarin, merișoare sau felii de portocale si așază deasupra o lumânare plutitoare pentru a întregi atmosfera festivă.
- Folosește veselă cu tematică de Crăciun. Nu te îngrijora, asta nu înseamnă că trebuie să investești în servicii de masă complete. Este suficient să ai câteva accente: un bol sau un platou cu motive specifice, pentru a te introduce în atmosfera Crăciunului. Nu uita, însă, să păstrezi o unitate în alegerea veselei. Apelează cu încredere la clasicele farfurii albe și nu vei da greș.
- Un alt element ce adaugă un plus de eleganta și întregește tematica aleasă îl reprezintă șervetele de masă. Simple sau cu model, adaugă inele speciale sau pur si simplu leagă-le și adaugă un băț de scorțișoara sau o crenguță de brad și, cu siguranță, vor fi de impact. Poți face chiar un mix & match. Pe mine mă încântă atat de mult, încât atunci când găsesc țesături care să-mi placă, le transform în șervete de masa sau folosesc prosoape de bucătărie, așa numitele tea towels pe post de șervete. Pentru cei practici, care nu vor să spele și să calce atâtea bucațele de material, există, evident, și varianta clasicelor șervețele de hârtie. Din fericire, oferta este bogată și le pot suplini cu succes pe cele de in sau bumbac.
- Adaugă un element surpriză. Poți personaliza locul fiecărui invitat cu câte un bilețel cu o urare de Crăciun sau poți decora turtă dulce împreună cu cei mici și le poți așeza în farfurie înainte să ajungă invitații. Pe lângă cadourile primite, cu siguranță bunicii se vor bucura să aibă o astfel de amintire.
Nu uita!
Găsește bucurie în decorarea mesei, acceptă că nu trebuie să fie totul perfect pentru a fi apreciat și privește acest lucru ca pe un moment de creație, de terapie prin frumos și vei transforma presiunea pe care o poți resimți în rolul de gazdă, în emoție și entuziasm.
Amintește-ți că masa de Crăciun este o bucurie în sine: bucuria revederii, a miresmelor de sărbătoare, a preparatelor alese, a meselor de neuitat. Și nu uita să surprinzi toate acestea și în fotografii, pentru a retrăi emoția până la Crăciunul următor.
Text și fotografii: Simona Purdel (Atelier RAIZ)