5 cazări splendide cu ciubăr, din România

Durata: 7 minute

Câteva momente de relaxare în ciubăr sunt binevenite indiferent de anotimp. Iar dacă ciubărul vine la pachet cu apusuri incredibile, cu văi largi și cu munți falnici, ori este protejat de conace cu povești de demult și completat cu un binemeritat pahar de vin cu aromă locală, atunci bucuria este chiar și mai mare.

Tot mai multe spații de cazare oferă acest beneficiu, astfel că în acest articol îți voi povesti despre 5 dintre favoritele mele, pe care le-am văzut, încercat, adorat!

#1 Scandinave Chalet, Bran

Cu ani în urmă, când am fost pentru prima dată într-o țară nordică, am întâlnit termenul de hygge, pe care l-aș traduce prin simplitate, relaxare și capacitatea de a te înconjura de bucurie izvorâtă din lucrurile mici. Pentru danezi și norvegieni, hygge poate fi o lumânare frumos parfumată, un pulovăr pufos, o ciocolată caldă cu frișcă, ciripitul unei păsări, trosnetul lemnelor în șemineu, picioarele goale prin iarbă proaspătă, torsul unei pisici sau atinsul paginilor unei cărți vechi.

Hygge este capacitatea de a vedea fericirea în ceea ce deja te înconjoară. Iar asta nu e puțin lucru deloc! Scandinave Chalet Bran este cea mai frumoasă definiție pe care aș putea-o da noțiunii de hygge din toate experiențele pe care le-am trăit în România până acum. Simplitatea și calitatea construcției lasă naturii toate vorbele și poveștile, iar omului toate șansele la fericire din lucruri mărunte.

 

 

Vederea copleșitoare spre Bucegi, geamurile imense, luminile difuze, șemineul elegant, ciubărul, spațiul care îți permite să respiri, să alergi, să râzi, un pahar de vin, o lumânare, o pernă parfumată, o găină care se plimbă prin jurul casei, o floare în vază, picioarele goale pe dalele încălzite de soarele de toamnă, răsăritul înfășurat în pături de pe terasă cu prima cafea din zi, toate sunt definiții ale noțiunii de fericire izvorâtă din lucruri mici.

Poți afla mai multe despre acest loc splendid detalii pe site-ul oficial Scandinave Chalet Bran.

#2 Valea Verde Retreat, Cund

ciubăr

Valea Verde Retreat este o comoară ascunsă cu grijă între dealurile vălurite ale județului Mureș, într-un sătuc incredibil de verde, înțesat de căsuțe viu colorate. M-am simțit întocmai ca Dorothy din Vrăjitorul din Oz, în drumul ei spre orașul de smarald – știam că urma să văd ceva frumos, verde și strălucitor, dar nu chiar atât de frumos, chiar atât de verde și chiar atât de strălucitor!

De îndată ce am deschis poarta resortului, am văzut o pajiște întinsă mai mult decât puteai cuprinde cu privirea, cu măsuțe romantice împrăștiate sub copaci bogați, cu leagăne și hamace, cu ghirlande luminoase și cu o ploaie de flori de salcâm care venea spre mine din toate părțile, de nu am știut ce să fac mai degrabă – să deschid brațele să cuprind cât mai mult din minunăție, sau să mă descalț și să îmi cufund picioarele goale în iarba încă plină de roua dimineții.

ciubăr ciubăr

ciubăr

Întreg complexul este împânzit de locuri în care te poți retrage pentru a lua masa, pentru a citi, pentru a sta la o poveste cu prietenii sau la un pahar de vin cu cineva drag. Totuși, colțul meu favorit a fost sus, la cabana spa din deal, care tronează deasupra complexului și de unde, dacă ești norocos precum am fost eu, poți vedea un apus incredibil.

Ciubăr cu apă fierbinte, saună, șezlonguri la soare, fotolii comode în căsuța cu pereți de sticlă, băuturi, fructe, toate alături de priveliștea incredibilă asupra văii verzi. Mai multe detalii despre oaza de smarald pe site-ul oficial Valea Verde Retreat.

#3 Piniale Glamping Trib, Câmpulung Muscel

ciubăr

Conceptul de glamping a prins un avânt tot mai mare în România în ultimii ani, lucru care mie mi se pare grozav, deoarece îl asociez cu întoarcerea către bucuriile din lucruri simple, către natură, puritate. Unul dintre favoritele mele și singurul dotat cu ciubăr dintre cele la care am avut ocazia să stau se află în apropiere de Câmpulung Muscel și are un design inedit, în stilul corturilor de indieni.

Piniale Glamping Trib este înconjurat de o pădure de pini (de unde și numele) și este cocoțat pe coama unui deal, astfel că priveliștile sunt absolut superbe. Glampingul este format din 6 căsuțe de tip cort, care dispun de absolut tot confortul – un pat imens, fotolii, măsuță, șifonier, baie în cort, încălzire, niște geamuri care dau spre o natură superbă și terasă proprie. În curte, alături de cortul mare unde se servește masa există leagăne, hamace, o mică terasă, și mult spațiu verde, îngrijit, pe care copilașii și animăluțele de joacă în voie.

Nu știu cum se face, dar în fiecare seară apusul a oferit un spectacol minunat, care a colorat priveliștea alb cu verde și care a făcut experiența în ciubăr chiar și mai memorabilă. Poți citi mai multe despre Piniale Glamping Trib pe pagina lor de Facebook.

#4 Molnoș Kúria Panzió, Corund

ciubăr

Port o dragoste și prețuire puternică pentru tot ce înseamnă ținut secuiesc – de la locurile încărcate de istorie, la gastronomia sănătoasă și delicioasă, la oamenii buni și primitori, care te întâmpină cu ochii râzând în casele și tradițiile lor, iar Molnoș Kúria Panzió nu a făcut deloc excepție.

Conacul are 7 camere foarte spațioase și elegante, unice, datorită pieselor de mobilier din lemn masiv de artizanat, îmbogățite cu elemente de ceramică locală, cu sobe-șemineu și jocuri de oglinzi, cu băi care sunt o piesă de artă în sine, o grădină mare care ascunde un ciubăr cu apă sărată și o saună, precum și multe spații indoor și outdoor de relaxare și de servire a micului dejun.

Conacul Molnoș a avut, pentru un timp, un trecut frumos, plin de artă și înțelepciune, adăpostind între pereții lui un mare atelier de olărit, iar mai apoi o școală și un internat pentru elevi, însă, pe cât de luminoasă i-a fost o epocă, pe atât de întunecată i-a fost cea care i-a urmat și care l-a lăsat în paragină. A reintrat în circuit turistic abia în 2019, când familia Molnoș i-a dat o șansă la o nouă viață.

Molnoș Kúria Panzió este precum locurile magice din basme, atâta doar că nu din basmele copiilor, ci din cele ale adulților. Deși iubitori de animale și părinți de odrasle bune și frumoase, soții Molnoș au ales ca specificul casei de oaspeți să fie adult only, orientat, cu precădere, către cupluri 30+, care caută liniștea și răsfățul naturii în 2, care știu să aprecieze momente de calitate și eleganță, în simplitatea unui sătuc ascuns între dealuri verzi și line. Poți citi mai multe pe site-ul oficial Molnos Kúria Panzió.

#5 Orchard Villa, Brașov

ciubăr

Parcă nici nu îți vine să crezi câtă liniște poți afla aproape de centrul orașului Brașov, într-o livadă de meri! Îmi este greu de fiecare dată să citesc povestea unui loc, dacă ea nu este scrisă cu condeiul naturii. Pentru mine, orice beton/ construcție are sens dacă se încadrează firesc în natură.

Acesta este unul dintre motivele pentru care Orchard Villa mi-a mers taman la suflet – spațiile exterioare ample, foarte îngrijite, cochete, presărate cu zone de relaxare, grătar, ciubăr, mici terase și alte artificii care oferă un confort sporit și posibilități diverse de petrecere a timpului nu deranjau cu nimic natura, ba chiar păreau să o întregească. V

ila dispune de 5 camere și se închiriază integral. Interiorul casei completează și el foarte bine acest firesc al naturii. Bucătăria este o operă de artă demnă de emisiunile culinare de top, imensă, și construită dintr-un joc de materiale și lumini, sporite de un perete vitrat care dă înspre un desiș de copaci. Livingul foarte spațios și elegant, decorat simplu și cu bun gust, iar cele 5 camere sunt toate foarte spațioase și luminoase, iar unele dintre ele au terasă proprie.

Orchard Villa, dacă mă întrebi pe mine, nu e locul în care îți vine să stai o noapte, două și apoi să îți vezi de drum, ci locul pe care ți-ai dori să îl transformi într-un acasă pe o perioadă cât mai îndelungată. Mai multe, pe pagina de Facebook Orchard Villa.

Dacă ți-am făcut drag și dor de o mică vacanță acasă, nu-ți pot spune decât atât – indiferent ce destinație dintre cele 5 ai alege, oamenii frumoși care te vor întâmpina precum și frumusețea meleagurilor pe care vei călca îți vor aduce liniștea unui minunat acasă, departe de casă. Să îți fie de bine!

 

Fotografii: Swit Rocs

Swit Rocs
Swit Rocshttps://haihuicuswitrocs.com/
Călătoresc, fotografiez și țes povești sub pseudonimul de HAIHUI cu Swit Rocs. Iubesc natura, munții, picioarele obosite în bocanci, răsăriturile și apusurile, culturile diverse, oamenii colorați, bătrânii care îmi amintesc de bunica, locurile care îmi încearcă toate simțurile simultan, slănina cu usturoi, berea și muzica rock. Nu sunt eu fără ochelarii de Harry Potter, fără brățări și fără cățelușa mea montaniardă, Joy. Și nici nu vreau să devin vreodată.