A venit sezonul vacanțelor la mare și, odată cu el, și o mare problemă. Cum să îți alegi costumul de baie ca să te simți bine în el – aceasta-i întrebarea la care ne va ajuta să găsim răspuns Gabi Urdă, consultant de imagine & social media storyteller.
…
Un articol scris de invitata noastră de azi, Gabi Urdă, consultant de imagine & social media storyteller.
…
Jeanșii și pantalonii, în general, câștigă premiul pentru articolul vestimentar cel mai dificil de cumpărat. După, am putea pune în acest clasament sutienul și, acum, vara, în sezonul vacanțelor la mare, costumul de baie.
M-am tot gândit cum să abordez acest articol, astfel încât să vă fie de folos cu adevărat. În anii de consultanță vestimentară am observat că noi, femeile, repetăm cam aceleași tipare de cumpărare în ceea ce privește costumele de baie, iar unele dintre ele în defavoarea noastră.
Pentru unele femei, este relativ ușor să găsească costum de baie, pentru altele este necesară documentare online și, neapărat, probe în magazine.
Avem conformații corporale diferite, peste unele dintre noi pandemia s-a lăsat și cu câteva kilograme în plus, lipsă de tonus. Adăugați asta la imaginea pe care o aveți despre corpul vostru, cât sunteți de confortabile să vă expuneți corpul, cât de multă încredere aveți în voi, cât de treaz este criticul interior, apoi cât de multă nevoie aveți de validări externe, de privirile celorlalți etc.
Sfaturi pentru alegerea costumului de baie
- În shopping-ul de haine, cu precădere în cel pentru costume de baie, partea emoțională își joacă cartea alături de cea rațională. Nu mergeți la cumpărături obosită, nervoasă, lipsită de chef, nemâncată.
- Luați-vă măsurile, comparați-le cu cele din tabelele de pe site-uri și treceți online în revistă câteva modele, ajungeți la o listă de trei, care să vă ajute să scoateți în evidență calitățile fizice și să vă camuflați imperfecțiunile, să vă simțiți confortabil și bine în pielea voastră. Abia apoi verificați-le în format fizic.
- Dacă aveți o siluetă care nu are nevoie de multă atenție la susținerea sutienului, la cât de lat sau înalt este chilotul, la sistemele de prindere, la printurile care pot da iluzia de talie marcată etc., puteți să comandați online, multe vi se potrivesc.
- Altfel, vă rog să mergeți către brandurile specializate în lenjerie intimă și costume de baie, ori măcar către brandurile care știu cum să croiască haine pentru măsuri mai mari.
- La fel ca în cazul pantalonilor este necesar să descoperim prin probe care sunt brandurile ale căror modele se potrivesc tipului nostru de corp, ce modele ne avantajează. An de an tiparele, de obicei, se repetă, cu mici schimbări sau cu modificare țesăturii sau imprimeului. Astfel, că atunci când descoperi un brand, mai ales cele specializate, ale cărui costume de baie ți se potrivesc, verifică ce modele au an de an.
- Bine ar fi să ai cel puțin două costume sau chiar trei pe sezon, nu doar pentru variație, dar și pentru că vei fi nevoită să le speli zilnic și pentru a nu-l uza excesiv pe unul e bine să le porți prin rotație.
- Ghidați-vă după modelul de sutien și de chilot pe care îl purtați în mod obișnuit. Dacă aveți nevoie de bretele mai groase, de cupe întărite, de un chilot normal, adoptați aceeași tactică și la costum de baie. Nu sunteți purtătoare de chilot brazilian sau de sutien tip bandeau ori jumătate de cupă, nu riscați să vă simțiți inconfortabil.
- Lăsați deoparte tendințele în shopping-ul de costume, dacă nu aveți o siluetă zveltă și sunteți tânără și foarte dornică de nou. Sfatul meu este să vă mutați atenția pe cât de compatibil este cu forma voastră corporală. Dincolo de asta costumele uni sau cele animal print ori negre sunt eterne.
- Dacă nu sunteți adepta bronzului excesiv, un costum de baie întreg este o opțiune mai bună decât unul din două piese, mai ales că nu vă simțiți atât de expusă.
- Costumul de baie se spală de mână cu apă călduță cu săpun de mâini sau detergent soft, se clătește bine, se stoarce lejer și se lasă la scurs, nu în soare, dacă se poate. Acasă se poate spăla la mașină protejat într-un săculeț pe un program delicat, cu un detergent moale, la temperatura joasă 30 grade.
Branduri de costume de baie sustenabile
Pentru cele care caută sustenabilitatea și o pun activ în practică în garderobă, iată câteva exemple de branduri care au această valoare:
Un brand românesc tânăr, care își propune să creeze costume de baie în stoc limitat, pentru a evita risipa și excesul ce caracterizează o mare parte din industria modei. Costumele de baie Fruit of Chili vor să pună în evidență furmusețea femeilor, indiferent de cum arată, accentuând ideea de încredere și iubire de sine.
Pentru a fi cât mai durabile, materialele utilizate sunt de foarte bună calitate și cu un design timeless, astfel încât costumul de baie să te însoțească mai mulți ani.
Nalu este un brand deja cu tradiție în domeniul lenjeriei pentru femei, ce declară simplitatea și sustenabilitatea ca principale virtuți ale produselor sale, inclusiv a costumelor de baie.
De aceea, sutienele nu au întărituri din metal sau burete la cupe, iar costumele de baie sunt realizate din ECONYL®, un material sustenabil obținut din nylon reciclat. Acest material inovativ are proprietăți de uscare rapidă, culoarea este rezistentă și, în plus, fibrele reciclate oferă o protecție de 98% împotriva razelor UVA și UVB.
3. YKO-YKO
YKO-YKO este prima platformă românească online dedicată exclusiv culturii modei responsabile, unde vei găsi o serie de produse etice, alese de la branduri cunoscute pentru cultura sustenabilității.
Costumele de baie disponibile pe platforma YKO-YKO provin de la brandul suedez Dedicated și sunt realizate din sticle PET reciclate și printate digital, cu vopseluri pe bază de apă.
fotografii: arhivă personală Gabi Urdă, Unsplash, Facebook branduri Nalu Underwear, Fruit of Chili, website YKO-YKO