3 locuri magice din București în care să faci fotografii de Crăciun

Durata: 5 minute

Plimbări lungi prin centrul Bucureștiului. Admirat vitrinele magazinelor și fațadele celor mai frumoase clădiri din oraș. Băut cafea aromată sau ciocolată caldă. Și fotografii de Crăciun cu cele mai frumoase decoruri de sărbători pe care le găsesc în drumul meu.

Cam așa arată wishlist-ul meu pentru weekend-uri și zilele libere ce urmează.

Și, pentru că am aflat de câteva locuri magic decorate care să îți umple inima de bucuria sărbătorilor de iarnă, vă las și vouă lista scurtă a celor 3 locații perfecte pentru fotografii de Crăciun.

#La Mița Biciclista

fotografii de Crăciun
Sursă foto: ARCEN

Recent restaurată și readusă la gloria de odinioară de către organizația non-guvernamentală ARCEN, La Mița Biciclista este una dintre cele mai frumoase clădiri din București, o minune arhitecturală pe care merită să o admiri în centru (zona Piața Amzei), pe strada Christian Tell nr 11.

În această perioadă a sărbătorilor de iarnă, Casa Mița Biciclista te așteaptă cu un decor de poveste, realizat de echipa condusă de Nicu Bocancea de la Florăria Iris.

Feresterele și ușa principală sunt împodobite cu ramuri de conifere, ilex, conuri, globuri și luminițe. În fața imobilului sunt doi soldăței de plumb ca în povești și un trenuleț desprins din filmele cu Moș Crăciun și care, cu siguranță, vor fi punctul de atracție pentru cei mici.

fotografii de Crăciun
sursă foto: ARCEN
fotografii de Crăciun
sursă foto: ARCEN

fotografii de Crăciun

Florăria Iris este una dintre cele mai vechi familii de florari din București, Nicu si Cosmin preluând tradiția și ducând-o la următorul nivel. Nicu Bocancea este florist cu premii internaționale, având un spirit de guerilla marketing demn de acțiuni ale agențiilor de publicitate. Nicu are puterea de a face dintr-o decoratiune un subiect de conversație și de viral, așa cum a făcut acum cu Casa Mița Biciclista, îmbrăcată de sărbătoare.

Despre Casa La Mița Biciclista

Clădirea a fost construită în 1908, în stil Art Nouveau, având la bază proiectul inginerului N.C Mihăescu. Fațadele sunt bogat ornamentate, cu balcoane și basoreliefuri (heruvimi, cupidoni, lei).

Numele „Mița Biciclista” provine de la apelativul cu care era cunoscută în epocă Maria Mihăescu, proprietara casei. Ea a fost prima femeie din București care a mers pe bicicletă îmbrăcată în pantaloni, fiind recunoscută și pentru viața extravagantă și petrecerile pe care le organiza acasă.

Edmond Niculușcă, președintele ARCEN, afirmă că din 2023, La Mița Biciclista va deveni un stabiliment creativ și un ecosistem cultural, care va cuprinde o brasserie la parter, cu spații de expoziții și conferințe și chiar un cinematograf.

Un loc de pus pe lista plimbărilor urbane în perioada sărbătorilor de iarnă, vei face fotografii de poveste aici.

#Cafeneaua Boiler X Guido (Clădirea Construcția Moderna)

fotografii de Crăciun

Cafeneaua Boiler X Guido de pe Calea Victoriei nr 145 este un alt loc îmbrăcat în haine de sărbătoare, care sigur te va inspira să vii, să simți magia locului și să-ți creezi în fotografii propria poveste de iarnă.

Arhitectura vechii clădiri și decorul imaginat și creat de Atelier enRose sunt ingredientele-cheie ale acestei atmosfere magice.

Fiecare are un mod propriu de a transmite un gând de recunoștință pentru oraș, iar al celor de la Boiler x Guido a fost de a decora de Crăciun clădirea istorică ce găzduiește cafeneaua. Printr-o sincronicitate surprinzătoare, eram în cafenea la momentul potrivit. Calea Victoriei merită mai multă lumină de sărbătoare decât au pus cei responsabili cu acest lucru. Așa că tema a fost trasată în linii mari – să respectăm arhitectura clădirii, să o punem în valoare într-un mod elegant și să punem un strop de magie în stilul enRose„, povestește Adina Filculescu, owner Atelier enRose.

Ușa monumentală a clădirii a fost împodobită cu ramuri de brad natural, decorate cu globuri albe și roșii, dar și cu elemente naturale: conuri, felii de portocală, bețișoare de scorțișoară. Un alt punct de atracție este aducerea unei mașini de colecție, o Toyota Land Cruiser fj40 din 1977, de un galben intens, în acord perfect cu tavanul cafenelei. Cu siguranță îți vei găsi locul preferat de fotografiat.

Orice poveste prinde viață atunci când crezi suficient de mult în ea. Visul nostru este de a aduce bucurie prin ceea ce facem și să livrăm un decor ancorat în tendințele internaționale, așa cum admirăm și în alte capitale ale lumii. Îndemnul nostru este să vă bucurați un pic de magia asta! Bucurați-vă de sărbători împreună, bucurați-vă de frumos!„, adaugă Adina Filculescu.

fotografii de Crăciun

fotografii de Crăciun
fotografii de Crăciun
fotografii de Crăciun
Despre imobilul Construcția Moderna

Clădirea în care se află cafeneaua Boiler X Guido este o veche clădire interbelică, practic primul bloc de apartamente din București, ridicată într-o perioadă în care viața „la bloc” abia se deschidea în fața bucureștenilor.

Imobilul are o formă de L, pe Calea Victoriei colț cu Strada Frumoasă, fiind construită de societatea Construcția Moderna, nume inscripționat pe frontispiciul edificiului. Deși a fost proiectat pentru a oferi apartamente relativ ieftine, decorațiunile și dotările interioare și exterioare se încadrează în sfera luxului accesibil, cum am spune azi.

Pardoseala holurilor imobilului este din mozaic venețian (spartură de marmură), dublat de un bandou de marmură albă. Scările sunt din marmură albă, iar feroneria balustradei de la scară prezintă motive decorative care apar și la feroneria liftului și a balcoanelor. Ușa de acces în scară este din lemn de stejar, la fel cum erau inițial și ușile apartamentelor.

Fațadele sunt fără îndoială cele mai spectaculoase elemente ale imobilului, cu frontoanele ferestrelor circulare sau triunghiulare și console numeroase și divers decorate: frunze de măslin, bumbi, motive vegetale, ciorchine etc.

O clădire de văzut și iubit. Și, bineînțeles, de fotografiat.

#The Marmorosch Bucharest

fotografii de Crăciun
foto by Sânziana Iacob

Un alt decor magic de sărbători vei găsi în fața Hotelului The Marmorosch Bucharest (pe strada Doamnei nr 4), un alt imobil reprezentativ pentru arhitectura Bucureștiului.

Palatul aparținea Băncii Marmorosch, Blank&Co., una dintre cele mai vechi bănci românești, înființată în 1848 de către Iacob Marmorosch. Imobilul interbelic a fost construit între 1915 și 1923, după planurile arhitectului Petre Antonescu, în stil neoromânesc, cu influențe gotice, bizantine și moldovenești.

Clădirea a fost extinsă și complet restaurată, deschizându-se din nou publicului în 2021, ca hotel, restaurant, spații de conferinșe și evenimente și centru de fitness și SPA, făcând parte din rețeaua Marriot.

Dacă ești prin centru, fă o vizită pentru a admira și fotografia și fațada magnific decorată.

fotografii: Elena Corbu, Arcen (pagina Facebook), Andreea Cartu, Sânziana Iacob

Andreea Mira
Andreea Mirahttps://andreeamira.ro/
Creatoare de povești scrise și vizuale. Fotografă de food (aruncă un ochi pe www.instagram.com/andreea.mira), food blogger @www.infarfurie.ro și profesionistă în comunicare cu peste 15 ani de experiență. Sunt mamă a doi copii minunați care mă ajută adesea să văd lumea cu alți ochi. Îmi place să beau cafea, să alerg dimineața, să admir case vechi și să descopăr poveștile celorlalți.