Sunt într-o relație de peste un deceniu. Relația noastră este bazată pe multă iubire și discuții în contradictoriu pentru că, de cele mai multe ori, acceptăm că nu aveam aceeași opinie. Acest lucru este în regulă, am ajuns la o astfel de maturitate și acceptare. Dar…
…Zilele trecute mi-am auzit partenerul glumind cu ceva de genul “astăzi am făcut numai chestii de housewife”. De parcă doar femeile fac chestii în casă, dragă “house husband”.
Să fie clar, avem responsabilitățile bine puse la punct. Când unul are timp face mai mult și apoi inversăm rolurile. Încercăm să păstrăm clepsidra cât de cât echilibrată, ca niciunul să nu arunce cu bulgării “da, dar eu am făcut mai mult”. Este o treabă murdară și rece, nu vrem să ajungem acolo, dar am fost.
Psihologul Irina Doiciu a povestit mai bine într-un interviu anterior faptul că “Mult mai mulți bărbați recunosc că treburile casnice sunt responsabilitatea amândurora. Dacă într-adevăr vrei (aici mă refer la bărbat), calea este de a privi tot ce este de făcut în casă drept lucruri de făcut, fără alocarea de roluri în funcție de sex, ci în funcție de timpul disponibil, capacitatea fizică de a le face și preferințele fiecăruia.”
Revenind, totul are legătură cu felul în care a formulat gluma. Cuvintele sunt foarte importante pentru noi. Iar atunci când unul nu folosește ceva acceptat de comun acord, punem un pic pe pauză și analizăm.
Responsabilități: femei vs bărbați
Nu, bărbații nu sunt cei care doar schimbă becurile și roțile de iarnă sau cei care duc gunoiul și plimbă câinele. Cum nici femeile nu sunt cele care doar fac cumpărături, gătesc și spală. Dacă unul gătește, celălalt spală. Dacă unul plimbă cățelul, altul duce gunoiul.
Nu aduc în discuție copilul, pentru că acolo amândoi trebuie să dăm tot ce avem de dat mai bun în ziua respectivă. Da, în unele zile avem mai mult și în altele mai puțin, dar este efectiv tot ce se poate în ziua aceea. Cel puțin așa este în stolul nostru.
Sunt multe femei care pot face o treabă excelentă în roluri considerate, chipurile, “de bărbați”, cum ar fi să piloteze avioane, să fie polițiști, șoferi profesioniști sau programatori. Prințesa Urbană a făcut o serie și chiar este demnă de inspirație, mai ales pentru generațiile noi.
De altfel, sunt mulți bărbați care fac o treabă excelentă în roluri considerate “feminine”. Printre acestea enumăr domenii precum medicină, în special ginecologie sau stomatologie. Alți membri ai sexului masculin sunt chefi premiați sau organizatori fantastici de evenimente.
Ce este un “house husband”?
Dicționarul Cambridge arată că un „house husband” este un bărbat care stă acasă, face curățenie, are grijă de copii, printre multe altele, în timp ce partenerul se duce la muncă. Cunosc cazuri în care la nașterea unui copil tatăl a intrat în concediu de paternitate pentru ca mama să se întoarcă mai devreme la muncă.
Iar pe Netflix știu de un serial animat care are la bază o serie manga ilustrată de Kousuke Oono care descrie Viața Unui Casnic (“The Way of the Househusband”). Acesta îl prezintă pe Tatsu, legendarul membru yakuza supranumit „Dragonul Nemuritor”, care revine la suprafață în rolul unui soț casnic devotat. Asta în cazul în care partenerul întreabă la ce să vă mai uitați diseară pe Netflix.
Eu am adaptat un pic definiția pentru a glumi la rândul meu cu soțul. În primii doi ani după ce am născut eu am fost cea care și-a luat mai puține proiecte pentru a putea sta acasă cu copilul, cățelul si mormanele de rufe care parcă nu se mai terminau.
Însă, 2020 ne-a găsit pe amândoi mai mult acasă, iar soțul meu a început – încurajat *wink, wink* – să preia din responsabilitățile casnice. Apoi a venit 2021 cu o serie de proiecte noi în portofoliul meu, iar acum, dacă nu ne-am împărți sarcinile, casa ar arăta ca o uliță din Vestul Sălbatic.
Ce m-a fascinat este că seara, nu de puține ori, glumim cât de interesant ar fi ca el să rămână acasă, iar eu să lucrez dacă am mai face copii. Sunt studii, printre care și acesta, care arată că unele femei sunt mai fericite la muncă decât bărbații. Acest lucru are mare legătură cu așteptările bărbaților și ale societății, mai ales pentru acele persoane care se identifică mai mult cu latura profesională decât cea familială.
Ideea nu este atât de ieșită din comun sau imposibil de pus în practică, mai ales că unele studii arată că și bărbații se schimbă la nivel hormonal atunci când apare un copil în familie. Acest studiu arată că unii bărbații ar fi chiar mai fericiți decât femeile să stea acasă și să aibă grijă de copii.
Ți se pare exagerat ca un bărbat sa aibă grijă de casă? L-ai vedea inferior altora sau mai puțin masculin? La tine cum este? Cum vă împărțiți treburile prin casă? Aveți un program bine stabilit cu responsabilități? Unul face mai mult, dar este împăcat cu această alegere? Mi-ar plăcea să discutăm mai multe în comentarii mai jos.
foto via Shutterstock