Tot ce (poate) nu știi despre – azi, rubarba

Durata: 2 minute

Fruct sau legumă? Aceasta-i (prima) întrebarea pe care ar trebui să o ai când vine vorba despre rubarbă. Această plantă ierboasă cu tije înalte, de culoare verde-roșiatică și cu gust acrișor, este, la origine, o legumă, dar este folosită ca un fruct (în America, din 1947, rubarba a fost clasificată drept fruct). Adevărul este că, într-adevăr, rubarba seamănă cu fructele prin aciditate și, de cele mai multe ori, se folosește în rețete de deserturi.

Eu am folosit-o prima oară anul trecut, mai auzisem și în trecut de ea, dar mi se păruse tare… exotică. Dar cum vreau să îmi deschid cât mai mult orizonturile culinare (ceea ce vă recomand din inimă și vouă), am cumpărat rubarbă și am făcut două tipuri de tartă. Și știți ceva? Chiar a fost tare bună!

 

Rubarba este originară din partea centrală a Asiei și, în timpurile străvechi, era folosită doar rădăcina ei, în scopuri medicinale (ca laxativ). În Europa, rădăcina și semințele de rubarbă au fost aduse în secolul al XVII-lea, fiind folosite tot în domeniul farmaceutic.

Francezii (de ce oare nu mă mir? :)) sunt cei care au descoperit că tulpinile de rubarbă sunt comestibile și au început să le folosească în rețete culinare (prima oară s-a gătit un sos cu rubarbă considerat delicios). Ulterior, englezii au început să o aprecieze în mod deosebit în gastronomie, fiind considerată o legumă „regală”.

Important de știut!

În bucătărie, de la rubarbă se folosesc doar tulpinile. Frunzele nu trebuie consumate pentru că ele conțin acid oxalic care este toxic pentru organism.

Beneficiile consumului de rubarbă

Rubarba conține foarte mulți nutrienți: este bogată în antioxidanți și calciu, potasiu și vitamina C și are puține calorii datorită conținutului foarte mic de grăsimi și zahăr.

Rubarba pe meleagurile românești

La noi nu este foarte populară, este cultivată mai degrabă prin părțile Transilvaniei (unde i se mai zice “rabarbură”, “rabarbăr” sau “rabarbă”), însă, de câțiva ani, a început să câștige adepți noi, mai ales printre pasionații de gătit.

Se pare că sașii sunt cei care au adus-o pe meleagurile transilvănene o dată cu venirea lor aici. În fiecare gospodărie săsească se cultiva rubarba, iar principalele rețete în care se folosea erau plăcintele și gemul.

La Saschiz, din 2011 se organizează Sărbătoarea Rabarbărului, inițiativa fiind a unui ONG local,  Vecinătatea Femeilor din Saschiz, al cărui scop este de a promova gastronomia locală, inclusiv rețetele cu rubarbă.

Rețete cu rubarbă

Cele mai multe rețete cu rubarbă sunt deserturi, în special tartele. Iată mai jos câteva sugestii de rețete pe care să le încerci pentru a pune în valoare rubarba:

Tartă cu rubarbă și căpșuni

Gem de rubarbă

Crumble cu rubarbă

Gin tonic cu rubarbă

Tu ai gătit sau ai gustat feluri de mâncare cu rubarbă?

fotografii: Andreea Mira Photography, Unsplash

Andreea Mira
Andreea Mirahttps://andreeamira.ro/
Creatoare de povești scrise și vizuale. Fotografă de food (aruncă un ochi pe www.instagram.com/andreea.mira), food blogger @www.infarfurie.ro și profesionistă în comunicare cu peste 15 ani de experiență. Sunt mamă a doi copii minunați care mă ajută adesea să văd lumea cu alți ochi. Îmi place să beau cafea, să alerg dimineața, să admir case vechi și să descopăr poveștile celorlalți.