Sustenabilitatea începe prin a avea grijă de ce avem deja – un ghid despre cum să ne îngrijim corect hainele | guest editor: Ana Stoica, specialistă în îngrijirea materialelor textile

Durata: 6 minute

În timp ce scriam titlul pentru acest articol pe care urmează să îl citești, mi-am amintit de un moment de acum câteva zile când, într-un magazin de țesături din Asilah, Maroc, am pus mâna pe un material în carouri care se simțea mătăsos, dar cu toate astea era dens și rezistent. Era tare plăcut la atingere, iar gândul meu a fost: “ce material bun”.

Cu posibilitatea de a pica în clasicul clișeu “nu se mai fac lucrurile cum se făceau odată”, ei bine, chiar nu se mai fac. Cu toate acestea, fără a intra prea mult în această zonă căci nu face subiectul articolului de azi, este important să învățăm să dăm la schimb hainele din materiale de calitate inferioară, produse care fac parte din micro-trenduri și țesături din plastic pe haine din țesături rezistente, materiale certificate și o croială care să ne avantajeze.

Un articol scris de invitata noastră de astăzi, Ana Stoica, specialistă în îngrijirea materialelor textile, cu peste 14 ani de experiență în industria curățătoriilor – spălătoriilor profesionale.

îngrijire haine

O idee mai puțin populară despre sustenabilitate și prelungirea duratei de viață a hainelor este aceea de a înțelege unde se termină responsabilitatea producătorului și unde începe responsabilitatea noastră, a consumatorului.

“Sustenabilitatea începe prin a avea grijă de ce avem deja” spun asta la fiecare workshop sau oricând vorbesc despre îngrijirea hainelor

Când spun să învățăm să avem grijă corect de haine, mă refer să învățăm să le spălam, uscăm, călcăm și să le depozităm corect.

Așa că am pus laolaltă 10 reguli care te ajută să reduci numărul hainelor stricate în procesul de spălare și care îți ușurează, sper eu, acest task pe care îl facem recurent.

Verifică eticheta cu instrucțiunile de îngrijire înainte să bagi la spălat și nu o tăia

Știu că primul instinct este să tăiem eticheta, însă informațiile de acolo chiar ne ajută să spălăm produsul corect și să nu îl degradăm.

Pont: Gradele scrise pe simbolul pentru spălat, adica primul simbol cu formă de cuvă, indică temperatura maximă la care poate fi spălată acea țesătură. Asta înseamnă că poți spăla la o temperatură mai joasă, cum ar fi la 30 de grade. Dacă ai o linie sau două sub acea cuvă folosește un program special pentru delicate sau un program scurt cu maxim 800 de turații.

Extra pont: Dacă totuși vrei să scapi de etichetă, îi poți face o poză împreună cu produsul înainte să o tai. Creează apoi un album special unde să salvezi toate aceste poze. Dacă nu știi ce program să alegi sau la ce temperatură să speli produsul respectiv, poți verifica direct în telefon.

îngrijire haine

Sortează hainele pe culori, materiale și grad de murdărie

Separarea pe care o știm cu toții este cea pe culori, iar aici avem 4 categorii: albe (cele care sunt alb pur), pale (tot ce este roz, bleu sau cu mix de culori care conține și alb), colorate (haine cu pigment puternic) și negre.

Sortarea în funcție de material este de multe ori trecută cu vederea, dar are o importanță destul de mare. Alege să speli haine din materiale similare deoarece în momentul în care băgăm produse mai groase cu unele mai subțiri, cele groase absorb mai multă apă și există posibilitatea ca hainele să nu se spele uniform sau la fel de bine.

Sortarea în funcție de murdărie înseamnă că hainele de exterior (geci, pantaloni, jachete de blugi) să fie spălate separat de produsele uzuale (tricouri, bluze rochii, fuste, cămăși). Un motiv este că produsele uzuale necesită un program mai scurt decât hainele de exterior.

Nu pune mai mult detergent cu speranța să curețe mai bine

Dacă pui mai mult detergent sau arunci două capsule în masina de spălat nu vei obține rezultatul dorit, da chiar din contră. Face mai multă spumă și iese murdăria, dar din păcate intră înapoi în țesătură pentru că ciclul mașinii nu are putere să scoată tot detergentul și spuma extra. Așadar, la final nu facem altceva decât să avem un produs murdar și mult mai îmbâcsit din cauza detergentului.

Renunță la balsam sau diminuează cantitatea

În procesul de spălare, balsamul creează o peliculă deasupra țesăturii care reduce în timp proprietățile de absorbție ale materialelor. Atunci când purtăm hainele, pielea noastră absorbe acele reziduuri, iar de multe ori parfumanții sintetici duc la dezvoltarea alergiilor si altor probleme precum dermatita.

Dacă totuși mirosul de balsam este cel care îți oferă sentimentul de curat, dar iti dorești să faci o schimbare în etapa asta, încercă să reduci treptat cantitatea.

Ce mai poți face este să înlocuiești balsamul cu oțet alb si cu câteva picături de ulei esențial. Asta asigură hainelor senzația aceea de material pufos, păstreză intensitatea culorilor și îndepărtează reziduurile de detergent, dacă cumva acestea au rămas în țesătură.

Folosește programe scurte sau express la 30 de grade și setează stoarcerea la 800 de turații

Hainele noastre de zi cu zi nu sunt atât de murdare încât să necesite un program de 3 ore. Mai mult, detergenții din ziua de azi sunt concentrați și își fac treaba bine chiar și la 30 de grade. Dacă nu ai haine de exterior murdare de noroi sau foarte pătate, un program de maxim 1 ora și 20 de minute este suficient pentru orice fel de produse ai avea.

Unul din motivele pentru care hainele își pierd din intensitatea culorii este că folosim temperaturi prea ridicate și turații prea mari. Reducerea turațiilor este importantă deoarece cu cât sunt mai mari cu atât deteriorează si frâng țesăturile.

Folosești saci pentru haine delicate

Investește în saci pentru haine delicate de mai multe dimensiuni. Aici poți pune produse cum ar fi bluzele care au aplicații, produsele din dantelă, pantalonii din piele sintetică sau puloverele. Sacul ajută la reducerea frecării dintre materialele, nu se mai scămoșează la fel de repede și riscul de deterioreare este mult mai mic.

Cand le scoți din mașină, scutură-le puțin și întinde-le pe umeraș (dacă este delicat și ușor – adică nu se lasă materialul) sau pe rastelul de haine. Fiecare sac trebuie să conțină doar un produs.

îngrijire haine

Verifică buzunarele și închide fermoarele

Înainte să bagi la spalat un hanorac, blugi sau orice alt produs care are fermoare, asigură-te că le-ai închis și ai lăsat cheița în jos. Dinții fermoarului sunt abrazivi, iar în timpul ciclului de spălare se agață și există riscul să tragă firele sau chiar să le rupă. Mai mult de atât, în timp dinții aceia se tocesc și fermoarul se strică.

Când vine vorba despre buzunare și lucruri pe care le uitam acolo, o secundă în care cauți în buzunarul din spate de la jeanșii preferați te salvează de un șervețel uitat care strică toate hainele din mașină și pe care apoi trebuie să le speli de nenumărate ori până își revin.

Nu umple de tot mașina de spălat

Este importat să avem spațiu cât să băgăm o mână cu degetele răsfirate. Așa ne asigurăm că hainele au suficient loc să se rotească și procesul de spălare este făcut corect.

Pont: Dacă folosești capsule cu detergent pune mai întâi capsula și apoi hainele. Nu băga niciodată capsula printre haine sau deasupra deoarece are nevoie de timp să se dizolve pelicula din plastic. Altfel, se întâmpla ce probabil mulți dintre noi am pățit, rămânem cu acea pelicula nedizolvată și lipită de hainele noastre, iar apoi este nevoie să repetăm ciclul de spălare.

Igienizează-ți constant echipamentele

Curăță periodic fierul de călcat cu o pastilă de decalcifiere și spală lunar husa de la masa de călcat. O dată pe lună igienizează mașina de spălat cu 1 litru de oțet și un program de 60 ° sau produse dedicate din comerț pentru a te asigura că tamburul este curat, dar și țevile din interior. Foarte important este să curățăm și sertarul pentru detergent și balsam.

Depozitarea hainelor

Cel mai important lucru despre aceasta etapa este să nu depozităm hainele în pungi de plastic. Pungile de plastic rețin umezeala și restricționează fluxul de aer. Hainele au nevoie de aer și de o ventilație adecvată. Pungile de plastic nu permit acest lucru, iar asta duce la acumularea de umiditate. Pe parcursul unui an, la noi în casă sunt temperaturi și grade de umiditate diferite, iar asta se simte și în dressing.

Cele mai bune huse sunt cele din țesătură naturală sau nețesut (cele care se dau la costumele bărbătești). Chiar dacă este o investiție mai mare, măcar pentru cele cu depozitare long-term (adică între sezoane), merită.

Pont: Excepție fac pungile cu sistem de vidare unde este importat ca produsele sa fie foarte bine uscate. De exemplu să nu fie băgate imediat după călcare.

Extra pont: Folia de la curatatorie este doar pentru transport. Înlătură orice folie in care ai luat hainele sau pilotele.

Am ajuns la finalul articolului. Informațiile de mai sus sunt doar o mică parte din tot acest proces de îngrijire a hainelor. Sper că ai învățat cel puțin un lucru nou, iar dacă ai întrebări sau curiozități, sunt aici să îți răspund.

O găsești pe Ana Stoica pe Instagram, de unde vei afla și mai multe informații și sfaturi care te vor ajuta să îți îngrijești mai bine garderoba.

Fotografii: Ana Stoica

Curator
Curatorhttps://www.curatorialist.ro/
Oameni cu care împărtășim aceleași viziuni, oameni pe care îi admirăm și ale căror păreri și voce contează pentru noi. Oameni savvy în domeniul lor sau, pur și simplu, cu pasiuni și experiențe extraordinare, de dat mai departe.