Proiectul SEEN este o expoziție de digital art, o incursiune în multiple tipuri de performance-art contemporane și o familiarizare cu muzica experimentală, în cadrul unui workshop la care sunt invitați adolescenții interesați de muzică ai Sectorului 2 din București.
Curatoarele proiectului SEEN sunt Gabriela Mateescu, Marina Oprea și Diana Miron. Vernisajul expoziției va avea loc pe 15 septembrie între orele 17.00 – 21.00, la sediul Galeriei Leilei (Strada Aurel Vlaicu 88-90), iar expoziția va putea fi vizitată până pe 16 octombrie.
Inspirată din arta contemporană digitală și explorând modul în care noile tehnologii ne influențează modul în care ne raportăm la artă, expoziția SEEN se înscrie în contextul unui post-modernism târziu, unde tema originalității ajunge să fie chestionată și chiar abandonată.
De la unicitate la apartenența la un trend
Mitul geniului și al unicității a fost una dintre marile obsesii în cultura secolului XX. În schimb, în secolul XXI, primează grupurile și comunitățile tematice, formate din creatori versatili, cu multiple interese și direcții de dezvoltare artistică, care colaborează în inițiative cel mai adesea pluridisciplinare.
Adaptați ritmului impus de tehnologie, care le permite să schimbe idei în comunitățile online din rețelele sociale, artiștii primesc răspunsuri în funcție de algoritmii cu care își curatoriează feed-ul, transformând preocupări individuale în teme comunitare. Astfel, apartenența la un trend devine noul standard.
Expoziția de artă digitală
Expoziția curatoriată de Gabriela Mateescu, în parteneriat cu platforma de promovare a artei digitale românești spam-index.com, va prezenta noi lucrări ale unor artiști prezenți pe site-ul omonim: George Crîngașu, Adrian Ganea, Edith Lázár, Thea Lazăr, Anastasia Manole, taietzel ticalos și o nouă invitată, Hortensia Mi Kafchin, cunoscută nu numai pentru pictura ei metafizică, ci și pentru interesul pentru arta digitală.
Performance
Componenta performativă a proiectului SEEN reunește trei artiști cu experiențe și abordări diferite. Alexandra Sand, Florin Flueraș și Raluca Croitoru au pregătit trei instanțe de performance art, care vor fi prezentate în cadrul vernisajului, în data de 15 septembrie, și la Noaptea Albă a Galeriilor, în perioada 15-16 octombrie.
Muzică experimentală
Proiectul va fi închis de Grupul Aural Eye cu un spectacol de mapare 3D și culoare în galeria Leilei, alături de un performance sonor susținut de Diana Miron, Laurențiu Coțac și Outis Quartet ce va încheia o serie de ateliere de muzică experimentală dedicate adolescenților. O parte dintre tinerii cursanți vor contribui la concertul final – o instalație sonoră performativă clădită pe diferite tehnici vocale contemporane, instrumentale și improvizaționale.
fotografii: SEEN