Proiectul Love Lost, Bucharest – „un loc menit să aducă îmbrățișări colective, vindecare și recunoștință”

Durata: 5 minute

Dragostea pierdută doare. Doare atunci când se întâmplă, doare și mai târziu, e drept, mai difuz, dar rămâne acolo. Un ghimpe care apare și înțeapă când și când, provocat de amintiri, vise, regrete. Dar dacă ar exista un mod în care ai putea încerca să vindeci acea rană interioară, să închei acel capitol neterminat, oare ai încerca?

Love Lost, Bucharest este un proiect inițiat pentru prima oară în România, care le propune bucureștenilor (momentan se organizează doar în Capitală) să încerce o experiență cathartică în cazul iubirii pierdute.

Ce este mai exact Love Lost, Bucharest?

Expoziția se bazează pe contribuția oamenilor, o invitație adresată locuitorilor Bucureștiului pentru a participa în acest demers colectiv cu un obiect, alături de povestea de iubire și pierdere pe care o poartă cu și în el.

Love Lost, Bucharest încurajează astfel bucureștenii să împărtășească obiecte aparent obișnuite, care capătă un sens puternic datorită poveștilor atașate lor: pierdere, dezamăgire sau neîmplinire în dragoste.

Obiectul poate fi de orice natură, fie că vorbim de un mail de despărțire, o floare presată, un tricou ultra-purtat, o fotografie etc. Cei care vor să își expună mărturiile de iubire se pot înscrie completând acest formular până pe 20 aprilie. Fiecare participant poate alege dacă își va dezvălui sau nu identitatea în cadrul expoziției. Obiectele expuse vor fi returnate

Ideea expoziției Love Lost vine tocmai din Miami, unde în 2016 a avut loc prima ediție, iar de atunci în fiecare an locuitorii orașului au putut experimenta acest gen de experiență. Expoziția din România este realizată de Asociația Arden și Galeria Strata, cu susținerea Amber și Oveit.

Love Lost, Bucharest va fi deschisă publicului între 20 mai și 11 iunie, la Galeria Strata (pe strada Parângului, nr. 76).

Citește mai mult despre proiect și rolul vindecător al acestui demers în interviul cu Andra Beldean, co-fondator Asociația Arden România – organizator Love Lost, Bucharest.

Andra Beldean – co-fondator Asociația Arden România

Curatorialist: Cum funcționează rolul terapeutic al acestui proiect?

Andra: Aceste expoziții unice crează un spațiu sigur unde, prin expunerea obiectelor și a poveștilor despre iubire și pierdere este oferită o experiență cathartică atât celor care expun, cât și vizitatorilor.

Prin fiecare obiect, vizitatorii se conecteză cu diverse persoane, de altfel străine, la un nivel intim, împărțind în siguranță un loc menit să aducă îmbrățișări colective, vindecare și recunoștință.

Descoperim prin poveștile expuse că nu suntem singuri în călătoriile noastre. Astfel, prin conștientizare, putem să lăsăm în urmă ce nu ne mai servește: să mulțumim pentru experiența trăită și să mergem înainte.

Începem prin adresarea unei întrebări: Tu ce iubire pierdută vrei să vindeci?

Desigur, când spunem „iubire”, nu ne limităm la iubirea romantică. Poate să fie vorba de orice: relația cu sinele, cu familia, legată de un loc drag sau un animăluț. Iar obiectele care ne leagă de povestea respectivă de iubire și pierdere pot fi fizice sau pot fi ulterior transpuse în formă fizică (cum ar fi un screenshot al unei conversații sau o însemnare dintr-un jurnal digital).

Ne poți povesti cum a luat naștere proiectul de la Miami – modelul proiectului de la București? Care a fost povestea din spate, cine a inițiat și în ce scop?

Maral Arslanian, Paula Celestino & Natalia Martinez sunt cele care au inițiat acestă serie de evenimente în Miami. Totul a început din curiozitatea de a descoperi ce se poate naște dintr-o conversație despre experiențele umane. Inițial, cei care s-au implicat cu povești și obiecte au fost prietenii lor apropiați și diverse cunoștinte, iar în timp lucrurile au luat amploare.

Am intrat în contact cu experiența amplă oferită de acest concept în cadrul evenimentului din decembrie 2021 de la Miami.

Observând cât de transformatoare poate să fie o astfel de expoziție, atât pentru cei care au poveștile expuse, dar și pentru cei care interacționează cu ele, am simțiț că este un mod (poate chiar un instrument) frumos și puternic de exprimare pe care să-l oferim și publicului din România.

Love Lost este despre comunitate și experiența umană împărtășită, iar participarea este în totalitate activă pentru toți cei implicați.

Love Lost, Bucharest este organizat de Asociația Arden și echipa faină de la Strata Gallery, Medina Pop și Laszlo Forray. În Galeria Strata vom avea expuse și opere de artă ale unor artiști locali. În plus, în fiecare weekend din perioada mai-iunie vom organiza și o serie de happenings, oferind participanților o mai bună înțelegere a legăturii dintre iubire și pierdere, alături de o serie de tehnici active menite să contribuie la procesul individual (dar și colectiv) de vindecare.

Fiecare eveniment va avea un caracter creativ și terapeutic, fără a ne limităm la asta și se constituie în jurul unor teme relevante din domenii precum: psihologie și neurospihologie, storytelling, dans & body performance.

Câți bucureșteni au răspuns demersului vostru și s-au înscris în proiect?

Până în prezent, sunt câteva zeci de persoane, dar surprinzător este că s-au înscris și din alte orașe. Probabil vom crea o capsulă în cadrul expoziției dedicată acestora.

Așteptăm în continuare propunerile celor interesați, deadline-ul pentru înscrieri fiind mutat pe 20 aprilie.

Ce obiecte au fost trimise până acum ca mărturii ale iubirii pierdute?

Obiectele din cadrul evenimentelor Love Lost sunt foarte diverse, de la articole de îmbrăcăminte, la scrisori, documente, chei, flori uscate sau pietricele – însă o simplă enumerare a lor pare să le scadă impactul, importanța.

O dată ce sunt expuse împreună cu poveștile adiacente devin adevărate artefacte prin care simțim mai bine întreg universul Love Lost.

Se poate vorbi despre obiecte-tip care sunt văzute și simțite ca purtătoare ale iubirii pierdute?

Din ce am observat până acum sunt foarte diverse, mai jos o selectie făcută de echipa din Miami:

Obiecte-tip de la Love Lost, Miami

Există planuri de extindere a acestui tip de proiect?

Da, la nivel internațional, deja au început pregătirile în Guadalajara, Mexic – ne organizăm pentru luna octombrie. Cât despre România, dacă există deschidere și oamenii își doresc astfel de eveniment, cu mare drag ne organizăm și facem.

Din experiența proiectului de la Miami, s-a întâmplat vreodată ca un cuplu să se reunească după o astfel de expoziție?

Echipa din Miami nu a primit astfel de vești, până în prezent, însă ne-au povestit despre mai mulți participanți care au reușit să încheie anumite capitole din viață și să se simtă mai liberi în urmă experienței Love Lost.

Tu ai trimis vreun obiect pentru viitoarea expoziție? Dacă da, ce anume și care e povestea acestuia?

M-am gândit mult la acest aspect, atât eu cât și restul echipei. Ne-ar face plăcere să împărtășim, însă vrem să fie sub anonimat :).

fotografii: Love Lost Bucharest

Tu ai încerca experiența cathartică a proiectului Love Lost, Bucharest pentru a încheia anumite capitole din viața ta?

Andreea Mira
Andreea Mirahttps://andreeamira.ro/
Creatoare de povești scrise și vizuale. Fotografă de food (aruncă un ochi pe www.instagram.com/andreea.mira), food blogger @www.infarfurie.ro și profesionistă în comunicare cu peste 15 ani de experiență. Sunt mamă a doi copii minunați care mă ajută adesea să văd lumea cu alți ochi. Îmi place să beau cafea, să alerg dimineața, să admir case vechi și să descopăr poveștile celorlalți.