Nativ Atelier – veioze handmade cu motive tradiționale românești

Durata: 5 minute

Pe când era la liceu, Adina Gruia se visa director într-o multinațională sau mare negociator în afaceri internaționale. Pasiunea pentru economie și business a determinat-o să urmeze ASE-ul. Însă după mai multe joburi în product management și vânzări, Adina a început să-și pună problema dacă asta este, într-adevăr, ceea ce i se potrivește.

Adina Gruia

A urmat o perioadă de căutări și regăsire de sine, dar și cu revelația că unei firi introvertite ca a ei i se potrivește mai degrabă un domeniu creativ, care să o împlinească spiritual. Așa a demarat Adina proiectul Nativ Atelier – un mic atelier de veioze lucrate manual, inspirate de motivele tradiționale românești.

Acum, la 29 de ani, Adina înca mai profesează în marketing, dar speră ca în curând să devină full time antreprenor și să-și ducă visul mai departe.

Află mai multe despre proiectul antreprenorial Nativ Atelier din interviul de mai jos.

Curatorialist: Cum s-a născut proiectul Nativ Atelier?

Adina: Acum vreo trei ani am intrat într-o călătorie de autocunoaștere și, tot lucrând cu mine, am descoperit o nevoie uriașă de a crea, de a contribui la frumosul din lume. De atunci am căutat moduri de exprimare, însă ba ideea sau momentul potrivit nu se arătau, ba mă luptam cu teama de expunere și de a fi judecată.

La Nativ am început să mă gândesc încă de anul trecut, în toamnă, când decoram apartamentul cu iubitul meu și ne-am orientat către un design rustic. Deși copilăria ne-am petrecut-o în medii total diferite, el în curtea de la țară, eu pe asfaltul din București, pe amândoi ne unește iubirea pentru tradițional și am simțit nevoia să îl integrăm acasă unde ne lipsește atât de mult liniștea satului.

Mergând pe firul acesta, ne doream lampadare sau lustre cu modele folclorice care să completeze decorul, însă nu am găsit absolut nimic așa că am transformat situația într-o oportunitate. De atunci, ușor-ușor am pregătit terenul pentru a scoate la lumină acest proiect și l-am lansat oficial în august, odată cu prima postare pe Instagram.

De ce veioze?

Imaginează-ți o după-amiază răcoroasă în care îți iei o păturică pufoasă și te cuibărești pe canapea cu un ceai și o carte bună. Se întunecă afară. E genul de ritual care se cere încununat de lumina caldă a unei veioze deosebite.

În timp e posibil să ne adaptăm și să extindem gama de produse în funcție de preferințele clienților, însă veioza va rămâne vedeta și emblema noastră. Am început să lucrăm la MOTIVE NATIVE, o colecție de postere inspirate tot de tradițional.

Am început cu veioze pentru că inspiră acel cozyness pe care am vrut să îl transmitem prin branding.

Care este semnificația numelui Nativ?

Într-o lume în care totul merge pe repede-înainte pare dificil să te oprești și să îți tragi suflul. Să te întrebi ce te împlinește cu adevărat, ce îți face sufletul fericit. Să-ți dai spațiu să te plictisești. Suntem orientați pe a acumula cât mai multe, dar nici noi nu știm dacă ne trebuie toate. Nativ e tocmai îndemnul la a lua o pauză pentru a reveni la autentic.

Și nu vorbesc doar de autentic în sensul de tradițional. Acela e doar metafora pentru autenticul fiecăruia dintre noi. Mă refer la acea parte din noi care știe ce avem nevoie pentru o viață împlinită. Mă refer la întoarcerea la adevărata noastră natura. Procesul e accesibil oricui, e înnăscut. E…Nativ ?

Nativ înseamă iubirea pentru origini, pentru tot ce e pur și frumos. Este o odă pentru viață lină.

Ce anume te inspiră în realizarea veiozelor? Care ar fi motivele principale și semnificația lor?

Pentru inspirație am două surse. Pe de-o parte, iubirea pentru meșteșuguri, mai ales broderia și sculptura. Pe de altă parte, acestă mentialitate de viață lină care mi s-a părut un mod perfect de a traduce “slow living”.

Modelele brodate pe abajur sunt inspirate din izvoade vechi folosite de românce în diferite zone ale țării la coaserea iilor, iar sculpturile din modelele arhitecturale cu care se împodobeau casele.

Pasiunea pentru ii am descoperit-o încă din adolescență când eram fascinată de noblețea lor și am ales încă de atunci să le port. Acum un an mi-am dorit să îmi cos propria ie și am devorat tot ce am găsit pe grupurile de facebook ca materiale informative sau surse de inspirație. Ie nu am ajuns să fac, însă acela a fost un punct de plecare pentru Nativ. Pe lângă măreția pe care mi-o inspiră iile, sculptura mă duce cu gândul al comuniunea cu natura și consider că e un duet tare frumos în care cele două se completează reciproc.

Cum se realizează o veioză artizanală Nativ?

Sunt două componente: baza veiozei care e realizată din lemn și abajurul pe care îl asamblez din componente pentru structură și bucata de pânză brodată.

Atât sculptura cât și broderia sunt realizate manual de meșteri tradiționali, iar procesul durează între două până la patru săptămâni, în funcție de disponibilitate și complexitatea modelelor. Baza merge apoi la electrician pentru a face veioza funcțională, iar eu asamblez abajurul și aduc piesele împreună.

Cum ai deprins meșteșugul realizării veiozelor?

Odată ce mi-a venit ideea veiozelor, învățatul și documentarea au venit ca un lucru firesc. Am căutat resurse online ca să îmi dau seama de ce am nevoie pentru a le asambla, apoi meșteri și electricieni pentru colaborare.

Pe termen lung plănuiesc să mă înscriu la cursuri acreditate de electrician, design de interior și sculptură nu doar pentru a susține activitatea Nativ, ci pentru că îmi place să învăț activități diverse și mi se pare distractiv.

Lucrezi singură sau mai sunt și alți membrii în echipa Nativ?

Pe lângă colaborarea cu meșteșugari și electricieni, lucrez împreună cu iubitul meu, Dragoș, datorită căruia Nativ nu a rămas doar un plan frumos ci s-a transformat în realitate. El este designer graphic și a creat brandingul Nativ, mă îndrumă pe partea vizuală a feed-ului din Instagram și la realizarea posterelor din colecția Motive Native. Îmi e inspirație pentru a fi mai bună cu mine însămi, a avea mai multă răbdare și încredere că pot să fac ce-mi propun.

Cu ce stil de design interior se potrivesc cel mai bine veiozele Nativ?

Veiozele se potrivesc cu atmosfera blândă, cu fericire și liniște. Asta îmi doresc să existe în fiecare casă.

Dacă e să vorbesc despre partea “tehnică”, Nativ se încadrează cel mai bine într-un decor rustic boho, în care se îmbină armonios diverse texturi, lemn, plante și un strop de culoare pe lângă tonurile neutre. Pe viitor am în plan să creez câteva modele mai minimaliste, doar în culori neutre care să se asorteze și integreze ușor cu un stil rustic modern.

Ție ce fel de veioze îți plac și de unde le iei? Dă-ne sugestii în comentarii.

fotografii: Nativ Atelier

Andreea Mira
Andreea Mirahttps://andreeamira.ro/
Creatoare de povești scrise și vizuale. Fotografă de food (aruncă un ochi pe www.instagram.com/andreea.mira), food blogger @www.infarfurie.ro și profesionistă în comunicare cu peste 15 ani de experiență. Sunt mamă a doi copii minunați care mă ajută adesea să văd lumea cu alți ochi. Îmi place să beau cafea, să alerg dimineața, să admir case vechi și să descopăr poveștile celorlalți.