Pentru acele zile când nu vrei decât să stai în casă și să faci un binging rapid, dar nu cu ceva care să te implice prea mult și să aibă totuși o poveste complexă, mini seriile sunt cea mai bună variantă.
Au scenarii suficient de ofertante și bine dezvoltate, ajungi să te atașezi de personaje dar nu să investești emoțional extra și – cel mai important – în doar câteva ore le-ai terminat.
Știu, există numeroase serii limitate extraordinar de bune, astfel încât, uneori, îți este cam greu să alegi. Însă, dacă te atrag scenariile ce au în centru o protagonistă cu o evoluție extraordinară, îți fac mai jos o listă cu câteva propuneri în care am încredere.
Preferabil să le vezi când vrei să descoperi o voce feminină inteligentă, curajoasă, mereu puternică și care motivează și inspiră dincolo de scenariu.
Când personajele de pe micul ecran devin mari: recomandări mini serii cu femei uimitoare
Posibil ca aceasta să fie cea mai populară mini serie recentă: QUEENS’S GAMBIT. Producția a făcut ca șahul să fie considerat (din nou) un sport șmecher, evitând toate stereotipurile posibile derivate dintr-o narațiune ca asta.
Avem o tânără antierou, urmărită încă din anii copilăriei cum reușește să fie mai mult decât trecutul ei tragic. Anya Taylor-Joy schițează convingător maturizarea pe fundalul unor dependențe.
Dacă te-ncearcă nostalgia în privința producțiilor western, mini seria GODLESS este un candidat interesant, aici cu personaje feminine badass. Suntem în 1880, în New Mexico, unde urmărim cum niște nelegiuiți caută răzbunare într-un sat populat majoritar cu femei. Acestea fac tot posibilul ca să-și protejeze căminul, copiii și viețile. Drama în șapte părți devine uneori extrem de violentă; apar Michelle Dockery, Jack O’Connell și Jeff Daniels.
ALIAS GRACE are la bază un roman de Margaret Atwood, responsabilă și de „Handmaid’s Tale”. Avem în centru tot un personaj feminin, de data asta în ținute de epocă. Subiectul este despre o tânără (Sarah Gadon) care, după un deceniu de încarcerare acuzată de dublă crimă, își așteaptă execuția. Un psihiatru ajunge în oraș ca să stabilească dacă este cu adevărat vinovată, pentru a fi grațiată invocând nebunia.
Șansele ca UNBELIEVABLE să te înfurie sunt uriașe. Sursa seriei este cazul real al unei adolescente care, după ce este atacată în propria-i locuință, nu este crezută de nimeni. Ani mai târziu, două detective găsesc legături între situația ei și altele, iar o întreagă anchetă ia startul. Toni Collette, Merritt Wever și Kaitlyn Dever sunt mi-nu-na-te, mai ales cum conturează individe în căutarea echilibrului dintre un loc de muncă stresant și o viață normală de familie.
Regina King are rolul principal în SEVEN SECONDS, o dramă despre moartea unui copil, victimă a unui accident pe care poliția face tot posibilul să îl mușamalizeze. O să fie imposibil să nu simți neputință și frustrare. Dar și admirație pentru personajul principal care luptă cu imposibilul și își păstrează demnitatea în încercarea de a face dreptate.
Cu THE ALIENIST o să trișez puțin, căci trebuie să dai play la două sezoane, dar se văd rapid căci sunt extraordinare. Plus că nu poți urmări cum s-a impus prima femeie detectiv din New York în doar 8 episoade. “Alienistul” îi aduce împreună pe Daniel Brühl, Luke Evans și Dakota Fanning, cea din urmă fiind și subiectul recomandării. Evident, toți trei fac o treabă uimitoare în a portretiza o echipă atipică ce investighează întâmplări înfricoșător de brutale.
SELF MADE: MADAM CJ WALKER are la bază o figură reală din istorie, pe Sarah Breedlove, recunoscută ca fiind prima femeie devenită milionară prin forțe proprii din istoria SUA. Interpretată de Octavia Spencer, ea ar fi reușit să își clădească propria afacere cu produse de îngrijirea părului pentru femei de culoare – asta în secolul al XIX-lea, pe fundalul rasismului.
Tu la ce te-ai mai uitat și vrei să dai mai departe?
articol pentru Curatorialist.ro de Angela Georgiana Alexandru
Cinefilă cu peste un deceniu experiență în recomandat filme și seriale – povestesc pe cineamator.ro, locșor virtual unde îmi promovez cu nerușinare slăbiciunile: producțiile de epocă. Mă las ușor șantajată de pisici, evadez de câte ori pot în mediul rural, pot discuta ore întregi despre universul Marvel și nu ratez niciun roman distopic young-adult. Îmi place să cred că „everything happens for a reason” nu-s doar vorbe goale.