Masculinitate tandră – cum creștem bărbații viitorului?

Durata: 5 minute

Atunci când băiatul meu plânge sau își arată emoțiile puternice îl iau în brațe. Cărțile dedicate părinților moderni m-au eliberat de constrângerile educației emoționale tradiționale ce priveau sexul masculin. Ele încurajează părinții să accepte sentimentele copiilor, să îi lase să treacă prin diferite stări, să le explice faptul că ce simt este normal. Ne explică faptul că rolul părintelui este de a sta lângă copil ca să știe că nu este singur. Astăzi propun să discutăm despre masculinitatea tandră – cum creștem bărbații viitorului.

Inspirația acestui articol are la bază un material despre un grup de bărbați polonezi. Aceștia și-au reevaluat cunoștințele învechite despre cum trebuie sau nu trebuie să se comporte bărbații și, ca mamă de băiat, m-a pus pe gânduri. Cred că m-ar fi pus pe gânduri și ca simplu om care își dorește egalitate atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

Nu de puține ori, am participat la întâlniri unde generațiile mai în vârstă, deopotrivă femei și bărbați, au atras atenția celor mici, în special băieților, „să nu mai plângă” sau „doar fetele sunt plângăcioase”. Unul, toată lumea poate plânge, este o descărcare emoțională la fel de puternică precum râsul. Doi, fetele nu sunt plângăcioase, emotive sau sensibile sau, oricum, nu sunt mai mult decât băieții. Fetele, într-adevăr, au fost încurajate să fie așa, pe când băieților li s-a spus opusul.

„Băieții plâng și trebuie să le fie permis plânsul la orice vârstă, sunt sensibili și umani. Prin plâns ne eliberăm de frustrări, de temeri. Băiatului meu îi voi permite să facă orice sport va dori, chiar dacă își va alege balet, dans sau gimnastică. Îmi place să-i cumpăr hăinuțe în culori cât mai diversificate și aș spune că fug de clasicele: albastru sau verde.” – Laura V. | 39 | economist

Masculinitate tandra

Ce înseamnă masculinitatea?

Nu vreau să dau o definiție a masculinității pentru că nu ar fi obiectivă. Sunt femeie și cred că am multe preconcepții. Sunt sigură că și unui bărbat i-ar fi la fel de dificil. Așadar, hai să ne uităm la ce spune în dicționar.

Masculinitatea este un ansamblu de trăsături care constituie specificul unui bărbat; exemplu: vigoare bărbătească, virilitate, bărbăție. Continuând, bărbăția este o caracteristică a bărbaților care exprimă energie, curaj, hotărâre. Bun, deci bărbat înseamnă persoană de sex masculin, om în toată firea, curajos, voinic, harnic, activ.

Tandrețea este o afecțiune plină de duioșie, delicatețe, gingășie, chiar iubire. Să fii tandru înseamnă să arăți sensibilitate și dragoste. Eu aș adaugă aici și că tandrețea înseamnă maturitate emoțională, ceea ce ar trebui toți să învățam de-a lungul vieții, pentru că nu suntem toți norocoși să învățăm de mici. Această maturizare implică, printre multe altele, și acceptarea vulnerabilităților.

Masculinitate tandra

Despre masculinitatea tandră

Tendințele sociale arată că următorul val al feminismului se vrea a fi despre emanciparea oamenilor, punct. Nu despre femeile care iau loc la masa deciziilor sau despre bărbații care fac un pas în spate, ci despre a căuta împlinirea în alte părți ale vieții ce nu implică dominare. Poate să fie despre femeile care își asumă alte roluri sau bărbații care își recunosc latura sensibilă.

Eu doresc să îmi cresc copilul, băiat în acest caz, într-o lume în care poate să cânte în voie la școală, să meargă la cursuri de balet, să se ia în brațe cu prietenii pe stradă și chiar să plângă fără să se ascundă. Vreau ca toți oamenii să poarte cu mândrie toate culorile, să nu mai existe nuanțe feminine și masculine, să ne îndepărtăm de etichete sexiste. Mai vreau să nu simtă presiune că trebuie să facă parte dintr-un grup sau altul, să fie dur și să vorbească într-un anume fel, “pentru că așa fac băieții”.

Biserica a ajutat la etichetarea rolului masculin tradițional. În viziunea creștină, bărbatul este capul familiei și cară o presiune economică pe umeri, ceea ce, nu de puține ori, a dus la stări melancolice. Studiile arată o creștere generală de peste 50% a tulburărilor mintale în ultima decadă. El trebuie să aibă succes în carieră, să nu își arate slăbiciunile și chiar să își reprime sentimentele, motiv pentru care statisticile arată că bărbații trăiesc mai puțin decât femeile cu aproximativ 5 ani.

Masculinitate tandra

Cum creștem bărbații viitorului?

Este întrebarea pe care mi-o adresez zilnic. Fără presiune, fără să creștem nivelul anxietății, fără să limităm personalitatea sau autonomia. Astfel am plecat la vânătoare de informații, pentru că nu cred că există un răspuns care să se preteze tuturor. Fiecare își poate căuta diverse surse și să își facă un plan.

După toate lecturile simt doar că vreau să continui dezbaterea acestui subiect și să învăț lucruri noi în funcție de o descoperire sau alta. Simt că trebuie să încercăm să luăm fiecare individ, preferabil de mic, să îi analizăm dorințele, limbajul iubirii și să îi dăm aripi, poate prin escaladări, înot sau arte marțiale, dar și prin cursuri de pictură sau de gătit, canto sau dans modern. Pentru activitatea din urmă recomand finalul filmului Druk/Another Round cu Mads Mikkelsen, fost dansator, în rolul principal.

“Băieții trebuie crescuți cu aceeași atenție pe care am acorda-o și unei fete, pentru că toți se fac oameni mari. Explicându-le că pot fi supărați când nu primesc ce vor, să știe că trebuie să aibă răbdare, că nu e un capăt de lume dacă nu iese din prima ceva. E important să știe să mângâie un animal, să țină un om de mână și să cumpere flori. În același timp, trebuie asigurați că pot plânge dacă sunt supărați, dacă sunt răniți din dragoste și, foarte important, să nu-și blocheze lacrimile când, la 30 de ani, se uită la o animație emoționantă.” – Eugen V. | 34 | jurnalist

Sursele mele de inspirație sunt pentru moment cărțile următoare, dar comentariile îți sunt libere ca să împărtășești cu noi ideile tale, fie ele cărți, cursuri sau filme. Acesta este un articol-invitație să continuăm discuția ca să putem evolua.

fotografii via UNSPLASH

Elena Vrabie
Elena Vrabie
Port multe pălării și învăț în fiecare zi despre viața de femeie, mamă, soție, iubitoare de patrupede și jurnalist Millennial cu o experiență de 10 ani în domeniu. Când nu scriu, vloguiesc! #alwaysoptimising