Alina Giurgiu este de loc din Timișoara. Aici s-a născut, a crescut și a studiat Arhitectura, iar acum tot de aici își conduce proiectul antreprenorial Ludic, un brand de haine pentru copii, folosind doar materiale naturale, cu un design unic realizat in colaborare cu artiști români. Rezultatul? Hăinuțe originale, pline de culoare, jucăușe precum însăși copilăria.
Alina a lucrat ca arhitect timp de 10 ani, luând parte la proiecte de mare amploare. În 2015, o dată cu nașterea Elizei, fetița ei, universul ludic s-a redeschis în fața ei. A pășit cu încredere și a revenit la joacă și joc și, treptat, a prins contur proiectul hainelor pentru copii.
Un mix fericit de design de obiect și universul minunat al copiilor, care i-a dat Alinei răgaz de la ritmul alert de dinainte de a fi părinte și i-a oferit libertatea pe care n-o găsea în structura mai rigidă a domeniului arhitectural.
Alina nu s-a îndepărtat de tot de arhitectură, ci a lăsat-o în plan secundar. Ea mai participă la câte un proiect de arhitectură, la 1-2 ani, alături de soțul ei, tot arhitect, mânată de dorul de a face lucruri împreună, ca odinioară. În plus, recent, a făcut pași timizi către învățământul superior de arhitectură, considerând că este important să fie în contact cu „lumea ideilor”, după cum spune ea.
…
Citește despre Ludic și antreprenoarea Alina Giurgiu care a lăsat arhitectura în plan secundar pentru a da viață hainelor jucăușe pentru copiii care iubesc joaca!

Curatorialist: Când ai demarat proiectul Ludic și care au fost circumstanțele care te-au condus aici?
Alina: O dată cu nașterea fetiței mele, în 2015, am avut parte de un răgaz, de o pauza de la viața trăita în ritm foarte alert de până atunci. Știam că nu mă pot întoarce un timp la ceea ce făcusem înainte de nașterea Elizei.
Îmi doream să îi fiu aproape și să o însoțesc în primii ei ani, atât de prețioși. În același timp doream să valorific cumva avântul creativ pe care simțeam că îl am, cu atât mai mult cu cât creierul meu luase o pauză de la chestiuni urgente.
Ludic a apărut ca fiind cea mai la îndemână variantă de a realiza „design de obiect”, folosindu-mi cât mai mult skill-urile de arhitect. Am resimțit-o ca pe o gură de aer proaspăt: să pot crea ceva de la zero până la rezultatul final având control total, fără restricțiile și condiționările din domeniul arhitecturii, date fie de client, fie de legislație sau autorități.
În același timp am realizat că pot trata o colecție așa cum știam cel mai bine, ca pe proiectul unei clădiri, având un concept inițial, o linie directoare coerentă și fiecare detaliu plănuit dinainte, pe hârtie. De altfel, am învățat sa desenez tiparele si sa le gradez pe mărimi, punând toate indicațiile necesare în fabrică, în softul de proiectare de arhitectură, tratând desenele ca pe orice detalii de execuție oferite în proiectare.
Am constatat că și etapa de manufacturare (coaserea pieselor), care este externalizată la Ludic, poate fi asemănată unui șantier în construcții. Odată pornit procesul, bunul mers depinde mult de planificarea anterioară, de disponibilitatea continuă, iar situațiile neprevăzute trebuie rezolvate cât mai prompt și creativ.
După cum spune și numele brandului, hainele tale sunt menite pentru copii dornici de joacă. În viziunea ta ce caracteristici ar trebui să aibă hainele pentru a fi „ludice”, a fi potrivite pentru copiii jucăuși?
Numele brandului a venit natural. Ludic înseamnă joacă, voie buna, ușurătatea ființei. Rolul de mamă a venit la pachet cu imersiunea în universul copilăriei, uitat de mine o vreme. Cu re-descoperirea jocului, a inocenței, a bucuriei și sincerității pure, a entuziasmului față de lume, viață, univers.
Sunt noțiuni abstracte însă am luat-o ca pe o provocare, să le „traduc” pe textile și pe piese de îmbrăcăminte. Nu am fost niciodată o fashionistă. Nici acum nu sunt.
Însă cred că hainele, pe lângă oferirea de confort și lejeritate în mișcare, ne pot reprezenta. Iar misiunea mea a devenit să creez haine care să îi reprezinte cât mai bine pe copii.
Care sunt principalele materiale folosite pentru crearea hăinuțelor Ludic și de unde provin ele? Ai găsit producători interni sau mai degrabă ați apelat la cei din afara țării? Deții un atelier unde se fac hainele?
Lansarea efectiva a brandului a avut loc în 2019. Procesul de documentare, învățare, pregătire a primei colecții a durat 3 ani. Nu doream să fac compromisuri și știam că în industria modei există câteva subiecte spinoase, cum ar fi substanțele toxice prezente în textile sau deșeurile rezultate din procesul de producție sau din piese care au un ciclu de viață foarte scurt (necalitative).
În consecință, am încercat să aflu inițial care sunt materialele cele mai bune pe care le-aș putea folosi. Am descoperit textilele cu certificarea GOTS, care este cea mai strictă certificare de pe piața textilelor organice și care poate fi oferită doar materialelor naturale: bumbac, lână, in.
Aceasta certificare vine nu doar cu promisiunea unor materiale sigure chiar și pentru cea mai sensibilă piele, ci și cu o componenta socială – sunt controlate strict și condițiile în care sunt tratați lucrătorii în fiecare etapa a procesului (de la cultivarea bumbacului la fabricile unde este țesut materialul), astfel încât drepturile acestora să fie respectate, atât în privința condițiilor de muncă, cât și a nivelului de salarizare.
Din păcate, am constatat ca în România, unde industria textilelor este în cădere liberă, nu există fabrici care să fi obținut această certificare. Maximul pe care am reușit sa îl găsesc în țară este la o fabrică de pânză topită de lângă București, unde bumbacul, inul sau cânepa sunt colorate cu vopsele care au certificarea GOTS.
Prin urmare m-am orientat către alte țări europene unde am găsit fabrici potrivite, de exemplu Polonia sau Lituania. Nu dețin un atelier de manufacturare, etapa de coasere efectiva a pieselor unei colecții se întâmplă cam 2-3 luni pe an, deci nu ar fi sustenabil să angajez oameni pentru acest proces.
Colaborez cu ateliere sau fabrici care mă susțin cu aceste servicii atunci când am nevoie. Pentru a eficientiza atât procesul cat si costurile, nu pot produce niciodată piese la comandă, ci întreaga colecție este realizată o dată, rezultând stocuri care se vând în restul timpului.
Odată ce o piesa s-a epuizat, este foarte greu să fie re-adusă în shop, aceasta presupunând o nouă comandă de material personalizat, unde exista cantități minime care trebuie respectate în comandă și timpi lungi de așteptare a materialului.
Noua colecție Ludic AW2022-2023 este plină de culoare. Ce te-a inspirat pentru această colecție?
Colecția AW22-23, a treia de la lansare, are ca titlu „The future is colorful” (comunicarea brandului este cu precădere în limba engleză, dat fiind că exista public și clienți și în afara țăii). Această temă vine ca o prelungire naturală a celorlalte colecții.
Prima colecție s-a numit „Little Big Bang”, iar imprimeul principal ilustra, naiv și stilizat, nașterea universului. Motto-ul care însoțea această colecție se referea la faptul că, odată cu nașterea fiecărui copil, un nou univers se naște. Întreaga colecție și mesajele ei erau centrate în jurul eului copilului.
Am simțit nevoia ca în a doua colecție să aduc puțin context. Astfel, titlul următoarei colecții a fost „We stick together”, punând accent pe rolul fiecărei ființe în comunitatea, mai mică sau mai mare, din care face parte. Aceasta colecție a fost lansată in pandemie și poartă cu ea o parte din stările și speranțele pe care eu (dar probabil și mulți alții) le-am resimțit atunci.
A treia colecție vine cu un mesaj pozitiv, de depășire a situației în care ne-am găsit cu toții, de înălțare și împuternicire. De speranța că noua generație va trăi într-o lume mai bună: „The future is colorful”. Ca orice act artistic, și o colecție Ludic încapsulează trăiri, opinii, contexte, chiar daca rezultatul este easy-going și ușor de digerat.
Cum ai ajuns la o colaborare cu artistul Kitră pentru a realiza designul noii colecții? Care e povestea din spatele acestei frumoase colaborări?
Mi-am dat seama rapid de propriile limitări. Chiar dacă mă pot ocupa de cele mai multe aspecte care țin de brand și am ochiul format și pentru partea vizuală, am considerat valoros să invit în fiecare colecție câte un artist care să contribuie cu ilustrații sau pattern-uri.
Până acum am ales artiști de care mă îndrăgostisem anterior și pe fiecare din ei mi i-am dorit foarte mult în postura de colaboratori Ludic. Prima colecție a avut ilustrații ale Liviei Coloji, a doua a avut-o ca invitată pe Diana Barbu, iar a treia care urmează să fie lansată în luna august, îl are ca partener pe KITRĂ.
Atunci când l-am rugat să accepte aceasta colaborare, el era recent mutat la Berlin și într-o etapă nouă a procesului artistic. Dacă, inițial, fusese cunoscut pentru muralele imense pe care le realiza, atât în țară, cât și în afara ei, acum făcea tranziția către pictura pe pânză la dimensiuni de galerie, păstrându-și bineînțeles stilul abstract cu care s-a consacrat.
Pe mine m-a fascinat faptul că, dincolo de compozițiile extrem de abstracte, simțeam spiritul ludic din lucrările lui. Odată ce l-am cunoscut, am înțeles și de ce.
Colaborarea noastră s-a bazat mult pe o ajustare a așteptărilor din ambele părți, el fiind obișnuit cu libertate totală, iar eu fiind obișnuită să dau teme clare colaboratorilor, pentru a avea ca rezultat final ceva cât mai apropiat de ceea ce exista deja în capul meu.
Iubesc rezultatul acestei colaborări și sper ca ea să fie bine primită și de copii și părinți! Semne bune există, ca dovada că aproximativ 1000 de piese sunt deja pre-comandate, înainte ca produsele să iasă din fabrică.
Care ar fi 5 piese statement din noua colecție?
Colecția are ca piese statement toate articolele care conțin desenele lui KITRĂ, atât sub forma de pattern, cât și ca ilustrații punctuale. Ele sunt completate, pentru echilibru vizual, de piese simple, uni, dar care la rândul lor „derapează” puțin către spiritul ludic, unele bluze având, de exemplu, o mânecă de altă culoare sau unii pantaloni având un crac de o culoare și celălalt de altă culoare.
Aceste asimetrii sau accidente intenționate fac referire la spontaneitatea copiilor și la modul în care regulile și libertatea au granițe foarte fluide până la o anumită vârstă.
fotografii: Alina Giurgiu (fotografi: Diana Bilec, Cosmin Micoara, Dana Moica)