Locul în care găsești cărți frumoase pentru copii înțelepți: Editura Frontiera

Durata: 4 minute

Cărțile mi-au fost cei mai buni prieteni în copilărie. Aveam în dormitor o bibliotecă chiar lângă pat, așa că ultima privire înainte să adorm și prima privire când mă trezeam erau titlurile și autorii de pe cotoarele cărților. Lumea mirifică a basmelor și poveștilor a fost locul preferat în care îmi petreceam timpul liber, de acolo a venit mai târziu dragostea pentru limba română și scris. Aceeași iubire pentru lectură i-am insuflat-o și băiatului meu, Albert, care își petrece acum zilnic timp citind.

De aceea, când am descoperit Editura Frontiera și cărțile lor minunate, m-am gândit că este cazul să vă povestesc și vouă ca să găsiți „cărți frumoase pentru copii înțelepți”, după cum ne zice sloganul editurii.

Cum a început totul

Ileana Achim, om de Litere și mare iubitoare de cărți, a înființat în anul 2009 Editura Frontiera, inițial ca o editură de nișă dedicată cărților pentru copiii cu dizabilități. “A fost un proiect personal al meu, inspirat de viața alături de Maria, fata mea cea mare. Sigla noastră (o fetiță care umblă pe apă într-o umbreluță) era simbolul vulnerabilității, dar și al cutezanței”, povestește Ileana.

Din 2017, Ilenei i s-a alăturat ca partener de business Bogdan Tăut, absolvent de Filosofie și profesionist în publicitate, iar editura a intrat pe făgașul în care se află și acum: ca editură independentă dedicată tuturor copiilor doritori de cunoaștere și povești. Din acel moment, “de când am scos umbreluța în larg și am îmbrățișat domeniul vast al cărții pentru copii, fetița din siglă a căpătat un nume simbolic (Zoe îi spunem noi), dar și noi valori: explorare, eleganță, intersecții de poveste”, completează Ileana.

Cum sunt selectate cărțile

Întotdeauna mi s-a părut interesant și, totodată, dificil de ales dintr-o gamă atât de largă de posibili autori și povești. Care sunt cărțile care merită să ajungă mai departe la copii?

Răspunsul îl aflăm de la Ileana: ““Alegem cărți cu ilustrații artistice, care să cultive bunul gust al copiilor, și cărți care au o poveste bună. O poveste bună este o poveste bine scrisă și care funcționează la ambele capete – adică le place și copiilor, dar și părinților – pentru că, de cele mai multe ori, ei le citesc copiilor când sunt mici. De ce nu s-ar bucura și părinții de o poveste? 🙂 Uite, mă gândesc la o carte care pare extrem de simplă, dar care vorbește și pe limba adulților: “Camera cu minuni” de Sergio Ruzzier. Copilul află povestea lui Pius, un hârciog colecționar de frunze, chei vechi, bețișoare și tot felul de lucruri aparent inutile. Adultul citește însă și povestea depresiei lui Pius, când își aruncă o pietricică din colecție, doar pentru că toți din jur au insistat că e urâtă. Adultul se amuză și de colecțiile bizare ale lui Pius sau admiră pasajele de cetate renascentistă prin care se plimbă hârciogul nostru ”.

Editura caută și promovează în mod conștient și autori/ilustratori români de cărți pentru copii. “Am publicat autori români clasici, cum este Nina Cassian, dar am publicat și autori români la debut. Este un efort creativ serios, dar și motorul care ne ține în jocul editorial. Ba mai mult de atât: anul acesta am curatoriat o primă expoziție a unui ilustrator român publicat de Frontiera (Eugen Berlo, care a ilustrat noua ediție a cărții Spre Polul Sud, de Emil Racoviță și cartea Străbunicul meu, Emil Racoviță, de Andreia Petcu). Pe site-ul editurii, avem disponibil un raft de Originale, unde colecționarii și bibliofilii pot găsi lucrări originale ale ilustratorilor, precum și cărți cu autograf și mini-ilustrații originale”, spune Ileana.

Recomandări pentru lectura de vară

Iată o serie de cărți recomandate de Editura Frontiera pentru timpul liber petrecut imaginativ și cu folos.

+3 ani: Doi șoricei și Din fericire – nici nu știți ce povești năucitoare se pot scrie folosind un set limitat de cuvinte (aviz amatorilor!)

+5 ani: Eu sunt cel mai puternic și Eu sunt cel mai frumos – încap în bagaje și predispun la râsete!

+7 ani: Crocodilul Ghena – o carte fără vârstă din literatura rusă – dacă nu știți animația, dați o căutare pe YouTube și o să fiți ceva mai fericiți.

+10 ani: Povestea cu lupul – un mic roman amuzant despre un tată care încearcă să-și adoarmă băiețelul cu o poveste despre o găină, doar că băiețelul vrea neapărat un lup în poveste :).

Unde găsești cărțile Editurii Frontiera

Le poți găsi în magazinul lor online sau în alte librării fizice sau online (Cărturești, Librăria Asteroidul B612 din București, Librăria Tutimi și Titoc din Cluj, Librăria Cair Paravel din Oradea, Librăria La Două Bufnițe din Timișoara etc).

În final, am întrebat-o pe Ileana ce sfat ar da părinților pentru a-și convinge copiii să citească mai mult. Singura motivație care funcționează la copii este să ne vadă pe noi citind. Cărți, nu social media. În rest, sunt doar discursuri – bune și ele, dar secundare ca motivație”, spune zâmbind Ileana.

fotografii: Editura Frontiera

Andreea Mira
Andreea Mirahttps://andreeamira.ro/
Creatoare de povești scrise și vizuale. Fotografă de food (aruncă un ochi pe www.instagram.com/andreea.mira), food blogger @www.infarfurie.ro și profesionistă în comunicare cu peste 15 ani de experiență. Sunt mamă a doi copii minunați care mă ajută adesea să văd lumea cu alți ochi. Îmi place să beau cafea, să alerg dimineața, să admir case vechi și să descopăr poveștile celorlalți.