Krausz – ciocolată artizanală made with love în Harghita

Durata: 4 minute

O veche vorbă spunea că „9 din 10 persoane iubesc ciocolata. A zecea întotdeauna minte„. Ceea ce pare destul de aproape de adevăr, fiindcă cu greu ne putem imagina pe cineva căruia să nu îi placă să savureze o bucată de ciocolată delicioasă.

Iar pentru unii oameni, ciocolata nu este doar iubire, ci și proiect de suflet și mic business antreprenorial. Este cazul lui Szilárd Fazaka, inițiatorul Krausz, o ciocolaterie artizanală, localizată în Sântimbru, județul Harghita.

Szilárd Fazaka

Szilárd are 34 de ani, a urmat studiile Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor în cadrul Universității Babeș-Bolyai. Prima afacere pe care a lansat-o a fost o gelaterie în Cluj-Napoca, cu trei locații și un laborator.

Cum a devenit ciocolatier

Pasiunea lui pentru ciocolată provine din copilărie. „Îmi amintesc că, atunci când tata a ajuns acasă din Germania cu portbagajul plin cu ciocolată, am terminat-o în 2 zile cu fratele meu„, povestește el amuzat.

Când se ocupa de gelaterie, a avut ocazia să participe la expozitii de HoReCa din străinatate unde a văzut cum se face ciocolata. Astfel că din 2015, Szilárd a început să cocheteze cu ideea de a face el însuși ciocolată și a întreprins primele acțiuni pentru demararea afacerii: să caute furnizori, rețete, să facă probe și să lucreze la designul de brand.

Anul 2017 a adus schimbări majore în viața lui Szilárd. A primit o moștenire de familie – o casă mare și câteva clădiri alăturate – în Sântimbru, județul Harghita, „într-o atmosferă total diferită față de cea dintr-un oraș mare precum Clujul și, împreună cu nevasta, am decis să ne mutam cu copiii la țară 🙂„.

Aici a găsit locul și timpul propice pentru a se ocupa de proiectul său de suflet, o ciocolaterie artizanală.

Szilárd a fost, în mare parte, un auto-didact în deprinderea tehnicii de a face ciocolată. A urmărit filme pe Youtube și a citit documentație de pe internet. În plus, a avut șansa să lucreze timp de 2 zile cu un mare meșter ciocolatier din Italia, de la care a învățat foarte multe.

Ingredientul de bază, ciocolata crudă, provine din Belgia, iar pentru aromele specifice fiecărui tip de ciocolată Krausz se folosesc produse locale: zmeură, merișoare, nucă, alune de padure etc.

Numele de brand

Ceea mai mare provocare a fost să găsim un nume pentru ciocolată. Numele Krausz a fost numele de famile de la străbunica mea, de la care am moștenit casa și “atelierul” în care ne desfășurăm activitatea. Oamenii din sat îi ziceau “tanti dulce” sau “édesnéne” (erau sași din Făgăraș) și ea avea o rețetă proprie de prăjitură cu cacao. De acolo vine “delicii create manual de un secol încoace” – unul dintre mesajele-cheie ale brandului.

Sortimente de ciocolată artizanală Krausz

  • ciocolată neagră cu fructe;

  • ciocolată neagră cu alune de pădure și portocale confiate;

  • ciocolată cu lapte și cafea;

  • ciocolată cu lapte și fructe;

  • bomboane de ciocolată cu miez de nucă.

O scurtă cronologie

Pe 1 septembrie 2018, Szilárd a pornit utilajele în noul atelier din Sântimbru. A participat la câteva târguri și a găsit primii parteneri.

2019 a fost anul în care proiectul Krausz s-a dezvoltat cel mai mult: au participat la mai multe târguri cu produse handmade și au reusit să stabilească parteneriate de distribuție  cu Cărturești, Diverta, Nobila Casă, cafenele, băcănii, magazine de vinuri etc.

În 2020, pandemia a pus pauză în dezvoltarea ciocolateriei: „cea mai mare realizare a fost că business-ul a rămas în viață„, mărturisește Szilárd.

Iar 2021, a fost anul relansării business-ului și al dezvoltării portofoliului: produse noi și evenimente de tip „porți deschise” pentru vizitarea ciocolateriei.

O zi fără ciocolată este… „o zi liberă :)”, spune Szilárd amuzat.

fotografii: Krausz

Care este sortimentul tău preferat de ciocolată? Împărtășește-ne în comentarii preferințele tale.

Andreea Mira
Andreea Mirahttps://andreeamira.ro/
Creatoare de povești scrise și vizuale. Fotografă de food (aruncă un ochi pe www.instagram.com/andreea.mira), food blogger @www.infarfurie.ro și profesionistă în comunicare cu peste 15 ani de experiență. Sunt mamă a doi copii minunați care mă ajută adesea să văd lumea cu alți ochi. Îmi place să beau cafea, să alerg dimineața, să admir case vechi și să descopăr poveștile celorlalți.