“Dobro mi-a spus: Asta e șansa ta! Și așa a fost”, îmi povestește Gilda Comârzan, gazdă și producător la Radio Guerrilla, la emisiunea aceea care toarnă cafea în pupile și pune dulceață pe zâmbete, respectiv legendara Guerrilla de dimineață cu Nic Cocârlea și Mihai Dobrovolschi.
Astăzi am invitat-o pe Gilda la o discuție ca să îi aflu secretele trezitului înaintea cocoșilor, dar m-am oprit la nume și apoi am zis să descopăr mai multe, precum de ce îi place să locuiască în București și ce locuri ne recomandă să mai explorăm în această vară.
“Comârzan a ajuns în această formă după ce a trecut de granița cu Republica Moldova, a supraviețuit unui război și apoi comunismului. Numele originar este Camerzan. Culmea este că numele meu de familie, cel actual, este răspândit în zona Deltei, în Sulina mai ales”, spune Gilda.
Pe lângă numele de familie deosebit și prenumele poartă povești demne de așezat pe o foaie digitală. Gilda ne duce cu gândul la sacrificiul de sine pentru binele comun și se pare că are origini nemțești, pe când Elena are origini grecești și înseamnă rază de lumină.
Trebuie să recunosc că nu mi se pare o coincidență că numele se potrivește cu responsabilitățile profesionale – raza de soare de 31 de ani care se sacrifică dis de dimineață, de aproape un deceniu, ca să ne facă ziua mai frumoasă. Nu crezi? Dar să revenim la radio.
CURATORIALIST: De ce radio, ce înseamnă pentru tine?
Gilda Comârzan: Am ales jurnalismul și radio a venit ca un răspuns pentru tot ce voiam să fac mai departe în domeniu. La radio există prezent și informație concretă, needitată, nemanipulată emoțional de imagini. Cu ajutorul radioului visezi pe muzica preferată. E aer, nu cred degeaba că vreau să fiu ON AIR.
Pentru mine este sincer și obiectiv.
Care este secretul trezitului de dimineață cu zâmbetul pe buze?
Aici o să combin două zone: bucuria de a te trezi, că mai prinzi un răsărit de soare și gândul că sunt norocoasă să fac ceea ce îmi place. Zâmbetul acesta este o decizie și o provocare de a găsi mai multe lucruri care să mă bucure.
O să pară ironic, dar matinalul este o joacă serioasă și să te distrezi reprezintă muncă. E un mindset.
Cum este să faci parte din echipa Radio Guerrilla de aproape un deceniu?
Mi s-a propus să fiu realizator într-o zi de miercuri. Nu o să uit vreodată.
Așa e, în curând împlinesc zece ani de când am intrat la Radio Guerrilla. Sediul era în incinta Casei Presei și am zis că odată ce am ajuns, nu mai plec. Anul acesta se împlinesc opt ani de când sunt cea mai longevivă voce feminină din Guerrilla de Dimineață.
Mi-am dorit tot timpul să fac producție și consideram că sunt făcută doar pentru munca organizatorică din spatele producțiilor TV sau radio. Eram în sediul GoldFM (Radio Guerrilla rămăsese fără frecvență) și unul din realizatorii de atunci, Ciprian Muntele, își anunțase plecarea către un alt radio.
Iar Dobro mi-a spus “Asta e șansa ta!”. Și așa a fost.
Cariera mea de om de radio are la bază curajul pe care l-am avut când l-am întrebat pe Liviu Mihaiu dacă primesc la radio voluntari/interni; producție pentru talk-show învățată de la Delia Panait; weekend-uri petrecute cu Petru Stratulat ca producător, meserie pe care Bogdan Șerban m-a încurajat să o fur; și recomandarea Ralucăi Moianu pentru a fi secretar de emisie în matinal.
La Radio Guerrilla m-am dezvoltat profesional pentru că am avut libertatea de a-mi găsi locul și de a experimenta. În final, am ajuns mai departe decât credeam că o sa pot ajunge.
Ce poți să ne povestești despre beneficiile și sacrificiile în a lucra la un matinal de radio?
Matinalul unui radio este echivalentul buletinului de știri de la ora 19:00, deci primul beneficiu vine din acest amănunt, că reprezintă cel mai important tronson orar. Beneficiile și sacrificiile, odată ce alegi perspectiva din care să le observi, nu mai sunt atât de separate.
Un sacrificiu îl reprezintă trezitul cu noaptea-n cap, neieșitul în oraș până târziu, cumpătarea. Însă beneficiul este ziua lungă pe care o ai înainte și faptul că îți poți organiza ziua după bunul plac. Spre exemplu, într-o miercuri am plecat după emisiune să văd Marea Neagra, iar la apus eram acasă.
Matinalul radio îți oferă notorietatea, vizibilitatea și posibilitatea de a avea și alte proiecte. Sacrificiul în acest caz este legat de lipsa intimității, de faptul că în public ești expus.
Pe mine matinalul m-a ajutat să îmi gestionez altfel timiditatea și posibilitatea de a greși, de a fi penibilă; erau niște frici majore pe care acum le văd cu alți ochi și alte emoții.
Cât de provocator a fost să te dezvolți ca femeie în lumea radioului?
Cu această ocazie îmi dau seama că nu m-am gândit dacă e greu sau nu ca femeie în această meserie. Radioul este o pasiune, un loc de muncă deschis oricui vrea să urmeze acest drum. Cel puțin eu așa consider. Nu m-am uitat niciodată câte femei sau câți bărbați sunt în această industrie și de aceea am considerat că am șanse egale încă din start.
Un radio este compus din destule departamente care nu se aud decât prin vocile realizatorilor. Pentru mine a fost important să mă dezvolt pur și simplu, faptul că am ajuns voce feminină în Guerrilla de Dimineață consider că este datorită calităților și a aptitudinilor pe care le posed.
Este măgulitor că sunt printre primele realizatoare de matinal de la noi din țară.
Ce melodii ascuți pe repeat zilele astea și la ce concerte vrei să mergi în viitorul apropiat?
Pe repeat am As it Was, Harry Styles, Tangerine, Glass Animals, Heads will roll, Yeah Yeah Yeahs, Bad Habits, Ed Sheeran ft. Bring Me the Horizon, Frunza verde Foi Marunte, Bucium, Aici Acum, The Mono Jacks, Uite, Deliric, (N)atashament, Natasha Cri.
Aș vrea să merg la toate concerte, acesta e visul, dar sunt pregătită pentru câteva în acest moment:
- Placebo 13 iulie
- Electric Castle între 13 și 17 iulie
- Slipknot pe 20 iulie
- Summer Well între 12 și 14 august
- Jack Savoretti, 21 octombrie
Ce îți mai place la București și unde ne recomanzi să ieșim acum că zilele se lungesc?
Îmi place să mă pierd în spatele marilor bulevarde și în zonele caselor superbe, cum ar fi Cotroceni. Îmi place să mă plimb prin parcuri și părculețe și dacă vorbim de ieși boem la vreo terasă, recomand Expirat, J/ai Bistrot, Sera Eden, Londohome, Control Club, Linea, Grădina Monteoru, Verona și Simbio, printre altele.
Ce planuri ai pentru 2022?
Mi-am propus în acest an să citesc mai mult, să mă duc într-o țară pentru primă dată, să mă reapuc de fotografie și să mă joc cu vocea în diferite proiecte.
Ce ai tu FRUMOS astăzi?
Viața. Cu tot ce îmi oferă și mă învață.
foto principală via Mihai Dobrovolschi