Interviu | Daciana. Dincolo de Daciana Sârbu.

Durata: 6 minute

De patru ani, datorită culturii organizaționale a companiei în care lucrez, practic și asimilez „inclusiveness-ul”. Este, pe alocuri, o muncă permanentă cu mine, pentru că necesită spargerea anumitor tipare în care am fost educați, dar mă face să gândesc lucrurile raportându-mă la esențe. Pentru că, nu e așa, importantă este pantera din spatele insignei…

Când a încolțit gândul realizării acestui material, m-am gândit mult la inclusiveness-ul opiniilor politice. De ce nu îl practicăm mai des, alături de celelalte? De ce părerea mea politică este presus părerii altuia, de ce etichetăm în termeni categorici și de ce suntem atât de vehemenți și nu putem accepta și alte viziuni?

Pentru că… dincolo de etichetele pe care mentalul colectiv ni le pune și pare că nu le vom dezlipi niciodată, suntem mai mult de atât.
Suntem femei, suntem profesioniste, mame și soții. Suntem un univers întreg pe care trebuie și ne datorăm să ni-l descoperim și să-l revelăm.
Suntem o sumă de alegeri, momente articulate și contexte asumate.
Suntem NOI, dincolo de orice ar spune oamenii.

Daciana de Felicia Simion pentru Curatorialist
Daciana de Felicia Simion pentru Curatorialist

Daciana Sârbu a ieșit din politică în 2019, susținută chiar de soțul său, Victor Ponta, care i-a spus că „va veni o vreme când nu vei mai vrea să stai departe de noi, să faci drumurile București – Bruxelles. Irina va avea nevoie fizic de tine.” Tot el a susținut-o să deschidă Mara Mura și să facă școala de gastronomie la Paris.

Privind în urmă acum, la cei 44 de ani, Daciana și-ar fi dorit să o facă la 30 de ani, poate chiar să fi devenit patiser.
Și, tot în sufletul și mintea femeii de azi, mai este un regret pe care încearcă să-l îmblânzească: să fi făcut medicina la 20 de ani.

„Îmi doresc să nu fi ascultat alte păreri, să nu mă fi lăsat influențată. Îmi doream și îmi doresc încă să fi fost medic.”

Ceea ce ar fi determinat alt parcurs, cu totul alte etichete.

Într-o zi ploioasă de octombrie, după ședința foto dedicată cu Felicia Simion, artistă aleasă să o surprindă pe Daciana dincolo de etichete, ne-am întors în interiorul de poveste de la Mara Mura, cofetăria din spatele Ateneului Român, într-o oază ce ne proteja și ne gâdila nostalgia.

Pentru că tocmai asta și-a dorit Daciana odată cu deschiderea Mara Mura – să creeze o capsulă în timp și spațiu, să ne aducă aminte de copilărie, de acele (rare) ocazii în care mergeam cu părinții la o cofetărie, dintre puținele distracții ale acelor vremuri.

Daciana de Felicia Simion pentru Curatorialist
Daciana de Felicia Simion pentru Curatorialist

Moment al conexiunii, armoniei și al timpului împreună.

Interviul ne-a găsit față în față, a spus că preferă așa, să se conecteze cu omul cu care discută. Două femei mature, cu experiențe multiple și viziuni diferite pe anumite subiecte, dincolo de numele și prenumele nostru.

Tocmai de aceea, a ales ca în social media, pe Instagram, acolo unde o găsim activă, să fie @daciana. Pur și simplu.
Pentru că „asta mă definește acum, dincolo de orice alte atribute și etichete. Mi s-a spus în atâtea feluri încât nici nu mai contează…”

CURATORIALIST: Cum te raportezi la social media? Este o unealtă, este un task de bifat pentru susținerea afacerii și a brandului personal?

DACIANA: @Daciana s-a dezvoltat împreună cu contul de business Mara Mura. Asociindu-le, au crescut, deși nu a fost un efort conștient. Cu timpul, am înțeles că trebuie să fiu puțin mai atentă la ce tip de conținut postez acolo. Dar, întotdeauna, gândesc detaliile pentru că acesta este, pentru mine, un fel de a fi.
Dincolo de popularitatea mea, cred că totul s-a întâmplat într-un mod natural.

La fel și cu social media Mara Mura – în acest business mizăm pe naturalețe. Credem că dacă oamenilor le place, vin, gustă și se vor întoarce. Îmi place să creez o bază solidă, chiar dacă provocările sunt mari – de la contextul pandemic, la menținerea calității materiei prime, de la care nu o să facem rabat niciodată.

Tot din mediul online am înțeles că ești înconjurată de o sumă de femei prietene și că susținerea reciprocă există. Este și asta o formă de feminism?

Susținerea lor contează enorm. Ne-am întâlnit într-o perioadă din viața mea în care eram debusolată. Eram într-un context politic și social în care cred că nimeni nu-și dorea să îmi fie aproape. Pentru ele nu a contat. M-au văzut pe mine și atât, iar dovadă mai mare de prietenie nu există.
Facem un schimb, există un motiv pentru care ne-am întâlnit, ele și-au luat de la mine ce aveau nevoie, iar eu iau de la ele înzecit.
Chiar și business-ul cred că a crescut datorită susținerii lor, sfaturilor și încurajărilor cu care mă motivează.

Daciana de Felicia Simion pentru Curatorialist
Daciana de Felicia Simion pentru Curatorialist

Mai putem avea repere de feminitate în acest 2021?
Tu de unde te inspiri și alimentezi cu frumos?

Mă inspir și de la prietenele mele. Cred că am găsit la ele ceva ce mie îmi lipsea. Un anume gen de feminitate și creativitate. Sonia, Ina și Maria sunt prietenele mele culoare.
De la alegerile vestimentare pe care le fac, la cum se poartă. Iar mie îmi lipsea acest aspect, intrasem într-o zonă neutră din toate punctele de vedere. Costumul cu cămașa albă… așa era contextul, deși nu mă îngradea el neapărat.
Știu că mai am de lucrat, dar ele mă inspiră.

Ce valori încerci să insufli fetelor tale, Irina și Maria?

Șabloanele ce ni s-au aplicat nouă, în copilăria noastră, nu mai pot fi aplicate copiilor de acum. Simt că sunt mult mai atenți la tot, văd și amendează alte nuanțe.
Cred că ce fac EU contează cel mai mult ca amprentă pe care o las pentru că ei împrumută și imită comportamente.

Am avut ani de zile în care mă simțeam vinovată pentru timpul pe care doream să mi-l acord. Timpul meu, spațiul meu. Am lucrat cu mine și m-am setat că nu se întâmpla nimic, că nu am de ce sa mă simt vinovată că nu sunt acolo 100% 24h/24.

Îmi place enorm să gătesc, fac asta pentru familia mea, dar sunt zile în care nu-mi doresc să o fac și îi invit să comandăm ceva. Cred că îi transmit asta Irinei, simt că ea, din pragul adolescenței sale, poate reține. Este ok să spui NU, să ceri să fii tu cu tine, sa îți acorzi timp.
Chiar dacă ei acum îi pare ca nu îi bag în seamă și nu îi convine, îi răspund că acum e timpul meu cu mine și ei se vor descurca, cu siguranță.

În plus, adevărul e foarte important. Chiar dacă doare. Prefer să știm adevărul de la început și să deal-uim cu el. Și Maria, acum în vârstă de 7 ani, datorită trecutului său înainte de adopție, avea tendința să mintă tot timpul. Ne luptăm constant să îi explicăm că nu se întâmplă nimic dacă spune adevărul, că vom continua să o iubim, să fim o familie, că împreună se găsesc soluții.

Ce skill-uri și strategii se pot aplica în antreprenoriat și leadership, inspirate din modalitatea în care o femeie manageriază o casă, o relație, educația copiiilor?

Empatia, în primul rând. Eu vreau să văd oamenii din echipă că sunt bine. Nu pot lucra altfel, îmi dau seama că nu are cum să meargă business-ul dacă ei nu sunt bine.
La Mara Mura totul este o stare, o experiență. Mănânci o prăjitură bună, dar asta nu e tot. Și atunci am nevoie de ei să mă ajute să transmit celor ce vin din bucuria pe care o simt eu când vin aici.

Daciana de Felicia Simion pentru Curatorialist
Daciana de Felicia Simion pentru Curatorialist

Din perspectiva mamei, a femeii de carieră politică și antreprenorială, ce materie crezi că ar fi important de pus în curricula astfel încât să pregătească copiii pentru un context real al anilor în care trăim?

Fericirea. Aș vrea să învețe să fie fericiți.
Dar cred că și noi, părinții, putem și ar trebui să le insuflăm.

Se învață fericirea?

Cred că da, este un exercițiu al minții și sufletului, să înveți să te bucuri.
Cu toate informațiile ce vin peste ei, parcă nu îi mai lasa sa se bucurie. Simt ca prin social media, cu toate noile repere de fericire, lucrurile au alte nuanțe.

Cum te raportezi la existența social media în viața copiilor tăi adolescenți?

Nu le limitez accesul. Încerc, însă și prin puterea exemplului, să le explic impactul asupra sănătății mentale și am încredere că îl conștientizează.

Pe lângă această stradă pe care este Mara Mura, aici în spatele Ateneului – cea mai frumoasă din București, după părerea mea – ce îți mai place la București?

Îmi plac plimbările cu Irina. Avem o zi din săptămâna în care mergem pe la muzee, galerii, ne plimbăm pe străzi. Victor merge cu Maria, fac lucrurile care le plac lor, iar eu cu Irina batem străzile și descoperim acest București care încă ne place.

Tu ce ai FRUMOS astăzi?

Mara Mura.

 

fotografii: Felicia Simion pentru Curatorialist

Andreea Cartu
Andreea Cartuhttps://curatorialist.ro/
Part time digital talent, full time mom, wife and human being. Am infiintat ALOMODA in 2008, CURATORIALIST venind acum ca un gand de refresh. Al meu, al tau, al timpului dedicat unui scroll cu scop.