Fast fashion. Un fenomen la scară largă care duce la munți (literalmente) de haine aruncate pentru că nu mai sunt „la modă” și care au un impact major asupra mediului.
Se estimează că, la nivel global, 92 de milioane de tone de haine sunt aruncate în fiecare an, iar viitorul pare și mai „negru”, pentru că se preconizează că în 2030 cantitatea de haine ajunse la gunoi va fi de 134 de milioane de tone anual.
Cum să acționăm pentru sustenabilitate și protejarea planetei
Începutul anului este un moment bun de reorganizare a garderobei, un proces dificil și de multe ori amânat de fiecare dintre noi. Dar dacă ai ajuns aici, vrem să te ajutăm cu câteva sugestii pentru hainele care nu își mai găsesc loc în dulapul și în inima ta. Și asta pentru ca hainele indezirabile să nu mai ajungă la groapa de gunoi și să contribuie la poluarea mediului înconjurător.
Sortare
Primul pas este să sortezi piesele de îmbrăcăminte li să le elimini din dulap pe cele pe care nu le mai porți (nu îți mai plac, nu ți se mai potrivesc, le-ai cumpărat din impuls și apoi ai văzut cp nu se potrivesc cu restul hainelor, au început să prezinte semne de uzură etc).
Recondiționare
Dacă ești o fire creativă și vrei să salvezi o serie de haine, te poți apuca să le „împrospătezi” pictându-le, vopsindu-le sau aplicându-le diferite accesorii care să le dea un nou vibe. Dacă te pricepi și la croit/cusut, poți face din diferite bucăți de material haine complet noi.
Vinde-le pe grupuri online sau la yard sale-uri
Hainele noi sau în stare bună/foarte bună pot fi puse la vânzare pe diferite platforme de vânzare haine second hand.
- Grupul de pe Facebook Nu mai port este o astfel de platformă unde poți posta spre vânzare atât haine, cât și încălțăminte, accesorii, bijuterii și multe altele, dar poți și cumpăra, la rândul tău. Comunitatea de aici este numeroasă, merită să încerci.
- Grupul Facebook Love Yard Sale.
- Comunitatea Yard Sale de pe Facebook.
Centre de donații haine
- Platforma Lucruri Gratis, trebuie doar să îți faci cont și să publici anunțul cu hainele oferite, doritorii se înscriu la anunțul dat și tu alegi persoana căreia să îi oferi lucrurile.
- Magazinul caritabil Social Exchange – o inițiativă a Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6, prin care poți dona atât haine, dar și alimente sau rechizite.
- centrele DonationDays organizate de retailerul online Fashion Days – se găsesc atât în București, cât și în țară (consultă harta pentru localizarea lor).
- Samusocial care oferă sprijin persoanelor adulte fără adăpost.
- Centrul Eco Durabil – Calea Plevnei nr. 98, Sector 1, unde se pot duce atât haine, cât și jucării, cărți, electrocasnice și chiar mobilă.
Centre de reciclare
Pentru hainele uzate și care nu mai pot fi vândute sau donate, există soluția reciclării. Iată o serie de centre unde poți duce îmbăcămintea veche.
- în magazinele operate de compania Inditex (Zara, Pull&Bear, Massimo Dutti, Bershka)
- hipermarketurile Auchan (prin Proiectul de Colectare și Reciclare a Textilelor care a presupus instalarea unor containere de colectare în parcările hipermarketurilor.)
- în magazinele H&M (programul de reciclare se desfășoară din 2013, iar cutiile de colectare se găsesc în toate magazinele).
Pe Harta Reciclării poți căuta care este cel mai apropiat punct de colectare pentru textile.
fotografii: Unsplash
Tu ce faci cu hainele pe care nu le mai porți? Împărtășește-ne în comentarii!