Grijă pentru noile mămici de la mamanoua

Durata: 4 minute

Când am devenit mamă prima oară, acum aproape 8 ani de zile, existau bloguri de parenting pe care le frecventam ca să mai deslușesc din tainele noului rol de mamă pe care urma să îl am, erau cursuri de puericultură (de îngrijire a nou-născutului) – am făcut și eu un astfel de curs, erau consilieri pe diferite probleme specifice: în alăptare, în somnologie.

Dar tare mi-ar fi plăcut să existe un loc în care să găsesc liniștirea aceea că sunt pe drumul cel bun în ceea ce fac, că trebuie să am grijă și timp și pentru mine și că pot vorbi cu cineva specializat atunci când, poate, mă simțeam depășită de situație.

De curând am descoperit că acel loc există acum prin proiectul mamanoua, inițiat în decembrie 2020 de două tinere mămici. Alina și Roxana, prietene, colege de echipă creativă (copy și art) la o agenție de publicitate, au pornit la drum acum ca partenere în acest business original.

Cum a început totul?

Am rămas însărcinate cam în același timp și ne-am reîntâlnit ca mame, în concediul de maternitate. Atunci ne-a venit ideea de a face ceva împreună pentru mame prin care să deschidem un pic discuția despre emoțiile prin care trece o nouă mamă, mai ales când toată atenția este îndreptată către nou-născut. Oricât de clișeizat ar suna, odată cu nou-născutul se naște și o nouă mamă. Totul e nou și pentru ea, cu bune și cu mai puțin bune. Odată cu valurile de iubire, vin și valurile de temeri, îndoieli, întrebări. Noi am trecut prin ele și am vrut cumva să mai spargem feed-ul de pe Social Media cu maternitatea idealizată și să mai vorbim și despre provocările mamei în toată această nouă lume, lumea de după potopul de miere cum îi spunem noi 🙂” povestește Alina.

Ce înseamnă mai exact proiectul mamanoua?

Intrând pe site-ul mamanoua vei găsi 2 “kit-uri de grijă”, după cum le-au numit Alina și Roxana. Fiecare kit conține mai multe elemente, produse și servicii care răspund nevoilor tinerelor mame, de la informații și consiliere la alinare și grijă față de sine.

Kit-urile sunt numite sugestiv “Inspiră, expiră” și “Lapte și miere” și conțin o serie de elemente comune: un set de poezii “Poeme scufundate în iubire” (scrise de Alina și ilustrate de Roxana), un curs online la alegere (curs de Primă îngrijire pentru noua mamă – Irina Popescu; workshop suport emoțional Mama la început de drum – Mirona Păun; workshop Carieră și maternitate – Stela Toderașcu), o cremă “Pasărea măiastră” de îngrijire corporală pentru noua mamă și un set de cartonașe “Timp pentru mine”.

În afară de acestea, kit-ul „Inspiră, expiră” mai conține un tricou “Inspiră, expiră” și o lumânare, iar kit-ul “Lapte și miere” – un sutien de alăptare Nalu și un săpun. Fiecare dintre produsele sau cursurile din structura kit-urilor poate fi cumpărat și separat.

Majoritatea kit-urilor sunt achiziționate de clienți indirecți (prieteni, rude, colegi) drept cadouri pentru noile mămici. Ceea ce accesează direct mămicile sunt, de obicei, cursurile online.

Parteneriatele mamanoua

Pentru serviciile din kit-uri, Alina și Roxana au ales să colaboreze cu specialiști în domeniu pentru cursuri: Irina Popescu – care le-a fost moașă amândurora, Mirona Păun – psiholog clinician și psihoterapeut și Stela Toderașcu – coach de tranziție în carieră. Iar pentru celelalte produse, au apelat la artiști și producători locali: Panseea – pentru crema de corp, Reminiscent of – pentru lumânări, Nalu – pentru sutienul de alăptare și Mura, pentru inimile-broșă, un produs de sine stătător.

Proiectul mamanouă, deși a fost lansat de câteva luni, are un feedback foarte bun. De aceea, Alina și Roxana au pus și bazele unei comunități pe Instagram în jurul maternității și a îmbinării rolului de mamă cu celelalte roluri din viața unei femei.

Ne-au încurajat enorm răspunsurile mamelor pe care le-am abordat în rubrica noastră „mame full-time” care, recunoaștem, s-a născut mai mult din frustrarea noastră. Peste tot pe unde citeam interviuri sau articole cu femei de succes, faptul că sunt mame era trecut pe ultimul loc. Ori a fi mamă e un job full-time. Chiar și atunci când ai un job full-time tot te gândești cum e acasă? a mâncat? a adormit? mai are febră? Și tot așa…Am apreciat mult onestitatea mamelor care au răspuns, faptul că au vorbit și despre partea mai puțin glam a maternității. Încet, încet, ne deschidem și nu mai vedem doar poze perfecte cu bebeluși care dorm liniștiți, tați perfecți și mame perfect aranjate. Nu zicem că nu trebuie arătată și partea asta incredibil de frumoasă, dar credem mult într-un echilibru” explică Alina.

Mamanoua, în viitor

Pentru viitor, Alina și Roxana au creionat deja câteva planuri: “Vrem să diversificăm și mai mult cursurile, să vorbim deschis despre și mai multe lucruri legate de maternitate, să creăm produse noi și să facem colaborări noi. Recent am pus pe site și minunata colaborare cu cei de la NALU și vrem să luăm cu asalt departamentele de HR pentru ca aceste kit-uri să fie oferite drept cadou angajatelor care pleacă în concediul de maternitate”.

Un business, dar mai ales dorința de a da o mână de ajutor proaspetelor mămici, aceasta este cheia unui proiect cu suflet: “O mămică ne-a scris că tot kit-ul a fost ca o păturică de care avea mare nevoie, iar o altă mămică, după ce a urmat cursul Irinei, ne-a mulțumit că a salvat-o de la o depresie. Ne-a bufnit plânsul când am primit asta pentru că știm pe propria piele cât de important e să primești ajutor sau grijă”.

Ești o mămică la început de drum sau vrei să afli ce spun alte mămici? Alătură-te comunității mamanoua!

fotografii: mamanoua

Andreea Mira
Andreea Mirahttps://andreeamira.ro/
Creatoare de povești scrise și vizuale. Fotografă de food (aruncă un ochi pe www.instagram.com/andreea.mira), food blogger @www.infarfurie.ro și profesionistă în comunicare cu peste 15 ani de experiență. Sunt mamă a doi copii minunați care mă ajută adesea să văd lumea cu alți ochi. Îmi place să beau cafea, să alerg dimineața, să admir case vechi și să descopăr poveștile celorlalți.