Gata Masa | Un proiect antreprenorial ce readuce bucuria de a savura mâncare gătită ca la mama acasă

Durata: 8 minute

Mâncare gătită, sănătoasă, cu ingrediente proaspete, de sezon, cu grijă, pe îndelete, folosind rețetele tradiționale – asta și-a propus să facă antreprenoarea Florentina Tocilă atunci când a lansat serviciul de „catering la oală”, Gata Masa.

Mâncarea făcută de bunici și de părinți vor fi întotdeauna un reper pentru fiecare dintre noi, acel ceva care ne face să ne transpunem înapoi în timp, când eram chemați la masă și nu exista ceva mai bun decât o supă cu găluști fierbinte sau un ardei umplut aburind peste care puneam câteva lingurițe zdravene de smântână.

Cine este Florentin Tocilă

Florentina s-a născut în București, dar a copilărit la bunicii din partea mamei, într-un mic sat prăfuit din Câmpia Bărăganului, alături de cei 4 frați ai ei. A cunoscut neajunsurile vremurilor, dar și bucuriile mărunte, neatinse de modernitate.

Având părinți tipografi, Florentina a fost întodeauna o mare iubiotare de cărți, iar la școală era printre fruntașii clasei. Visa, la un moment dat, să se facă învățătoare, dar până să dea la liceu, a descoperit că îi place să gătească. Așa că le-a spus părinților că s-a înscris la un liceu, dar ea a optat de fapt pentru o școală profesională de bucătari-ospătari.

Așa a început cariera ei în domeniul gastronomic și, în ciuda greutăților, și-a păstrat motivația și îndârjirea de a reuși în meseria pe care și-a ales-o. A lucrat o perioadă pe vase de croazieră, a fost și manager la un cunoscut lanț de restaurante fast-food până când s-a decis să lucreze pe cont propriu și să-ți construiască visul de a readuce bucuria gustului mâncării de altădată.

În acest moment, Florentina se împarte între a fi părinte pentru cei doi copii ai săi, soție, antreprenoare la Gata Masa și studentă la un Master în Inginerie și Management în Alimentație Publică și Agroturism. Și nimic nu este prea greu când iubești ceea ce faci.

Citește mai jos interviul cu Florentina Tocilă despre gustul mâncării gătite ca la mama acasă, recuperarea rețetelor tradiționale și ce o motivează în lupta pentru a convinge oamenii să mânânce mai sănătos.

mâncare gătită
Florentina Tocilă – fondatoare Gata Masa

Curatorialist: Cum a început pasiunea ta pentru mâncarea gătită ca la mama acasă?

Florentina: Nu știu cât a fost pasiune, a fost cam așa: atunci când, fără să știi, capeți un hobby care îți devine destinație de viață!

Când ai început să gătești și de la cine ai învățat, cine te-a îndrumat în această direcție?

Fiind crescută de bunici, participam la diferite activități gospodărești, dar mai ales la bucătărie, afară la plită. Mă punea să miros leușteanul și pătrunjelul, ca să nu vin cu cine știe ce bălării din grădină.

Și apoi privind așa, la tot procesul de la pământ la furculița, mi se părea fascinant, să nu mai spun de gust și miros. Am avut de mică o plăcere deosebită pentru mâncarea bună, gustoasă.

Ce ai gătit prima oară, îți mai amintești? Și cum ți-a ieșit preparatul?

Ha, Ha, Ha! Sarmale! Aveam vreo 12-13 ani. Frigiderul era plin cu carne proaspătă, tocmai tăiaseră ai mei un porc. Am tocat carnea, am condimentat-o, la înfășurat am avut ceva probleme de dexteritate, dar cred că am făcut vreo 30-40 de bucăți.

Nu știu să vă spun cum au ieșit… am aruncat și sarmalele și oala, arse scrum. M-am plictisit lângă aragaz și am ieșit afară… apoi pe stradă și peste vreo 1-2 ore am văzut cum ieșea fum pe geamul de la bucătărie. Atunci am învățat prima lecție despre mâncare – că nu trebuie să o lași nesupravegheată!

mâncare gătită

mâncare gătită

Când ai demarat proiectul antreprenorial Gata Masa și care au fost circumstanțele care te-au determinat să inițiezi un business în acest domeniu?

Probabil ați mai auzit cum pandemia a adus și lucruri bune, noi începuturi și viziuni mai clare asupra vieții. Așa a fost și în cazul meu. Domeniul horeca a fost grav afectat. S-a stat mult acasă, am lucrat prin rotație, în condiții grele și cu salariile reduse aproape la jumătate aproape 2 ani.

Timpul pe care l-am petrecut cu familia, mesele împreună, mâncarea savurată în tihnă au adus în sufletul meu claritatea, viziunea că LESS IS MORE.

Atunci am hotărât să nu mai plec de lângă copii, să am timp să le gătesc, să ajung la serbările lor și să nu ii mai găsesc dormind când ajung acasă.

Este adevărat că primul imbold în legătură cu această nișă cu mâncare pentru acasă și, în special, un serviciu pentru ajutorul mamelor, l-am avut în urmă cu 6 ani când am devenit mamă pentru a două oară și m-am trezit singură cu 2 copii și tânjeam după o ciorbă, o supă bună cum o făcea mama, cu grijă și dragoste.

De ce ai ales nișa de mâncare gătită la oală, pentru acasă și nu un business tip restaurant sau fast food?

Am gândit acest serviciu pe termen mediu și lung. Tehnologia, modernul și rapiditatea vor ajunge până sus, iar apoi ne vom reseta, ne vom întoarce la origini, vom reînvăța să trăim cu adevărat, vom primi cu brațele deschise îndemnul la simplitate.

Am ales acesta nișă tocmai pentru că am lucrat și am condus atât restaurante clasice, cât și tip fast-food și am ales sănătatea, simplitatea, conceptul de unitate și apropiere pentru familie.

Obiceiurile sănătoase se deprind din familie, iar cel mai bine se întâmplă acasă, în mediul tău, după o zi grea de muncă.

Ce reprezintă pentru tine mâncarea gătită ca la mama acasă, cum ai defini-o?

„Mâncarea nu este doar o hrană, este ceva care ne da viață! Trebuie să o tratăm cu cea mai mare iubire și reverență”!

Majoritatea preparatelor tale sunt mâncăruri tradiționale, cu care am crescut, pe care le făceau si mamele și bunicile noastre. Sunt în continuare românii atrași de acest tip de mâncare?

Aceeași întrebare am primit-o și de la tanti Veta, o bătrână de 84 de ani, la care  am mers special pentru rețeta de ardei umpluți de post. Atunci nu m-a lăsat să răspund, a încheiat discuția rapid prin următoarea: „Viața este prea scurtă, mama! Iar voi, ăștia de la oraș, daca nu învățați să mâncați bine, o să o faceți și mai scurtă„!

Mă bucur că am ocazia să răspund acum. Sunt atrași, doar că lipsa timpului si folosirea de multe ori neadevărată (în această nișă) a sloganului  “gustul bun de acasă”,  spre dezamăgirea oamenilor, îi face să devină reticenți.

Cum ai convinge publicul tânăr să aleagă mâncărurile gătite, mai sănătoase în detrimentul celor de tip fast food?

Tinerii îți urmează exemplul, nu sfaturile! Trebuie susținuți și arătate cât mai mult beneficiile acestui stil de viață. Adolescentul meu a avut probleme cu acneea, frecventă în rândul tinerilor.

Am fost la doctor, am folosit tot felul de tratamente, până când, într-o zi, când l-am rugat să încercăm să schimbăm și alimentația, timp de 3 luni să nu mai mănânce decât mâncarea de acasă – fără fast-food, sucuri etc să vedem și așa ce rezultate vom avea. Am avut dreptate, mare dreptate. Acum își ia pachet de acasă și abia așteaptă ciorba de la prânz.

Care sunt cele mai de succes feluri de mâncare Gata Masa?

În special mâncare gătită, ciorbele, tocănițele, cornulețele cu magiun și nucă, pâinea cu maia, sarmalele sau platoul carnivor – grătar făcut cu lemne. Dar o mare apreciere o au și preparatele ovo-lacto-vegetariene, iar Quesadilla cu carne sau vegetariană se comandă zilnic.

mâncare gătită

mâncare gătită

mâncare gătită

Povestește-n un pic din culisele bucătăriei tale, ce ingrediente folosești, dacă ai preparate sezoniere și permanente, cum reușești să păstrezi gustul autentic al rețetelor tradiționale, cum reduci risipa alimentară etc.

Culisele bucătăriei unde creăm gustul bun de acasă nu este un clișeu. Se află chiar acasă la mine. O clădire spațioasă, cu bucătărie profesională care în curând își va deschide porțile și ca restaurant. Ceva intim, de familie, unde vii să mănânci bine, să socializezi, să te simți binevenit ca și cum ai merge la prieteni buni în vizită.

Am făcut această alegere pentru că am gândit pe termen lung să nu ne preseze chiria, să putem plăti salarii corecte și să îmi țin promisiunea față de copii, că voi fi alături de ei și le voi găti.

Nu vreau să spun vorbe mari în privința ingredientelor, știm cum este, toți spun că folosesc premium. Eu spun că folosesc acele ingrediente pe care le consumă zilnic în primul rând copiii mei și copiii angajaților mei. Aceasta este garanția noastră.

În sezon folosim legumele din grădina noastră, blândă cu mediul – noi îi spunem agricultură primitivă, cu sapă. Spre exemplu, pentru ciorba de primăvară, care este un produs sezonier și foarte apreciat, loboda, salata, spanacul și verdețurile sunt din grădină. Facem conserve pentru iarnă (magiun, gem, suc de roșii, varză murată, murături. Nu avem noi cele mai arătoase legume, dar sunt gustoase și atinse doar de soare și apă.

Respectăm rețetele și procesele de pre-gătire, ne-am asumat că nu vom caută scurtături (ingrediente și fast-cook-ingul) și că nu vom face din acest business unul foarte mare, pentru că devine greu de controlat.

Un alt aspect important în alegerea acestei nișe cu mâncare la oală pentru a două zi este în strânsă legătură cu evitarea risipei alimentare. Gătim totul pe comandă, iar asta înseamnă că facem cumpărături strict pentru comenzi – materia perisabilă, iar asta ne ajută și pe partea de pierderi, acestea fiind foarte mici.

Cum vezi publicul care comandă mâncarea Gata Masa? Cum l-ai descrie?

Oameni ocupați, dar care nu au intrat în vria compromisurilor alimentare. Trăiesc conștienți de importanța a ceea ce mâncăm, care este în strânsă legătură cu sănătatea și beneficiile pe termen scurt și lung.

Pun accent pe obiceiuri mai sănătoase și echilibrate pentru ei și familiile lor. Și, de ce nu, nostalgici, care au nevoie de puțină grijă și brațe deschise.

Cum te face să te simți o supă cu găluște fierbinte? Bine! Rememorezi vremurile copilăriei și dragostea cu care îți gătea mama sau bunica.

Ai primit un feedback de la vreun client care te-a impresionat/amuzat/emoționat? Ne poți povesti?

Da, multe, dar unul m-a emoționat tare. Deși serviciul nostru se adresează în special mamelor, Mihaela ne-a scris: “Eu nu sunt mama de copii, dar am devenit mamă pentru părinții mei. M-am relocat cu job-ul în Ploiești și este de un real ajutor să pot comandă mâncare pentru părinții mei care locuiesc în București”. Ea comandă frecvent, iar faptul că părinții ei, oameni în vârstă, sunt încântați de gustul mâncărurilor noastre, ne confirmă nouă încă o dată autenticitatea.

Mai mult decât atât, mă cuprins un sentiment de bucurie dulce-amăruie, acum ajut mamele, gătim în locul lor, care la rândul lor ajung să fie ajutate de copii, pentru că timpul nu stă, aleargă la galop.

Există un chef (bucătar) care te-a marcat în vreun fel în activitatea ta la Gata Masa?

Da, chiar doi! Dacă primul sau mai bine zis prima este renumita Julia Child, prima femeie bucătar care a adus bucătăria franțuzească în America, revoluționând stilul alimentar al americanilor.

Al doilea este un mic chef cu patru piciorușe, care, prin perseverență și gustul sau nativ în bucătărie, a ajuns să gătească pentru cel mai renumit restaurant din Franța și era doar un șoricel, Ratatouille! Inspirația poate veni de oriunde!

Tu ce ai frumos astăzi?

Astăzi și în fiecare zi am ceva frumos: zâmbetul și gândul de a deveni un om mai bun pe zi ce trece!

Fotografii: arhivă Florentina Tocilă

Articol susținut de Gata Masa.

Andreea Mira
Andreea Mirahttps://andreeamira.ro/
Creatoare de povești scrise și vizuale. Fotografă de food (aruncă un ochi pe www.instagram.com/andreea.mira), food blogger @www.infarfurie.ro și profesionistă în comunicare cu peste 15 ani de experiență. Sunt mamă a doi copii minunați care mă ajută adesea să văd lumea cu alți ochi. Îmi place să beau cafea, să alerg dimineața, să admir case vechi și să descopăr poveștile celorlalți.