DeSoi | O nouă destinație în București pentru iubitorii de gourmet

Durata: 7 minute

Una dintre cele mai interesante apariții de pe piața gourmet din București este, fără doar și poate, DeSoi, o combinație fericită de restaurant, winebar, cafenea, băcănie și brutărie, totul într-un singur loc, într-o frumoasă clădire din cartierul Mântuleasa.

Conceptul DeSoi este rezultatul unui parteneriat între trei co-fondatori: Bogdan Ivan, Damian Morcovescu și Cristian Ivana, vechi prieteni și antreprenori cu experiență în zona de Horeca și retail.

Ce găsești la DeSoi

Hub-ul gourmet DeSoi se află la parterul unei vechi clădiri din zona centrală a orașului, în zona Mântuleasa (strada Piața Ștefan nr 8). Pe vremuri aici funcționa o alimentară, de unde și ferestrele mari ce dau o priveliște frumoasă asupra cartierului.

Interiorul este dominat de o masă mare din lemn, pe care o împarți cu cei cunoscuți, dar și cu oameni noi, îndemnând la socializare și stare de bine. În timpul zilei poți savura diferite feluri pentru mic dejun și brunch, cafea de specialitate, bunătăți de la brutărie și vinuri alese.

Seara, începând cu ora 19.00, este disponibil meniul de fine dining, schimbat în funcție de sezonialitatea ingredientelor. Există și seri tematice, cum ar fi meniu vegetarian vinerea sau seara tartarului – joia. Pentru a te asigura că vei găsi loc, este bine să faci o rezervare.

Partea de băcănie susține branduri românești cu produse alese pe sprânceană, cum ar fi pastele de la AltoPasta, produsele din pește de la Deltaica, specialitățile de mangaliță de la Mangalitza Food Art, deliciile rafinate de la Valeputna sau brânzeturile de la Manufactura de Brânză Mureș.

DeSoi

DeSoi

Curatorialist: Cum v-ați cunoscut voi, cei trei fondatori? Ce v-a adus laolaltă pentru acest proiect?

Bogdan: La noi cred că e aproape o afacere de familie. Cristian și Damian se cunosc din școala primară, iar eu l-am cunoscut pe Cristian în prima zi de facultate. După mulți ani, ei doi s-au regăsit în București și atunci l-am cunoscut și eu pe Damian, devenindu-i mai târziu naș.

Am avut doua proiecte HoReCa împreună și DeSoi s-a născut ca un loc pe care ne-ar plăcea noua să îl descoperim, un loc care ne-ar pune laolaltă lucrurile care ne aduc bucurie, nouă și prietenilor noștri.

DeSoi
Damian Morcovescu, co-fondator DeSoi
DeSoi
Bogdan Ivan (dreapta) și Cristian Ivana (stânga), co-fondatori DeSoi

DeSoi este un concept inedit ce îmbină un mic restaurant și o băcănie, plus cafea de specialitate și pâine artizanală. Cum v-a venit această idee, care a fost punctul de plecare pentru acest mini-hub gourmet?

DeSoi e inspirat de experiențele pe care le-am trăit și de lucrurile care ne pasionează. De fiecare data când ne întâlnim cu prietenii, fiecare dintre noi aduce ceva bun descoperit recent: un vin, bunătăți de sezon de la piață, brânzeturi tradiționale și, mai totdeauna, se și gătește ceva special.

Și ne-am gândit, desigur, cum ar fi să găsești toate lucrurile acestea într-un loc, să le poți duce acasă și să le împarți cu cei dragi, simplu, natural. Cum ar fi să găsești un loc în care să te și răsfeți în weekend cu un brunch și o cafea bună sau să încerci un preparat mai special (tartar – suntem toți fani înrăiți; sau, în antiteză, un preparat veggie, de sezon). Cristian își amintea recent de o măcelărie din Praga în care am mâncat un steak preparat la fața locului și, evident, astfel de experiențe ne-au dat de gândit.

DeSoi

Sunteți localizați în zona Mântuleasa, pe strada Piața Ștefan nr 8. Ați ales această locație pentru că este în cartierul Mântuleasa sau a fost doar o întâmplare fericită și ați îndrăgit acest loc?

Zona ne este foarte familiară, fiind cumva la mijlocul perimetrului în care locuim toți trei, dar fiind și zona în care ne desfășurăm activitatea profesională de ani buni. O întâmplare fericită e descoperirea acestui spațiu care, în trecut, a fost o alimentară.

Destinația lui inițială a însemnat că avem un subsol cu ventilație naturală foarte potrivit pentru depozitarea vinului, cât și o vitrină mare, luminoasă. Am încercat să păstrăm cât mai mult din aspectul și destinația lui de odinioară (tâmplăria vitrinelor, pardoselile) pentru a-i conserva și farmecul.

Care este semnificația numelui ales, DeSoi? Ce înseamnă ceva “de soi” pentru voi?

Ne-am dorit ca acest loc să reunească lucruri de soi bun: de la vinuri la bunătăți de băcănie și brutărie, cafea și, evident, preparatele care ies din bucătăria noastră, produse autentice cu ingrediente naturale și cât mai aproape de adevăr.

Căutând un nume care să evoce în mintea clienților noștri cât mai bine idea de băcănie de tradiție și confluența ei cu modernitatea unui wine bar sau al unui open-kitchen restaurant, am ales cea mai simplă și mai sugestivă variantă.

Ce produse găsim pe rafturile băcăniei? Și care sunt criteriile pentru alegerea furnizorilor de bunătăți? 

DeSoi

La DeSoi găsiți, în primul rând, produse de băcănie romanești, pe care le suplimentăm ici și colo cu unele internaționale (unde am simțit nevoia, mai ales prin prisma faptului că noi folosim în bucătărie produsele din băcănie). Avem de la brânzeturi tradiționale la mezeluri și preparate conservate, dulcețuri, miere, preparate din pește și preparate vegane. Nu în ultimul rând cafea, ciocolată caldă, o selecție de băuturi alcoolice și non-alcoolice.

Un capitol special îl reprezintă vinul unde avem o zonă de etichete internaționale foarte bine reprezentate și etichete românești premium și super-premium. Marțea o dedicăm evenimentelor legate de vin, încercând să reunim pasionații de acest subiect pentru degustări cu diferite tematici.

Cine este chef-ul bucătăriei de la DeSoi? Cum ați descrie meniul propus? Ce tip de mâncăruri vreți să aduceți în fața clienților?

Chef-ul DeSoi este Adrian Pahonțu, sau, cum îi zicem noi, Paho. El a intrat in lumea gastronomiei în urmă cu 8 ani și are experiență în diferite tipuri de proiecte (de la pub-uri la fine-dining), experiență care l-a făcut ideal pentru conceptul DeSoi, care nu are un meniu fix.

Încercăm să aducem în fața clienților un comfort food atipic și ne place să abordăm teme mai incomode, mai dificile, nevalorificate suficient pe scena gastronomică a Capitalei.

DeSoi

Care sunt principalele produse de brutărie pe care le aduceți zilnic în fața clienților?

Ne-am îndreptat atenția pe zona de brutărie către pâinea cu maia, în mai multe prezentări și rețete. Au venit apoi, natural, o serie de sandwich-uri pe care clienții le pot savura în locație sau to go (neavând bucătăria deschisă tot timpul zilei). Pentru că ne mândrim cu niște de dulciuri de familie, am început să facem și plăcinte și alte bunătăți, inspirate din rețetarele mamei lui Damian și mamei mele.

Care este feedback-ul de până acum al clienților?

DeSoi a fost deschis la jumătatea lunii ianuarie și, până în acest moment, s-a bucurat de atenția comunității din jur, dar și a tuturor celor care sunt în căutarea unui moment de răsfăț, începând cu un late breakfast în weekend și până la o degustare de vinuri alese în serile tematice.

Care este profilul clientului DeSoi? Cum l-ați caracteriza?

Clienții DeSoi apreciază experiențele gourmet, dar și socializarea în jurul mesei noastre mari, unde pot să cunoască oameni noi cu interese comune.

Pe cei mai mulți îi bucură ideea că, la finalul vizitei, pot să împărtășească și cu cei dragi micile lor descoperiri gastronomice, luând acasă bunătăți din băcănie, brutărie sau o sticlă de vin pe care sa o savureze împreună.

Care sunt cele mai vândute produse de băcănie/brutărie/restaurant? 

Pe partea de băcănie au fost foarte apreciate brânzeturile și mezelurile artizanale, in mare parte produse românești, dar și internaționale. Am fost surprinși de numărul de sticle de vin consumate în locație și asta ne-a dat încredere să continuăm cu evenimente tematice.

Instinctele ni s-au dovedit corecte în brutărie, unde rețetele mamelor noastre au fost foarte apreciate și de clienți. Vedeta weekendurilor a fost micul dejun și cred că nu a durat mult până ce DeSoi a fost adăugat pe lista iubitorilor de brunch.

Aveți în plan sa mai deschideți și alte locații?

Ne-am dori mai multe locații pe viitor, poate și în alte orașe din țară, dar momentan vrem să ne creștem comunitatea actuală de oameni pasionați de lucruri de soi.

Care ar fi 3 argumente pentru a convinge pe cineva care nu cunoaște DeSoi să vină în vizită la voi? 

Aș începe cu conceptul de one stop shop gourmet. Apoi bucătăria deschisă care te ademenește cu preparate surprinzătoare să te așezi la masa mare și să socializezi. Și, nu în ultimul rând, selecția de vinuri disponibile atât în shop, cât și pentru acasă, de care suntem foarte mândri.

Dacă ar fi se definiți într-un cuvânt proiectul vostru antreprenorial, care ar fi acela?

Se poate două? De Soi 🙂

Fotografii: arhiva DeSoi

Andreea Mira
Andreea Mirahttps://andreeamira.ro/
Creatoare de povești scrise și vizuale. Fotografă de food (aruncă un ochi pe www.instagram.com/andreea.mira), food blogger @www.infarfurie.ro și profesionistă în comunicare cu peste 15 ani de experiență. Sunt mamă a doi copii minunați care mă ajută adesea să văd lumea cu alți ochi. Îmi place să beau cafea, să alerg dimineața, să admir case vechi și să descopăr poveștile celorlalți.