De 4 ori mamă – azi, Oana Jindiceanu

Durata: 6 minute

Această serie de interviuri prezintă poveștile mamelor care s-au dedicat creșterii a 3, 4 sau mai mulți copii. Cum este viața când ai o familie numeroasă, cât de greu este să îi împaci pe toți, dar și ce împliniri sunt, cum împletești cariera și creșterea copiilor, ce reprezintă maternitatea și multe altele aflăm direct de la mame. Dacă vrei să îți împărtășești experiența, scrie-ne în comentarii sau pe adresa de email curator@curatorialist.ro.

Pe Oana Jindiceanu, de profesie actriță, am cunoscut-o prima oară acum 6 ani, când am fotografiat la un atelier pentru copii organizat de ea la Biblioteca Națională. Era însărcinată cu al treilea copil, era radioasă și se mișca de colo-colo întruna, aranjând materialele pentru atelier, discutând cu mămici și copii, întâmpinând noii veniți. Mi-au rămas în memorie ochii albaștri și vibe-ul pozitiv pe care îl emana în preajma copiilor.

De atunci, ne-am împrietenit pe Facebook și am ținut legătura în social media. Am văzut fotografiile cu Despina, fetița cu care era însărcinată atunci, am citit despre inițiativele ei de antreprenoriat în timp ce își creștea copiii (lansarea blogului, ca reprezentant Usborne, formarea de aromaterapeut), apoi am văzut și veștile privind a patra sarcină. Iar de curând, m-am bucurat că a revenit la profesia inițială, la actorie.

Am admirat răbdarea și puterea ei de mamă. Și acum m-am gândit să v-o prezint și vouă pe Oana, care să ne povestească din culisele vieții de mamă x 4.

Curatorialist: Cine este Oana Jindiceanu înainte de a fi mamă x 4? 

Oana: M-am născut în 1981 în București și am crescut tot aici, singură la părinți și fără bunici la țară. Mi-am dorit mereu să am frați.

În perioada liceului, am făcut parte din cenaclul ‘Săgetătorul’. Îmi plăcea foarte mult să scriu, plăcere pe care am redescoperit-o de curând, datorită proiectului Ficțiuni Reale (inițiat de Florin Piersic Jr și susținut de Liternet.ro).

Tot în perioada adolescenței, am făcut parte din trupa de teatru a liceului, coordonată de Andi Vasluianu. Acesta a fost momentul în care m-am hotărât să devin actriță. Am dat examen de admitere la UNATC, am intrat din a doua încercare și am absolvit în 2006, la clasa profesorului Doru Ana. Facultatea a fost una dintre cele mai frumoase perioade din viața mea, perioadă în care am învățat enorm și de care îmi aduc aminte cu mare drag și nostalgie. După terminarea facultății, am decis să activez în sectorul independent, ceea ce în anii 2000 era chiar mai dificil decât acum.

Până am devenit mamă pentru prima oară, în 2010, am jucat pe puținele scene independente din București. Apoi, lucrurile s-au complicat. Pe mine maternitatea m-a schimbat foarte mult. O bună perioadă nu m-am mai regăsit în peisajul artistic. Ca și artist independent, veniturile nu sunt niciodată constante și, de multe ori, nici consistente. Am încercat să mă reprofilez, să fac și alte lucruri, ca să îmi demonstrez că pot face și altceva, dar și pentru avea un venit constant. Așa am devit editor, apoi editor șef la Diversificare.ro, social media manager, apoi am încercat antreprenoriatul. După câteva încercări din care am învățat multe , m-am decis să revin la profesia mea de bază și să las celelalte lucruri (blogul, certificarea internațională ca și aromaterapeut) în plan secundar.

Înainte de a fi prima oară mamă, te-ai gândit vreodată că vei fi mamă de patru?

Mereu am știut că voi avea mulți copii. Patru mi s-a părut numărul ideal: doi băieți și două fete. Ceea ce am și primit. 🙂

Ce înseamnă, pentru tine, rolul de mamă?

Cum spuneam și mai sus, pe mine maternitatea m-a schimbat mult. Enorm.

Știu că nu aș fi putut fi cine sunt acum, fără această experiență.

Mi se pare că maternitatea nu poate fi explicată, ci doar trăită.

Ai simțit vreodată că există prejudecăți la oamenii din jur referitoare la statutul tău de mamă x 4?

O, da, de foarte multe ori. Începând cu cercul celor apropiați și terminând cu oamenii complet necunoscuți care trec pe lângă noi pe stradă. O perioadă am fost foarte afectată de părerile celor din jur.

Am auzit despre mine că: sunt inconștientă, că îmi distrug viața și cariera, Că am intrat într-o sectă.

Am fost întrebată: la ce mi-au trebuit atâția copii, dacă nu cunosc metode contraceptive, dacă toți copiii mei au același tată, când mă opresc din făcut copii și multe altele, pe care le-am uitat. Foarte puțini oameni m-au întrebat dacă sunt bine, dacă am nevoie de ceva eu sau copiii mei…

Este mai greu sau mai ușor să fii mamă de mai mulți copii?

Mai greu sau mai ușor decât ce? :)) Este greu să fii mamă. Punct. Maternitatea este cea mai solicitantă și dificilă profesie din univers, indiferent că ai unul sau mai mulți copii. Firește, cu patru e mai greu decât cu unul, deși se spune că atunci când sunt mai mulți, „se cresc unii pe alții”. Ceea ce nu e tocmai adevărat. Se joacă unii cu alții, eventual, ceea ce uneori, poate fi un avantaj al familiilor cu mai mulți copii. Dar nu, nu e mai ușor cu 4 decât cu unul.

Cu siguranță, copiii sunt diferiți. Pentru că tu îi cunoști cel mai bine, ai putea spune că fiecare se încadrează într-o tipologie și care ar fi aceasta?

Mihail are aproape 11 ani și este foarte cerebral. Este un cititor pasionat, îi place să scrie (este unul din câștigătorii concursului „Vreau sa fiu povestitor la Humanitas Junior!”), are spirit antreprenorial și și-a luat foarte în serios rolul de frate mai mare (poate uneori prea în serios :d ).
Gheorghe are 8 ani și jumătate și este ‘amuzantul’ familiei. Se pare că moștenește înclinația spre artele spectacolului: :). A fost de câteva ori pe platoul de filmare, unde i-a plăcut foarte mult și unde s-a descurcat foarte bine.
Despina are 6 ani și este o mică artistă rebelă. Desenează, cântă și îi place mult pe platoul de filmare.
Irina are 3 ani și jumătate și este prăjitura noastră 🙂 . Este foarte empatică și afectuoasă. Are o relație deosebită cu Mihail, pe care îl alintă Mihăiluț (diminutiv creat de ea). Îi place mult să deseneze și se descurcă foarte bine pentru vârsta ei.

Fiind diferiți, atât ca vârste, dar și ca personalități, ce strategii aplici să îi poți împăca pe toți?

După îndelungi frământări, am înțeles că nu poți împăca niciodată pe toată lumea. Încerc să-mi învăț copiii cum să facă față diferitelor situații de viață cu care se întâlnesc și cum să rezolve conflictele care, inevitabil, apar între ei.

Cum începe o zi obișnuită în viața familiei Jindiceanu?

Cu un mic dejun franțuzesc 🙂 și multă gălăgie.

Care a fost cea mai dificilă experiență trăită ca mamă x 4?

Din fericire, nu am avut parte de experiențe dificile de când sunt mamă x 4. Cea mai dificilă experiență de până acum, a fost după nașterea Despinei (copilul nr 3). Copiii au făcut o răceală foarte-foarte urâtă, iar când Despina avea 6 săptămâni a trebuit să ne internam pentru o săptămână. Băieții au rămas acasă, sub tratament, dar pentru mine a fost destul de dificil, mai ales emoțional.

Cum reușești să împletești activitățile profesionale cu creșterea copiilor?

Din fericire, profesia mea liberală de actriță îmi permite să stau mult alături de copii, mai ales atunci când sunt „între proiecte” .

Am văzut că în social media postezi amuzant depre viața de mamă x 4. Este râsul o modalitate de a trece peste momentele mai dificile?

Mostră de auto-ironie (postare de pe Facebook): Mi-a făcut soțul o poză la mare, de vacanță… Am intitulat-o „Damă de pică pe malul Mării Negre” sau „Maternitate: o zi de vacanță cu copiii”.

DA! Eu cred că omul nu poate trăi fără simțul umorului. Eu râd mult și zgomotos, uneori chiar și în momente nepotrivite. Este modalitatea mea de a mă descărca. Cred că e nevoie de comedie de calitate în viețile noastre și încerc să aduc un zâmbet oamenilor, postând amuzant în contul meu de tiktok și Instagram.

Copiii sunt pentru tine…..

Cel mai prețios dar.

Care este cel mai fericit moment pe care ți-l amintești?

Am trăit multe momente fericite. Nu aș putea să-l numesc pe cel mai cel.

Care este cea mai frumoasă declarație de dragoste din partea copiilor tăi?

„Te iubesc, mami!” sau atunci când îmi pregătesc diverse surprize: creează ceva pentru mine, își fac curat în cameră sau îmi povestesc despre cum va fi când vor fi ei mari. De exemplu: „Mami, când o să fiu mare, o să-mi deschid un restaurant în Franța și o să te chem acolo să bei cafea mereu, pe gratis” :)).

fotografii: Oana Jindiceanu

Andreea Mira
Andreea Mirahttps://andreeamira.ro/
Creatoare de povești scrise și vizuale. Fotografă de food (aruncă un ochi pe www.instagram.com/andreea.mira), food blogger @www.infarfurie.ro și profesionistă în comunicare cu peste 15 ani de experiență. Sunt mamă a doi copii minunați care mă ajută adesea să văd lumea cu alți ochi. Îmi place să beau cafea, să alerg dimineața, să admir case vechi și să descopăr poveștile celorlalți.