Cum reciclăm aparatele electrice și electronice?

Durata: 3 minute

Telefoane old-fashioned (hei, cine nu mai are un Nokia dosit prin vreun sertar?), aspiratoare vechi și zgomotoase, mixere defecte, monitoare sau unități de calculator pe care le-am schimbat pe mai ușoarele, la propriu și la figurat, laptopuri sau tablete.

Și asta ca să menționez doar o mică parte din problema aparatelor electrice și electronice mai mici sau mai mari de la care ne-am luat rămas bun într-o zi. Dar ce te faci când schimbi un frigider sau o mașină de spălat? Atunci e și mai complicat.

Eu am apelat anul trecut la campania Rabla pentru electrocasnice, prin care te poți înscrie pe platforma Administrației Fondului pentru Mediu pentru a primi un voucher de o sumă prestabilită de AFM la cumpărarea unui produs nou, condiționată de predarea obiectului vechi. A fost o șansă minunată să pot schimba vechiul frigider cu unul nou, cu reducere și cu posibilitatea extrem de facilă de a scăpa ușor de frigiderul vechi.

Un lucru este clar. Aparatura veche electrică și electronică trebuie să ajungă la centre speciale de colectare, mai ales că se estimează că 80% din componentele acestora pot fi reciclate.

Ce spun cercetările

Un studiu realizat de compania de cercetare Reveal Marketing Research la inițiativa Asociației Environ arată că 4 din 10 români nu reciclează aparatele electrice vechi pentru că nu știu unde.

Când vine vorba de comportamentul post-consum, 58% dintre români afirmă că predau electrocasnicele vechi la schimb în magazinele care oferă vouchere sau reduceri de preț în cadrul programelor de buy-back.

În ceea ce privește motivația înlocuirii echipamentelor, aceasta diferă în funcție de tipul produsului: gadget-urile (telefoane mobile, laptopuri) și televizoarele sunt schimbate atunci când apare o nouă tehnologie (25%) sau o ofertă atractivă (21%), în timp ce electrocasnicele de bucătărie, cele de mici dimensiuni (aspiratoare) sau mari dimensiuni (mașini de spălat) sunt înlocuite atunci când se strică (73%) sau pur și simplu sunt prea vechi (31%).

Chestionați cu privire la motivele pentru care nu reciclează mai des, românii au declarat că nu au puncte de reciclare în apropiere (44%), nu au informații despre cum pot să recicleze aparatura veche (18%) sau consideră că ar trebui să fie recompensați (14%).

Studiul a fost realizat la nivel naţional pe un eșantion de 1.007 respondenți, în perioada 1 – 15 noiembrie 2021, pentru a identifica obiceiurile consumatorilor români privind echipamentele electrice și electronice și deșeurile rezultate din acestea la finalul ciclului de viață.

Soluția reciclării propusă de Asociația Environ

Dar ce facem cu aparatele electrice și electronice atunci când pur și simplu vrem să scăpăm de ele, fără a face o nouă achiziție?

Asociația Environ a lansat campania Reciclează! Acum ai unde., prin care își propune extinderea rețelei naționale de puncte de colectare a deșeurilor electrice de mici dimensiuni cu minim 2022 de locații noi.

Cutiile speciale pentru colectarea echipamentelor electrice vechi (de mici dimensiuni) sunt disponibile în mai multe versiuni și pot fi puse atât la dispoziția companiilor, dar și persoanelor fizice prin solicitare transmisă pe adresa office@environ.ro sau la numărul de Call Center 031.827.0000.,,Rezultatele studiului nu au făcut decât să ne confirme și metodologic ceea ce știam deja empiric: insuficiența punctelor de colectare influențează direct comportamentul consumatorului. Crearea unui obicei al reciclării se întemeiază pe realizarea a două condiții elementare: existența punctelor de colectare accesibile și campanii intense de informare corectă cu privire la necesitatea reciclării.

Anul acesta ne-am propus să intensificăm eforturile pe care Environ deja le face de ani buni în zona dezvoltării parteneriatelor cu cei care dispun de spații vizibile pentru amplasarea recipientelor de colectare astfel încât consumatorii să nu mai perceapă gestul de a colecta selectiv corect și preda spre reciclare ca pe o corvoadă și totodată să scăpăm de scuza pe care o auzim atât de frecvent, aș recicla, dar nu am unde”, a declarat Roxana Puia, directorul de marketing al Asociației Environ.

Campania are inclusă și o aplicație pentru mobil, Unde reciclăm, în care sunt deja integrate peste 4000 de puncte de colectare a deșeurilor electrice și bateriilor uzate.În plus, în această aplicație, poți completa și un formular de solicitare colectare de la domiciliu.

fotografii: Asociația Environ, Unsplash

Andreea Mira
Andreea Mirahttps://andreeamira.ro/
Creatoare de povești scrise și vizuale. Fotografă de food (aruncă un ochi pe www.instagram.com/andreea.mira), food blogger @www.infarfurie.ro și profesionistă în comunicare cu peste 15 ani de experiență. Sunt mamă a doi copii minunați care mă ajută adesea să văd lumea cu alți ochi. Îmi place să beau cafea, să alerg dimineața, să admir case vechi și să descopăr poveștile celorlalți.