Cafeneaua UrBarn – hambarul urban în care te simți ca acasă

Durata: 4 minute

Am descoperit cafeneaua UrBarn într-una din peregrinările prin social media, mai exact pe Instagram. Mi-a plăcut feed-ul lor, presărat cu cafea bună, oameni care savurează momentele de relaxare împreună cu prietenii lor, deserturi savuroase, spirit jucăuș pe care parcă îl simți cum emană din mai toate imaginile și lemn – mult lemn.

Așa că mi-am propus să aflu mai multe despre UrBarn de la Aniela Nica, fondatoarea cafenelei și omul care a gândit timp de 2 ani acest concept până i-a dat drumul efectiv în 2018, inițial pe strada Visarion 9, acum pe strada Polonă 76.

Aniela este din Focșani și a venit în București pentru a urma cursurile Facultății de Psihologie. A lucrat în marketing și comunicare timp de aproape 10 ani ca freelancer și consultant independent în diferite proiecte. Este, de asemenea, implicată în activitatea unui ONG ce desfășoară proiecte de leadership și dezvoltare antreprenoriala sănătoasă.

Povestea hambarului urban în care bei o cafea bună și te simți ca acasă aflăm chiar de la Aniela în interviul de mai jos.

Aniela Nica

Când ai demarat proiectul UrBarn și care a fost ideea din spate?

UrBarn a pornit in 2018, din pasiune pentru cafea și oameni, ca urmare a unei idei lăsate la copt pentru aproximativ 2 ani. Doream o altfel de experiență la cafea și un plus pe comunitate și apropierea de oameni.

De ce numele Urbarn? Care sunt semnificațiile numelui?

Numele este compus din 2 cuvinte: urban barn. Un hambar adus la oraș, unde elementele naturale să se îmbine armonios cu cele urbane și nevoile rapide ale oamenilor.

Lemnul este o constantă în comunicarea de brand. La fel și hambarul. Ce rol au ele în viața ta și în conceptul UrBarn?

Nu poți avea hambar fără lemn bătut de ploi și vânt, care stă mărturie eforturilor oamenilor de a se gospodari peste an. Este extensia oricărui cămin, către care se îndreaptă toata energia pe parcursul anotimpurilor. Lemnul este element de temelie în așezările rurale și spune povestea trecerii timpului peste viața celor care au trăit într-un loc. Este primul care cedează când familiile dispar.

Am păstrat lemnul ca element central al amenajării pentru a marca continuitatea, ideea de familie în comunitate, întoarcerea la natural și origini, bucuria de a-ți trece degetele peste scânduri vechi recuperate și înviate, a căror poveste nu o vom ști niciodată.

De ce Polonă 76? Ce te-a determinat să alegi această locație după ce locația inițială din Visarion s-a închis?

Într-adevăr, UrBarn din Visarion a fost închis, ca urmare a unui context pandemic ce nu a fost deloc blând cu noi. Am decis să deschid pe Polonă datorită proximității față de primul și a ușurinței cu care clienții inițiali puteau ajunge la noi.

Este un spațiu care se potrivește poveștii întru totul, deși de dimensiuni reduse. Avem o prispă la intrare, de pe care ne place să ne bem cafeaua, privind oamenii care trec; pereții sunt dintr-o cărămidă veche pe care am curățat-o cu grijă; grinzile de lemn sunt cele originale. Casa de care suntem lipiți este din cele făcute pe vremea când polonezii au început să populeze zona, acum aproximativ 70-80 ani. Ne bucurăm, în spațiul actual, de o atmosferă boemă, prietenoasă, ca și cum ai veni la cafea la un prieten acasă.

„Copilărie deschisă zilnic” este motto-ul cafenelei – care este mesajul pe care îl transmiți prin acest slogan? Cum a fost copilăria ta?

Cred profund că viața fără joaca este o viată incompletă, chiar și ca adult.

Acest motto este ca un reminder la joc, relaxare, momente fără griji, toate la cafea; pentru că bucuria timpului petrecut cu o ceașcă de cafea bună poate opri, temporar, timpul în loc.

Copilăria este cea mai fericită perioadă a existenței mele, pe care mi-am dorit să o țin vie în această cafenea. Prin detaliile de amenajare, prin prețuirea elementelor naturale, prin refolosirea materialelor, prin păstrarea anumitor gusturi ale copilăriei în meniu.

Cafea de specialitate, ceaiuri și băuturi artizanale. Plus deserturi. Povestește-ne mai multe despre bunătățile cu care ne ispitește UrBarn.

Punem mult accent pe calitatea cafelei, astfel că preparatele noastre sunt făcute din cafea de specialitate, single origin, provenită de la prăjitori internaționali și naționali premiați. Deserturile caută să păstreze gustul și aromele copilăriei, astfel că, prin noi și partenerii noștri, avem tarte și biscuiți de casă, cu rețete autentice de familie, care să mențină legătura senzorială cu amintirile avute când intram în casa și mama sau bunica ne pregăteau ceva bun.

Oamenii care vin la UrBarn sunt familiarizați cu viața satului? Sau mai degrabă descoperă la aici o bucățică din ce era odinioară satul?

Aș spune că e un mix de oameni care apreciază un decor diferit, care se regăsesc în ceea ce am căutat să construiesc. Oameni care apreciază anumite tradiții sau care se găsesc plăcut surprinși de aducerea în prezent a unor elemente și obiceiuri care țin de trecutul nostru comun.

O cafea bună este ….

O stare de liniște și de gust desăvârșit.

 

Care ar fi 3 stări/emoții pe care le transmite conceptul UrBarn?

Apropiere, bucurie, căldură.

Tu pe unde mai bei o cafea bună? Spune-ne în comentarii!

fotografii: Aniela Nica

Andreea Mira
Andreea Mirahttps://andreeamira.ro/
Creatoare de povești scrise și vizuale. Fotografă de food (aruncă un ochi pe www.instagram.com/andreea.mira), food blogger @www.infarfurie.ro și profesionistă în comunicare cu peste 15 ani de experiență. Sunt mamă a doi copii minunați care mă ajută adesea să văd lumea cu alți ochi. Îmi place să beau cafea, să alerg dimineața, să admir case vechi și să descopăr poveștile celorlalți.