Știți bolurile acelea colorate, pline de ingrediente sănătoase, care inundă feed-urile de Instagram și te fac să te simți mai sănătos doar uitându-te la ele? Dacă nu știai că au un nume, ei bine află că se numesc Buddha bowls și sunt o variantă versatilă de a combina ingrediente bogate în vitamine și nutrienți pentru mese delicioase, hrănitoare și… frumoase.
Pe scurt, Buddha bowl este un fel de mâncare, de regulă vegetarian, care constă dispunerea într-un singur bol a mai multor tipuri de ingrediente super nutritive. Aceste ingrediente pot fi: cereale, leguminoase, frunze de salată, legume și semințe, condiția fiind să fie aranjate cât mai estetic, fără a fi amestecate (cum se întâmplă în cazul unei salate obișnuite).
De unde provine numele?
Circulă mai multe explicații despre această asociere ciudată de termeni. Unele spun că ar fi vorba de o similitudine legată de noțiunea de echilibru: Buddha bowl este un fel de mâncare echilibrat, iar echilibrul este un concept de bază în budism. Altele se întorc în istorie, la legendele care îl prezentau pe Buddha purtând cu sine permanent un bol în care punea legume, fructe sau ce îi mai dăruiau țăranii ca hrană în periplurile sale.
Prima menționare
Martha Stewart a folosit pentru prima dată acest concept, în cartea ei “Meatless”, apărută în 2013. Printre cele peste 200 de rețete fără carne prezentate aici, apare și o rețetă de mâncare vegetariană numită de ea Buddha bowl. Aceasta conținea cereale integrale, proteine plant-based și legume, toate servite într-un singur bol.
Trendul Buddha bowl a continuat să se extindă, iar acum este un fel de mâncare atotprezent, mai ales în social media, pentru simplul fapt că are un aspect super colorat și atrăgător!
Tips despre cum să îți pregătești propriul Buddha bowl
- Începe să aranjezi în bol cerealele integrale, fierte în prealabil. Poți alege între orez, orz, quinoa sau bulgur.
- Pune apoi legume variate, după preferință. Le poți folosi crude, fierte sau coapte. Taie-le cu grijă pentru a le putea aranja cât mai frumos în castron.
- Așază și câteva frunze de salată după preferința ta.
- Adaugă ingredientele pe bază de proteine. În mod clasic, se folosesc proteine vegetale cum ar fi soia (poate lua forma de tofu sau edamame), fasole, năut, linte. Dacă nu vrei să ai un Buddha bowl vegetarian, poți folosi și bucățele de file de pește sau de piept de pui gătite în prealabil. Nu uita să le aranjezi și pe ele cât mai estetic.
- Stropește cu un dressing la alegerea ta.
- Încheie pregătirea presărând semințele preferate: semințe de in, dovleac, susan, chia. Pentru un plus de savoare și crunchiness, le poți prăji ușor într-o tigaie.
Înainte de a mânca, trebuie neapărat să admiri frumusețea bolului și, de ce nu, să îi faci și o fotografie! Ce ar mai fi un Buddha bowl fumos colorat și aranjat dacă nu îl și arăți în feed ca să te laude toată lumea?
Spune-ne în comentarii care ar fi combinația ta pentru un Buddha bowl ideal!
fotografii: Shutterstock