Trăim într-o epocă în care contează orice efort de responabilitate asumată pentru a ne asigura că vom avea ce lăsa moștenire și generațiilor viitoare. De aceea, inițiativa unor designeri de bijuterii de a folosi în creațiile lor materiale reciclabile nu poate decât să ne bucure că, în sfârșit, putem admira, cumpăra si purta bijuterii sustenabile.
Am discutat pe această temă cu patru designeri din lista artiștilor creatori de bijuterii înscriși la ediția specială a evenimentului Romanian Jewelry Week ce se desfășoară în Timișoara (capitală culturală europeană), între 30 iunie – 02 iulie.
Cine sunt cei patru designeri de bijuterii sustenabile
Thomas Ayres (Italia) s-a născut și a crescut în Toscana, dar s-a mutat în Londra pentru a studia Design și Modă la Central Saint Martins și apoi la Goldsmiths University.
Cu o experiență de peste 10 ani în design și creație de bijuterii, Thomas a colaborat cu mărci precum Tateossian, Liz Claiborne Group, Miroglio Group, Swarovski și furnizori de top pentru lanțurile britanice high-street, cum ar fi Debenhams și Warehouse.
Rebecca Tanda (Germania) este o artistă vizuală și designer de bijuterii ce lucrează preponderent cu sticlă. Ea este beneficiară a bursei de sticlă a Fundației Charles A. Dana în 2019 și a Grantului de artă și cultură a Colegiului Lee Woo Sing în 2016. Expozițiile ei recente includ Bienala de sticlă din Irlanda 2023 și la KhaOs Gallery, Barcelona.
Născută și crescută în Japonia, Miho Bruin (Olanda) a studiat Design vestimentar la Yasuko Ueda College of Fashion, Osaka. După absolvire, și-a început cariera ca designer de modă pentru o mare companie din Tokyo. Din 2013, a descoperit pasiunea pentru proiectarea de bijuterii.
Kenosis este un atelier de bijuterie din România, cu un crez simplu: o lume în care oamenii se simt ”acasă”. Misiunea lor este de a crea un loc în care fiecare om se simte văzut, auzit, încurajat și apreciat, de aceea implică în activitțile lor și membri din comunitățile rome.
Ce materiale reciclate folosești pentru a-ți crea bijuteriile?
Thomas Ayres: Folosesc materiale reciclate precum PET (tereftalat de polietilenă), HD-PE (polietilenă de înaltă densitate) pe care le iau din sticle de apă și recipiente pentru săpun lichid, folosindu-le împreună cu Alama și Argint.
Rebecca Tanda: În linia mea de bijuterii, edel et cetera, folosesc resturi de sticlă borosilicată pentru a crea zale și ornamente goale. Sticla borosilicată este un tip foarte robust de sticlă folosit în suflarea sticlei științifice (slujba mea de zi cu zi) pentru a crea vase în scopuri chimice și farmaceutice. Acest sticlă borosilicată o combin cu tăieturi din silicon, precum și cu sticlă „moale” reciclată pentru a crea piese unice de podoabă. Juxtapunând sticla cu aceste materiale diferite explorezafinitățile și preconcepțiile materialelor.
Miho Bruin: Folosesc materiale naturale din natură. Mai ales pe celela care nimeni nu se uită când trece pe lângă ele în natură.
Kenosis: Materialele pe care le folosim noi, sunt resturi din tâmplăria Kenosis, care lucrează în lemn masiv cu esențe nobile. Această tâmplărie valorificănodurile și caracterele fantastice din lemn, astfel folosind multă rășină pentru a sigila crăpăturile. Noi ne aflam într-un loc privilegiat să folosim tot ce cade de pe bancul de lucru, din atelier. Cele mai multe dintre aceste ‘resturi‘ vin cu valuri de rășină care dau voce micilor bucățele de lemn. Lemnul și Rășina sunt elementele noastre de bază în crearea acestor bijuterii.
De ce ai ales să folosești materiale reciclate pentru creațiile tale și nu materiale clasice?
Thomas Ayres: Materialele pe care le folosesc sunt mai degrabă refolosite decât reciclate, deoarece compoziția și forma nu sunt modificate în mare măsură. Am ales să le refolosesc deoarece cred în importanța practicilor de upcycling și reutilizare care să fie executate zilnic. Am decis să urmez această cale deoarece sunt îngrijorat de deșeurile pe care le producem care poluează mediul, în special marea. Cred cu adevărat că industria modei poate implementa o îmbunătățire majoră a sănătății planetei noastre prin utilizarea materialelor reciclate.
Rebecca Tanda: Sunt profund atrasă de sticlă și de calitățile sale fizice și optice. Bidonul de sticlă poate să fie topit la nesfârșit, reciclat și reprelucrat, ceea ce pentru mine este cu adevărat o metaforă puternică pentru rezistență și renaștere. Mai mult, sticla, în istoria bijuteriilor, are din punct de vedere istoric o identitate cu adevărat dinamică, nefixată. Văd asta ca pe o oportunitate cu adevărat interesantă de a crea o nișă pentru bijuteriile din sticlă mixtă.
Miho Bruin: Locuiesc aproape de pădure și plajă, iubesc foarte mult mersul pe jos. Uneori găsesc pe plajă multe alge naturale spălate din mare, la care nimeni nu se uită pentru că oamenii știu că algele arată foarte urât. Dar pentru mine au forme atât de frumoase și culori diferite față de natură. Sunt lucruri prețioase care sunt unice în lume și nu pot fi exorcizate cu metal. De aceea am vrut să renasc (prefer cuvântul „A RENAȘTE” cuvântului „A RECICLA”) în ceva nou și frumos cu mâinile mele.
Kenosos: De 7 ani lucrăm cu bărbații de etnie romă, în atelierul nostru. Soțiile lor aveau și ele nevoie de un loc de muncă, iar faptul că vedeam zilnic bucăți excepționale de lemn care erau destinate focului, am găsit o combinație perfectă, să ne strângem cu doamnele și să șlefuim aceste lemne pentru a deveni bijuterii unice.
Care este mesajul pe care dorești să-l transmiți publicului prin bijuteriile tale?
Thomas Ayres: Mi-ar plăcea să li se reamintească oamenilor faptul că planeta noastră este foarte importantă pentru noi și că natura poate fi foarte fragilă…trebuie să o protejăm!
Rebecca Tanda: Speranța mea este să prezint sticla ca pe ceva versatil și rezistent onorând măiestria ei tradițională și continuând să arăt ceea ce materialul este capabil să transmită.
Miho Bruin: Vreau să transmit că modul ideal de a trăi este să fii tu însuți și să trăiești natural. Sunetul valurilor, mirosurile vântului, totul din ocean îmi dă energie și mă ajută să mă întorc la mine. Sper că simți la fel ca mine când porți bijuteriile mele.
Kenosis: Iubim să vedem oamenii înflorind, iar aceste bijuterii contribuie la împuternicirea femeilor de etnie romă. Ele primesc astfel nu doar o voce dar și un loc minunat în societatea noastră. Oamenii care aleg bijuteriile Kenosis, știu că în spatele lor stau mâini harnice, care șlefuiesc cu mândrie piese unice, pentru a deveni podoabă nu doar fizică, dar și sufletească
Cum vedeți viitorul bijuteriilor?
Thomas Ayres: Văd viitorul bijuteriilor ca pe un mijloc de a comunica sentimente și de a comunica apartenența unui individ la un anumit grup social, mai degrabă decât semnificația statutului. Cred că materialele prețioase vor fi folosite mai puțin și vor predomina materialele necostisitoare și ecologice.
Rebecca Tanda: Pentru mine va fi un interes și mai profund pentru materialitate și evidențierea specificului sticlei în piesele finale.
Miho Bruin: Din cauza situației mondiale și a problemelor de mediu, cred că în viitor bijuteriile vor folosi din ce în ce mai mult materiale reciclate și tehnici care înainte nu erau posibile. Asta mi-am dorit întotdeauna să fac și am început să realizez asta în ultimii ani.
Kenosis: Ne imaginăm pentru viitor o comunitate extinsă care învață să refolosească tot mai multe materiale diferite pentru binele acestei planete, unde și omul și natura primesc un spațiu sacru de conviețuire. Dorința noastră cea mai adâncă este ca bijuteriile noastre să inspire viață și o înțelegere holistică asupra existenței noastre.
Despre ROJW
Romanian Jewelry Week prezintă o ediție specială în perioada 30 iunie – 2 iulie 2023 în colaborare cu ISHO Timișoara și cu sprijinul Banca Transilvania, printr-o expoziție internațională cu aproximativ 50 designeri și colective invitate din România și din întreaga lume.
Publicul din Timișoara va avea ocazia să participe la un program extins de expoziții, tururi ghidate, conferințe, proiecții și workshop-uri dedicate domeniului bijuteriei ca formă de artă distinctă.
fotografii: ROJW