Într-o zi când mergeam la târgul de Crăciun din Drumul Taberei, am văzut un bătrânel simpatic care căra cu el în autobuz un brad. Mă gândesc la familia lui, la oamenii care îl iubesc și cu care va sta și se va bucura, va râde, va deschide cadouri, va mânca și va bea. Poate că vor veni copiii și nepoții de departe și se vor revedea, vor vorbi cât pentru tot anul și viața va avea un sens într-o bulă magică. Sau poate că nu.
Poate că e doar cu soția lui și se bucură amândoi.
Sau poate că e bradul doar pentru el.
Adică cine zice că nu e socially acceptable ca un om singur să-și ia un brad?
„Human beings aren’t meant to be alone on the holidays. We actually need warmth, companionship, and someone to drunk-mock strangers with at parties.” – The Holidate, 2020
Prin oraș răsună clasica Mariah, iar la fiecare scroll pe Instagram mai vezi un cuplu cu matching pjs zâmbind fericit în poze perfecte. Pentru mine e al treilea Crăciun consecutiv în care sunt single. Și nu cred că e ceva trist, e doar o constatare. Mai bine decât într-o relație greșită care te face să plângi înainte și după ce împodobiți bradul.
Chiar dacă sărbătorile vin cu o anumită presiune, măcar fac parte din generația pe care nu prea o mai întreabă rudele când se căsătorește. Bine, poate sunt eu norocoasă.
Vorbeam recent cu terapeuta mea despre cum e în regulă să accept că nu vreau să mă simt singură mereu. Că nevoia de conexiune e umană, chiar dacă uneori trecem prin experiențe care ne fac să ne construim ziduri și să credem că hiperindependența merită pusă pe un piedestal. Că am fost puternică de una singură mult timp și e okay să accept că poate nu-mi doresc să mă gândesc la asta fix în zilele libere când toată lumea pare happy happy joy joy. Asta nu înseamnă că îmi lipsește ceva sau că nu sunt bine cu mine, dar avem nevoie măcar de un sistem de suport. Iar sărbătorile poate că-ți scot în evidență mai mult ca oricând pattern-urile toxice din familie sau prietenii. De asta oamenii le scriu foștilor, probabil (măcar asta nu fac).
„I need some peace and quiet, or whatever it is people go away for.” – The Holiday, 2006
Perioada de dinainte de vacanță e cea mai solicitantă, pentru că atunci când lucrezi în advertising și ai liber două săptămâni, trebuie să pregătești o grămadă de content în avans. Lucrez în agenție și freelance, încerc să găsesc un echilibru între ce îmi place și ce îmi aduce o pâine și mă lupt să pun egal între cele două.
Mă simt ca între The Holiday, unde tipa pleacă să se regăsească și să ia o pauză de la tot și Holidate, probabil filmul meu festiv preferat, unde o tipă și un tip au acest agreement prin care petrec toate sărbătorile din cursul anului împreună, pur platonic.
Încă avem tendința să romantizăm comediile romantice, chiar dacă știm că realitatea nu e chiar așa și că un swipe pe Tinder se termină mai rar cu o poveste frumoasă și mai des cu o altă experiență de pus în folderul Ce înseamnă să fii femeie în secolul XXI – lecții despre obiectificare. Iar filmele festive prezintă aproape mereu scenarii ușor problematice, dar până la urmă avem nevoie de speranță.
Pisica mea mă învață despre atașament, consimțământ și singurătate mai bine decât o învăț eu pe ea. Stă acasă fără mine mare parte din timp, cere afecțiune doar în condițiile ei, uneori mă ignoră când exist prin casă. Ea nu se gândește că societatea o judecă sau că nu respectă cine știe ce reguli nescrise despre cum ar trebui să se comporte.
Zilele dintre Crăciun și Revelion sunt tare ciudate. Uiți ce dată e și nici nu te interesează, ai timp și poate chiar te simți ciudat că nu faci nimic. Anul ăsta îmi propun să stau mai mult la mine, adică să reduc din vizita acasă. N-am mai făcut asta până acum, așa că mă gândeam ce să fac cu atâtea libere, fără prea mulți prieteni în oraș.
Nu sunt mama self-care-ului și nu am un holiday survival kit care să nu includă puțin vin și ședințe săptămânale de terapie. Dar îmi place să cred că nu sunt singura în situația asta, așa că mai jos las o scurtă listă de activități în București din perioada asta.
- La Mița Biciclista încă mai e deschisă până pe 30 expoziția despre Monica Lovinescu.
- Expoziția Universul lui Salvador Dali de la Arcub.
- Filme la Elvira Popescu.
- Cafea la Butter și probabil oriunde mai găsești specialty coffee și e decorat frumos (în speranța că va fi mai liber prin oraș).
Și dacă ești și tu single de sărbători, amintește-ți că te ai pe tine și că presiunea din jur e formată din așteptări nerealiste impuse de societate. Așa că e okay să-ți simți sentimentele și să ai sau nu nevoie de oameni. Take care!
imagine: Ilustrație Cristina Frei (site aici)