5 pasi esențiali pentru a gestiona tantrumul | Guest editor: Larisa Ciontoș, educatoare

Durata: 3 minute

Sunt Larisa Ciontoș și lucrez în educația timpurie. Începem să clădim bazele educației încă de când suntem antepreșcolari, adică din momentul în care suntem mici, mici și devenim bureței care absorb tot ce se întâmplă în jurul nostru.

Îmi place să stau, să privesc copii și să îi descopăr dincolo de activitățile educaționale, dincolo de culori, de cifre sau litere.

Din experiența pe care am avut-o alături de copii, atât în grădiniță, cât și în viața personală, am observat că tantrumurile sunt influențate de mediul înconjurator. Dacă au mâncat, dacă au dormit, dacă au avut parte de suficientă joacă. Uneori, nevoile copiilor nu sunt îndeplinite și tot ce putem noi să facem e sa fim lângă copil atunci când manifestă aceste lipsuri, să fim empatici si să nu uităm că toată viața învățăm. Cum sa fim părinți echilibrați, cum sa fim educatori conectați real la nevoile celor mici, cum să fim bunici și exemple demne de urmat.

articol pentru Curatorialist de Larisa Ciontoș – educator

Tantrumul – Ce este și cum reușim să îl gestionăm?

Una dintre perioadele firești dezvoltării copiilor este aceasta, cand apar așa zisele tantrumuri  – adică erupții emoționale puternice și necontrolabile. Tantrumurile, în majoritatea cazurilor, pot fi gestionate prin tehnici pozitive, bazate pe respect, empatie, comunicare și înțelegerea copilului, dar și prin oferirea unui mediu sigur și stabil.
Primele crize apar în jurul vârstei de 2 ani, atunci când copiii încep să își dezvolte o conștientizare de sine. Copilul înțelege că este un individ unic, separat de restul, și înțelege că poate avea dorințe, dar și nevoi proprii. Ele apar deseori în perioade de tranziție – de la baby la toddler sau de la copilărie spre adolescență.
Totuși, dacă tantrumurile sunt frecvente și persistă, trebuie știut faptul că cel mai probabil copilul se simte frustrat sau nemulțumit de o situație, astfel poate manifesta o criză. Tantrumul se poate recunoaște cu ușurintă, fiindcă apar țipete, plâns necontrolat sau chiar comportament violent.

Pentru a gestiona un tantrum, vă recomand 5 pași ușor de reținut:

1. Rămâi calm
Este important să evităm să ne aflăm în aceeași stare emoțională cu cel mic atunci când are un tantrum. Încercând să rămânem calmi, îi putem ajuta la reducerea tensiunii și la crearea unui mediu sigur si predictibil.
2. Validează trăirea/sentimentul
Spune-i copilului că este în regulă să plângă, că asta îl va ajuta să se liniștească, spune-i că îl vezi cât este de trist/furios și că îți pare rău că se simte așa, spune-i că ești lângă el și întrebă-l dacă îl poți ajuta să se simtă mai bine.
3. Oferă opțiuni
Încearcă să găsești modalități sau alternative de reducere a nivelului de furie. Sunt copii care se liniștesc atunci când rămân singuri pentru o perioadă, însă sub supravegherea în permanență a unui adult, pentru alții funcționează exerciții de respirație, lovitul unei perne sau desenatul.
Toate acestea sunt activități care detensionează creierul și le distrage atenția de la așa zisa problemă care a cauzat criza de furie. Practic, îi oferim copilului ocazia să se relaxeze. O recuperare a stării mentale și cognitive.
4. Asigură-te că cel mic este în siguranță
Este important ca atunci când este într-o criză de tantrum să fim atenți la copil să nu se rănească pe el sau pe altcineva.
5. Reconectarea
Oferă-i copilului timpul de care are nevoie, consolare și susținere – adică oportunitatea de a se recentra emoțional. Vă încurajez să identificați împreună cauza tantrumului și să lucrați cu cel mic ca pe viitor să știți cum să gestionați situația mai bine sau chiar să o rezolvați ca pe termen lung aceasta să nu mai provoace tantrumuri.
Aceste descărcări emoționale numite tantrumuri sunt ca un zid în fața unei emoții mai puternice care cauzează furia. Poate fi vorba de frică, tristețe sau frustrare.

De reținut este faptul că tantrumul poate apărea atunci când copilul este supraîncărcat emoțional, poate să fie o situație de la grădiniță/școală sau de acasă, pe care cel mic o resimte.

Tantrumurile pot fi rezultatul unor probleme emoționale sau comportamentale mai profunde și pot necesita asistență pentru a fi tratate adecvat. Dacă acest tip de crize sunt intense si dese, este important să purtați o discuție cu educatorul – în cazul în care copilul suferă tantrumuri după programul educațional – sau să vă oferiți un moment de reflexie asupra modului în care se petrec lucrurile în familia dumneavoastră.

Sunt Larisa Ciontoș și lucrez în educația timpurie.

După grădiniță citesc, mă plimb și îmi place să cred despre mine că sunt emoție pură, că știu să îmi ofer timp de calitate mine, dar și prietenilor. Am studiat actoria în liceu și am rămas îndrăgostită de tot ce poate oferi arta, sub orice formă ar veni în viața mea!

Curator
Curatorhttps://www.curatorialist.ro/
Oameni cu care împărtășim aceleași viziuni, oameni pe care îi admirăm și ale căror păreri și voce contează pentru noi. Oameni savvy în domeniul lor sau, pur și simplu, cu pasiuni și experiențe extraordinare, de dat mai departe.