5 (+1) castele superbe din România, mai puțin cunoscute

Durata: 8 minute

Ce minunate sunt zilele de toamnă petrecute la castel! Cu razele blânde, cer senin, natură din plin și cu imaginația alergând hăt-departe, pe pajiștile unor vremuri imemoriale.

Țara noastră are multe și frumoase din plin, și nici de castele elegante, pline de istorie, nu duce lipsă, chiar dacă, din păcate, unele dintre ele nu mai arată ca pe vremuri. Dacă te gândești la o astfel de plimbare regală alături de cei dragi și ai fost deja pe la castelele clasice de pe Valea Prahovei, iată câteva sugestii din care poți alege.

Punem pariu că de cel puțin un castel dintre cele de mai jos nu ai auzit până acum! Oare despre care să fie vorba?

Castelul Bethlen-Haller

castele

Deși la prima vedere ar putea părea un castel de pe Valea Loarei, din fericire, este mult mai aproape de casă, mai precis pe Valea Târnavei Mici. Totuși, nu greșești prea mult, deoarece stilul lui de construcție a fost inspirat de faimoasele capodopere din Franța. Castelul a fost ridicat în stil renascentist cu peste 400 de ani în urmă, de către Miklos Bethlen, cancelarul de atunci al Transilvaniei, de unde și numele pe care îl poartă azi și reamenajat în stil baroc cu 250 de ani în urmă.

După Revoluție, acesta a ajuns pe mâini cel puțin la fel de bune și acum este reședința cramei Jidvei. Și ce altă întrebuințare mai bună putea avea o astfel de construcție splendidă, poziționată strategic deasupra orașului, cu priveliști superbe? Castelul este foarte bine întreținut, sunt păstrate o serie din obiectele străvechi, recondiționate și, mai mult decât atât, câteva dintre simbolurile locului chiar au fost preluate pe etichetele sticlelor Jidvei. Un adevărat festin senzorial este o vizită la Castelul Bethlen-Haller!

castele

castele

Unde află? Cetatea de Baltă, județul Alba. Vezi locația exactă, aici.

Se poate vizita? Castelul se poate vizita zilnic, mai puțin lunea, între orele 10.00 și 16.00.

Ce altceva mai poți face? Poți participa la o degustare de vin din crama Jidvei, poți lua masa sau chiar te poți caza într-una dintre cele 4 camere regale ale reședinței. De asemenea, în incinta castelului se organizează evenimente corporate și retreat-uri. Mai multe detalii poți afla de pe pagina oficială a castelului.

Castelul Kalnoky

castele

Nu degeaba este supranumită Covasna ținutul conacelor din România. Numeroase castele, conace și reședințe fabuloase au fost retrocedate în această zonă, primind astfel o nouă șansă la viață. Unul dintre acestea este Castelul Kalnoky, fost conac de vânătoare și cămin cultural, abandonat apoi de autorități, așa cum s-a întâmplat cu multe astfel de vestigii culturale.

Soarta Castelului Kalnoky, din fericire, a fost alta. Cu nici 10 ani în urmă a început restaurarea locației, cât și un proces amplu de cercetare, pentru a redobândi măcar o parte dintre obiectele originale care fuseseră, odată, în interior și care acum pot fi admirate în cadrul muzeului. Astăzi este o adevărată desfătare să te poți bucura de o plimbare leneșă prin curțile castelului, să te relaxezi pe iarbă sau să te răcorești în foișorul de pe lac, cu atât mai mult cu cât, nefiind o destinație foarte cunoscută, nu este nici prea aglomerat.

castele

Unde află? Micloșoara, județul Covasna. Vezi locația exactă, aici.

Se poate vizita? Accesul în curtea castelului este gratuită și, de vineri până duminică, se poate vizita și Muzeul Vieții Transilvănene, aflat în interiorul castelului.

Ce altceva mai poți face? La Castelul Kalnoky se organizează evenimente private, precum nunți și botezuri și, de asemenea, te poți caza în una dintre casele de oaspeți ale contelui. Mai multe detalii poți afla de pe pagina oficială a castelului.

Castelul Banffy

castele

Cunoscut cândva drept Versailles-ul Transilvaniei, Castelul Banffy nu a avut parte de atât de mult noroc precum celelalte 2 edificii menționate anterior, starea în care se află în prezent nefiind una tocmai grozavă. Totuși, au loc constant lucrări de reamenajare, motiv pentru care doar anumite porțiuni ale domeniului pot fi vizitate. Castelul a avut un istoric cel puțin tumultuos în cele câteva sute de ani de existență, acesta culminând cu momentul în care a fost asaltat de trupele germane din timpul Celui De-al Doilea Război Mondial, care nu au mai lăsat mare lucru în urmă, nici în exterior, dar nici în interior.

În prezent, castelul se află într-un proces de reabilitare și de înființare a unui centru cultural de specializare. Deși nu este în cea mai bună formă pe care a cunoscut-o, o vizită pe domeniile sale se poate dovedi cel puțin plăcută. Mai mult decât atât, în spatele castelului există un lac, zone umbrite sau însorite, unde se poate face un picnic sau relaxa pe iarbă, alături de o companie plăcută ori de o carte.

În mod neașteptat, castelul atrage mulți vizitatori, curioși să afle dacă zvonul cum că ar fi bântuit de spiritul unui fost băiat de grăjdar ucis acolo este real sau nu. În apropiere de castel se află și alte zone de interes turistic, astfel că în cadrul unei singure vizite te vei putea de mai multe experiențe diferite.

castele

Unde află? Bonțida, județul Cluj. Vezi locația exactă, aici.

Se poate vizita? Domeniul castelului se poate vizita zilnic, între orele 10.00 și 18.00.

Ce altceva mai poți face? La Castelul Banffy se organizează în fiecare vară unul dintre cele mai cunoscute concerte din România, Electric Castle. Mai multe detalii poți afla de pe pagina oficială a castelului.

Castelul Templul Cavalerilor

castele

Castelul Templul Cavalerilor este unul dintre acele locuri controversate, chiar și-a câștigat mare parte din faimă tocmai din cauza (sau, poate, datorită?) reacțiilor diverse pe care le stârnește. Vechi de peste 700 de ani și cu rol originar de punct vamal al Imperiului Austro-Ungar, castelul a fost distrus aproape în totalitate și reconstruit într-o manieră destul de brut turistică.

În prezent, castelul este o pensiune fără mari pretenții, dar curată, decentă, unde poți servi o masă delicioasă. Deși părerile sunt împărțite, un lucru este cert – castelul atrage mulți turiști, români și străini deopotrivă. În plus, nota medievală a construcției precum și felul în care dă viață Cheilor Vălișoarei este, cred, de netăgăduit. La priveliștea aceasta de sus poți avea acces destul de facil, după o scurtă drumeție prin chei, care continuă mai departe, lăsând castelul în urmă. Această zonă a Apusenilor este absolut superbă astfel că e păcat să nu te oprești măcar pentru câteva minute și la Castelul Templul Cavalerilor.

castele

Unde află? Cheile Aiudului, Sat Vălișoara, Județul Alba. Vezi locația exactă, aici.

Se poate vizita? Castelul este o pensiune cu restaurant, decorată în ton cu exteriorul medieval, astfel că e păcat să nu intri și în sălile comune, dacă ești în zonă. Atracția principală este, totuși, exteriorul castelului.

Ce altceva mai poți face? Există numeroase trasee turistice în împrejurimi, astfel că nu uita echipamentul de munte când vii la castel.

Palatul Brukenthal

castele

Reședința de vară a baronului Samuel von Brukenthal, supranumită adeseori Micul Schönbrunn al României, Palatul Brukenthal este unul dintre locurile care ar merita, poate, un pic mai multă grijă și considerație în fața timpului care trece și lasă, invariabil, urme. Văzut din exterior, este posibil să nu exercite o atracție prea mare în ochii privitorului, însă, dacă ai drum prin zonă și se mai și nimerește să fie și o zi însorită, e păcat să nu îi faci o vizită.

De îndată ce treci de fațada scorojită care dă la stradă, pătrunzi într-o grădină de poveste, liniștită, cu alei pe care te poți plimba, o fântână minunată și clădiri cu povești de sute de ani în spate.

Două dintre acestea pot fi vizitate, te poți îmbrăca și în diverse costume de epocă expuse gratuit, iar la finalul plimbării te poți relaxa într-o oranjerie elegantă, cu o băutură. Inițial, parcul avea o grădină ornamentală și una cu fazani. Aici, baronul cultiva și zarzavaturi care apoi se pregăteau în bucătăria regală.

Întreg edificiul avea un aer exotic, fiind populat de copaci și pomi atipici pentru climatul nostru. În prezent, partea din spate, unde se află oranjeria elegantă și unde se organizează evenimente contrastează puternic cu partea din față, unde se face accesul vizitatorilor.

castele

Unde află? Avrig, județul Sibiu. Vezi locația exactă, aici.

Se poate vizita? Castelul poate fi vizitat zilnic.

Ce altceva mai poți face? Palatul oferă cazare și găzduiește evenimente de orice tip, deci, ia in calcul că, în timpul vizitei, există posibilitatea de a se desfășura o nuntă, un botez sau un alt eveniment privat. Mai multe detaii poți afla de pe pagina oficială a castelului.

BONUS. Castelul Kemeny

Castelul Kemeny, o bijuterie arhitecturală la exterior este, sperăm că doar pentru moment, lăsat în paragină. Cu un trecut tumultuous și el, se află în prezent, sub aripa Consiliului Județean Alba, care l-a reabilitat parțial dar, se pare, nu i-a găsit încă o funcționalitate. Deși este închis, se poate intra în curtea aflată și ea în paragină și înțesată de buruieni.

Unde află? Sâncrai, județul Alba. Vezi locația exactă, aici.

Se poate vizita? Castelul este momentan închis.

Ce altceva mai poți face? Din păcate castelul este părăsit, deci nu merită să mergi cu acest scop până la el. Dacă îți este în drum, recomandăm să îi acorzi câteva minute, deoarece construcția este deosebită. Mai multe detalii poți afla de pe pagina oficială a castelului.

Fotografii: Swit Rocs

Swit Rocs
Swit Rocshttps://haihuicuswitrocs.com/
Călătoresc, fotografiez și țes povești sub pseudonimul de HAIHUI cu Swit Rocs. Iubesc natura, munții, picioarele obosite în bocanci, răsăriturile și apusurile, culturile diverse, oamenii colorați, bătrânii care îmi amintesc de bunica, locurile care îmi încearcă toate simțurile simultan, slănina cu usturoi, berea și muzica rock. Nu sunt eu fără ochelarii de Harry Potter, fără brățări și fără cățelușa mea montaniardă, Joy. Și nici nu vreau să devin vreodată.