„3 mese pe zi” te ajută să redescoperi plăcerea de a găti și mâncarea ca self-love

Durata: 11 minute

Sunt prietene, le place să gătească, au umor, scriu într-o romgleză delicioasă și oferă inspirație pentru cele 3 mese zilnice. Ați ghicit cine sunt? Da, exact, ele sunt Andreea (Cotet) și Corina (Rijnita), creatoarele proiectului 3mesepezi de pe Instagram.

Ambele lucrează în marketing și comunicare de peste 10 ani, le place cu creativitatea, digitalul, dar și gătitul – ca forme prin care pot aduce bucurie și poate, puțină emoție, oamenilor.

Fetele de la 3mesepezi au strâns alături o comunitate frumoasă de peste 50K followers. Pagina a pornit ca un fel de jurnal zilnic al celor trei mese principale pregătite, iar Andreea și Corina au postat aproape 50 de meniuri săptămânale, împreună cu listele de cumpărături și rețetele aferente. Încet-încet, pagina a evoluat într-un spațiu de inspirație pentru cei care nu se pricep neapărat la gătit, dar vor să înceapă de undeva. Iar meal planning-ul s-a mutat în newsletterul lunar recent lansat de 3mesepezi, în februarie anul acesta.

Andreea și Corina își propun să ajute și să inspire în continuare oamenii să gătească, să se organizeze mai bine și economisească mai mult, totul în stilul caracteristic plin de umor, autenticitate, fără să se ia prea tare în serios.

Corina si Andreea
Corina si Andreea
Pentru a afla mai multe din bucătăria proiectului 3mesepezi, le-am provocat pe Andreea și Corina să ne răspundă cu sinceritate la o serie de întrebări cu și despre relația lor cu mâncarea.

 

Curatorialist: Când ați demarat proiectul 3mesepezi? În ce context, ce factori v-au determinat să lansați proiectul?

Andreea&Corina: 13 ianuarie 2021 este ziua în care am creat pagina de Instagram, după ce ideea încolțise în capul nostru cu o zi înainte. Nu am gândit-o prea mult, a venit natural că erau niște luni bune de când împărtășeam între noi meal plans, rețete, poze. Evident, a avut un impact și contextul pandemic favorabil gătitului. Amândouă avem o relație pe alocuri dificilă cu mâncarea și asta ne-a ajutat să ne conectăm destul de mult când ne-am cunoscut. Ne place să mâncam, dar avem și panta asta obsesivo-compulsivă, strâns legată de mâncatul emoțional. Faptul că am găsit pattern-uri și situații comune, că nu ne-am mai simțit singure și că ulterior am început să ne influențam una pe cealaltă și să ne inspiram cu rețete simple.

Pagina asta e și despre prietenie, e povestea a două fete absolut normale care nu oferă lecții de “uite așa se face, fă și tu ca noi”, ci arată lumii într-un mod vulnerabil și real prin ce trec. E un exercițiu de a fi mai bine noi cu noi.

Ce înseamnă pentru voi mâncarea? Dar a mânca sănătos?

Mâncarea înseamnă bucurie, înseamnă un moment pe care ți-l iei pentru tine. E un soi de self-care, e un ritual. Dar poate fi și un moment pe care îl împarți cu oameni dragi ție. A mânca sănătos e un exercițiu constant și nu există un drum drept. Te mai rătăcești pe traseu, te mai împiedici, te scuturi și mergi mai departe. Cel puțin, pentru noi așa este.

Cât de mult contează să fii organizat în bucătărie? (de la planificarea meniului și până la gătitul propriu-zis)

Organizarea ajuta foarte mult. Faptul că știi ce urmează să mănânci lasă mai puțin loc de freestyle, iar de cele mai multe ori în cazul nostru freestyle înseamnă mâncare mai puțin sănătoasă. Organizarea te disciplinează, dar îți face un pic de ordine si in buget. Pentru noi planificarea meniului înseamnă siguranța, iar gătitul e forma de relaxare. Noi nici nu gătim foarte complex. Majoritatea meselor noastre se pregătesc simplu, chiar vrem să transmitem ideea că oricine poate face asta acasă.

Treaba asta cu organizarea are un range destul de mare: de la meal prep (we are not there yet si nu știm daca vom fi) până la a ști că ai ingrediente în casa pe baza cărora sa improvizezi ceva. Noi credem că ne situăm undeva pe la mijloc: folosim meal plans ca să avem așa, un fel de “hartă” a săptămânii, iar ingredientele le cumpăram pe baza acestui plan, ca să avem tot ce ne trebuie la îndemâna și să facem mai puțină risipă. Evident că se întâmpla si ca planul de acasa sa nu se potriveasca cu cel din targ si cateodata ajungem sa mancam altceva sau sa nu ne ținem de treabă, dar asta nu e un capăt de țară. Oameni suntem și credem că e important să fim blânzi cu noi înșine.

Cu gătitul, încercam să gătim zilnic, dar mai facem și mâncăruri mai “de mamă” care să ne ajungă pentru 2 zile. Când facem meal planul, chiar luam în considerare cam cât ne ia sa facem un anumit fel de mâncare, câte ședințe avem în ziua aia, cât timp liber. De asta încurajăm comunitatea să se inspire din planurile noastre, dar să “do their own thing” pentru că nicio pagină de Instagram nu îi știe mai bine decât se știu ei.

Considerați că există o conexiune între ceea ce mâncăm și emoțiile/trăirile noastre? Cum credeți că se influențează una pe cealaltă?

Nu e ceva ce putem generaliza, însă în cazul nostru da, emoțiile și mâncatul au o conexiune strânsă. Dintotdeauna am mâncat emoțional și am refulat în mâncare. Meal plan-urile ne ajută să fim mai organizate și să avem control, dar asta nu înseamnă că nu avem pofte, că nu mâncam extra față de ce postăm pe pagină. Pe 3mesepezi punem mesele principale ale zilei, dar mai avem și gustări, si scăpări, și rețete de prăjituri. Chiar încercam să keep it real și să postăm în stories și ce e dincolo de aceste 3 mese.

Partea bună e că avem ceva la care să ne întoarcem, ceva ce funcționează pentru noi. De asta îi încurajam pe oameni să își găsească propria metoda si sa nu aplice doar ce vad că a funcționat la alții fără sa îl treacă prin filtrul rațional și emoțional. Eat that cake, enjoy it și move on. Nu credem în diete restrictive, suntem mai degrabă adeptele mâncatului intuitiv, colorat și “ochiometric” în ceea ce privește cantitatea. Evident, asta nu funcționează pentru toată lumea, poate nici pentru noi mereu. Dar vrem să ne îmbunătățim relația cu mâncarea, nu să devină o corvoadă.

Găteați și înainte de a lansa proiectul 3mesepezi? S-a modificat ceva în modul în care gătiți și gândiți mâncarea acum?

Găteam și înainte, dar nu la fel de organizat și susținut. Ne trimiteam poze și rețete între noi, pe WhatsApp. De fapt, așa a început totul. Apoi ușor, ușor ne-am făcut curaj și am început să spamăm grupurile cu prieteni comuni. În ultimul an, am învățat în primul rând să fim mai eficiente în bucătărie, să ne jucăm mai mult cu aromele și să experimentăm. Proiectul ne împinge să diversificăm un pic mai mult felurile de mâncare, ca să fim relevante și pentru oamenii care ne urmăresc. Dar, sincer, e foarte mult și legat de feeling și de ce avem poftă să mâncam sau timp să facem. Măzăriki poate să intre și în 2 meal plans la rând, e una din our “go to” recipes 🙂

Cum alegeți felurile de mâncare propuse? Se poate vorbi despre aritmetică a felurilor de mâncare? (adică felul x se potrivește cu felul y și cu felul z)

E mai mult o aritmetică personală, noi nu număram caloriile, de exemplu. Nu spunem că asta e calea, că am găsit secretul suprem. Asta funcționează pentru noi acum. Într-o săptămâna încercam sa avem la mic dejun atât chestii dulci, cât și chestii sarate. Nu fugim de pâine, dar încercam să nu facem excese. Nu fugim nici de legume și avem grijă ca farfuriile noastre să fie echilibrate, colorate, cu frunze și verdeața.

Avem și shortcuts: de exemplu, gătim un fel de mâncare “de mamă” (mazariki, supe, ciorbe, tocană) din care mâncam 2 zile la rând. Facem tot posibilul să eficientizăm modul în care folosim un aliment: de exemplu, dacă am mâncat într-o salata la prânz ½ avocado, a doua zi dimineața folosim cealaltă jumătate la un avo-toast. Rețetele postate sunt de obicei ușor de făcut și sunt destul de versatile. Mereu menționam ce e opțional și, câteodată, chiar scriem în texte ce ar mai fi mers adăugat.

Cum s-a schimbat viața voastră după proiectul 3 mese pe zi, atât pe plan mental, cât și fizic (corporal)?

Sunt perioada și perioade. Îmbunătățiri există pe toate planurile, însă nu am ajuns la un echilibru constant. Suntem work in progress la acest capitol. Uneori ne simțim overwhelmed de tot ce se întâmpla: daily jobs, diverse evenimente dubioase, viața însăși. Dar suntem foarte recunoscătoare pentru tot ce se întâmpla în jurul a 3mesepezi, pentru comunitatea care s-a creat. Oamenii sunt foarte supportive.

Nu e simplu ce facem noi: postăm de 3 ori pe zi, timp de 5 zile pe săptămâna, facem meniul și lista în weekend, iar lista înseamnă un Excel imens în care trecem preparatele și toate ingredientele. Evident că în timp am devenit mai eficiente, dar tot simțim că am tras paiul scurt când trebuie să o pregătim (facem cu rândul). Suntem perfecționiste și punem presiune pe noi.

Poate Instagram nu e locul in care sa arăți ca ești vulnerabil, dar noi am găsit un mod de a expune și latura asta, iar oamenii chiar apreciază și se simt deschiși să împărtășească cu noi prin ce trec. E terapeutic ce se întâmpla și chiar simți că nu ești singur. We love this!

Poate ajuta mâncarea – în mod pozitiv – să depășești un moment dificil în viață?

Nu am experimentat asta până acum legat de mâncare, însă ce se întâmplă overall cu pagina ne ajută extraordinar de mult, pentru că e un locșor al nostru, din care ne luam multă energie.

Ce sfaturi aveți pentru cei cu un stil de viață foarte ocupat astfel încât să treacă la un stil de viață mai sănătos, cu mâncare bună, pregătită acasă și savurată pe îndelete?

Sfatul nostru e să nu urmeze niciun sfat, ci să-și găsească motivația și mindsetul pentru asta. Și noi ne-am păcălit mult timp că suntem prea ocupate ca să gătim acasă și să ne organizăm un pic cu mâncarea. Câteodată ăsta era adevărul, deseori asta era mai confortabil să credem. Dar perioada asta ciudată prin care am trecut și încă trecem, în care am trăit mostly acasă, a fost o oportunitate bună să ne reconsiderăm relația cu mâncarea. Nu e ușor să “show up” pentru toate lucrurile pe care ți le propui. Contrar așteptărilor, organizarea și disciplina vin cu un grad destul de mare de disconfort la început, până când devin parte din stilul de viață.

Chiar nu e ușor să ieși din automatisme și modul în care ai făcut lucrurile mult timp. Dar credem că suntem datoare să încercam și că suntem privilegiate să avem șansa asta. Dacă tot muncești atât de mult, poate găsești totuși timp 30 de minute să îți faci un prânz rapid. Hai, măcar 15 minute. Sau să te trezești un pic mai devreme ca să îti începi dimineața cu un mic dejun hrănitor. Depinde foarte mult mindsetul în care ești si ce prioritizezi. O pulpă de pui poate sta la cuptor și cât ești într-o ședința (dacă lucrezi de acasă, eventual, haha). Evident, câteodată chiar nu ai timp de absolut nimic și e și asta ok. Atunci, te poate ajută meal prep sau să comanzi ceva. Dar depinde mult dacă asta e o regulă sau o excepție.

Așadar, ca să revenim la recomandare, noi zicem așa: să înceapă cu obiceiuri mici, să o ia din aproape în aproape. Își pot seta ca obiectiv să mănânce salata la prânz timp de o săptămâna, iar salata respectivă poate avea aproximativ aceleași ingrediente zilnic, cu mici variațiuni pe subiect. Dacă au nevoie de ajutor, să apeleze la specialiști in domeniu.

Paginile de Instagram sunt pentru inspirație, nu pentru healing, nu pentru comparație și nu dețin adevărul absolut.

Care este inspirația voastră pentru stabilirea meniului? Ingredientele de sezon, mâncarea din copilărie, rețetele unor bucătari celebri, altceva?

Toate de mai sus, haha. Clar ingredientele de sezon sunt o bază foarte bună de la care pornim. Apoi se întâmpla să vedem anumite preparate la alți foodies și să ni se facă poftă. Pe TikTok apar tot soiul de trend-uri care ne stârnesc curiozitatea. Mai includem preparate care ne-au plăcut mult din meal plans anterioare.

Suntem deschise la a experimenta și, uneori, asta vine și din improvizație. De exemplu, nu am găsit pătrunjel pentru o supa de găluște și aveam menta în frigider. Și am zis “what if?” Wow, supa cu găluște cu mentă?! Ne-a dat pe spate și nu ne-am fi gândit niciodată la combinația asta. Ce se putea întâmpla rău? Să nu ne placă și să adunăm menta de pe deasupra. Asta e mișto la mâncare, că îți permite să explorezi. Poți experimenta super mult, fără noțiunea de “a greși”, ci cu mindsetul de a descoperi noi gusturi și combinații.

Care este felul vostru de mâncare preferat, de care nu v-ați plictisi niciodată?

Adevărul adevărat e că suntem fierte pe paste (haha, pun intended). Ni se par extrem de versatile pornind de la ingredientele din care sunt făcute, până la forma lor. Apoi, sunt posibilități nelimitate legate de sos si combinațiile de ingrediente pe care le poți face. Merg și ca fel principal, și în salată, și ca side dish. Chiar sunt foarte mișto și o bază bună pentru experimentat. Pe locul 2, foarte strâns, vine curry-ul. E un love story aici, pornit de la Berlin și ajuns până în bucătărie la Balls, unde am avut primul nostru eveniment (thanks, Ala, mucho amor!).

Cea mai simplă și mai delicioasă mâncare este pentru voi….

Turtele cu telemea și ceapa verde: se fac super rapid, în tigaie, fără dospire; ai nevoie doar de 4 ingrediente de bază + ce vrei pentru umplutură (gen telemea și ceapă verde, dar poate fi cașcaval, mărar, altele). Dacă bagi și o salată cu roșii zemoase lângă, deja ne plouă în gură.

Un citat preferat despre mâncare? (poate fi și unul propriu :))

Nu avem neapărat un citat preferat, dar credem cu tărie că mâncarea e o forma de self-love și că oricine poate să gătească.

Cum ați convinge pe cineva care nu a făcut (aproape) niciodată mâncare să se apuce de gătit și să-i și placă?

Fără urma de modestie: să se uite pe pagina noastră :)) Să abordeze tot procesul relaxat, să nu se ia prea tare în serios și să fie deschis să experimenteze.

It’s not rocket science, ci mai degrabă “trial & learning”, nici măcar “trial & error”.

În plus, ne-am dat seama că multe din rețetele pe care mamele noastre ni le vindeau ca fiind complicate rău (ne întrebăm de ce :))), sunt de fapt super simple: orez cu lapte, crema de zahăr ars, clătite, pilaf de orez, măzăriki și muuulte altele.

Care e cel mai frumos feedback primit de la membrii comunității 3mesepezi?

Ar fi unfair sa alegem doar unul singur. Avem o conexiune specială cu oamenii din comunitatea noastră. Chiar s-au legat niște povesti faine tare și primim foarte multă iubire din partea oamenilor. Sincer, la început ne-a copleșit tot valul asta de simpatie și consideram că nu îl merităm, dar acu’ a început să ne placă “celebritatea”. GLUMIM. Suntem super recunoscătoare și apreciem enorm când oamenii se deschid și ne povestesc în DM despre momente vulnerabile pe care le trăiesc. Credem că ce apreciază la noi foarte mult sunt autenticitatea, umorul și modul relaxat în care comunicăm pe pagină.

 

3mesepezi a lansat recent și un newsletter lunar despre “mâncăriki, meal planning, rețete și felii de viață”. Este un newsletter care își propune să spună povestea a 2 fete care se împrietenesc cu mâncarea și își propun să îi inspire și pe alții în călătoria lor. Umorul și autencitatea sunt sarea și piperul publicației, așa cum Andreea și Corina și-au inspirat comunitatea încă de pe Instagram. Meal planningul e prezent și el, acum într-o variantă și mai prietenoasă cu cititorii: un pdf gata de printat sau scrollat cu meniul săptămânal + rețetele + lista de cumpărături. Așa că, spor la abonare pentru și mai mult spor la gătit.
Click aici pentru abonare

 

La voi care e relația cu mâncarea? Împărtășește-ne în comentarii.

fotografii: 3mesepezi

Andreea Mira
Andreea Mirahttps://andreeamira.ro/
Creatoare de povești scrise și vizuale. Fotografă de food (aruncă un ochi pe www.instagram.com/andreea.mira), food blogger @www.infarfurie.ro și profesionistă în comunicare cu peste 15 ani de experiență. Sunt mamă a doi copii minunați care mă ajută adesea să văd lumea cu alți ochi. Îmi place să beau cafea, să alerg dimineața, să admir case vechi și să descopăr poveștile celorlalți.