Fructele de sezon pot fi punctul de plecare pentru pregătirea unor minunate deserturi de vară. Fie că ai în grădină o abundență dintr-un anumit fruct, fie ai cumpărat mai multe fructe decât poți mânca, fie că vrei să te răsfeți pe tine sau pe cei dragi cu un dulce bun, ai toate motivele să încerci una dintre cele 3 rețete de deserturi de vară delicioase pe care ți le propun în continuare.
Nu sunt rețete complicate și, cu puțină răbdare și, mai ales chef de bucătărit, îți vor ieși la fel de bine ca în imagini. Desigur, rețetele îți lasă libertatea de a le adapta la fructele pe care le ai sau care îți plac mai mult, iar puțină organizare îți va ușura mult activitatea în bucătărie.
Iată 3 rețete de deserturi de vară care te vor face să mai ceri o porție.
#1.Tartă cu mure și aluat fraged cu alune de pădure
O bunătate de desert cu fructe, perfect pentru zilele de vară în care poftești la ceva bun. O poți face și cu alte fructe de pădure, după ce ai prin frigider sau în grădină. Pentru a da mai multă savoare tartei, am înlocuit o parte din făină necesară pentru aluat cu alunele măcinate (un fel de făină de alune de pădure). O poți mânca așa, simplă, sau îi poți adăuga înghețată de vanilie, este minunată!
Ai nevoie de:
Aluat
- 175 g făină
- 75 g alune de pădure măcinate
- 150 g unt rece
- 2 linguri zahăr
- un praf de sare
- 4 linguri lapte
Umplutură fructe
- 500 g mure proaspete
- 125 g zahăr
- 1 lingură amidon
- 50 g alune de pădure măcinate
Metodă:
-
Pune făina și alunele măcinate într-un bol, adaugă untul cuburi și amestecă bine până obții o textură farâmicioasă.
-
Adaugă sarea, laptele și zahărul și amestecă din nou până aluatul se omogenizează. Învelește-l într-o folie alimentară și pune-l la rece pentru 30-60 de minute.
- Pune murele într-un castron, adaugă zahărul și amidonul. Amestecă pentru ca zahărul și amidonul să ajungă la toate fructele și să le îmbrace.
-
Preîncălzește cuptorul la 190 de grade C. Unge cu unt o tavă de copt pentru tarte (eu am folosit una de 24 cm).
-
Scoate aluatul din frigider și, pe blatul înfăinat, întinde-l cu sucitorul. Așază-l cu grijă în forma de tartă, taie marginile care sunt în surplus.
-
Pune pe partea de jos a aluatului un strat fin de alune măcinate, apoi răstoarnă murele și zeama lor, dacă și-au lăsat.
-
Coace tarta timp de 40-45 de minute la 190 grade C, până când aluatul devine auriu, iar murele s-au caramelizat.
-
Lasă să se răcească înainte de a o tăia. O poți asorta cu o lingură mare de înghețată de vanilie.
#2.Pavlova cu iaurt grecesc și fructe de pădure
Pavlova este un desert de care nu m-aș sătura niciodată. Am descoperit târziu cât este de bună, dar acum o pregătesc ori de câte ori am ocazia, cu diferite toppinguri, în funcșie de sezon. Iar acum, de vară, am optat să adaug în cremă și iaurt grecesc răcoritor, iar deasupra am pus fructe de pădure.
Ai nevoie de:
Bezea
- 5 albușuri
- 250 g zahăr tos
- 2 lingurițe amidon
- 1 linguriță zeamă de lămâie
Cremă
- 400 g smântână pentru frișcă
- 250 g iaurt grecesc (10% grăsime)
- 2 linguri zahăr pudră
Topping
- 150 g fructe de pădure diverse (zmeură, căpșuni, afine)
- 1 linguiță zahăr pudră (opțional)
Metodă:
-
Preîncălzește cuptorul la 150°C.
-
Bate albușurile până devin spumă. Adaugă, puțin câte puțin, zahărul, mixând bine până se încorporează cel pus anterior. Nu adăuga o nouă cantitate dacă se vede zahăr nedizolvat încă.
-
După ce ai terminat de pus zahărul, spuma a devenit lucioasă și tare. Cu ajutorul unei spatule încorporează amidonul și zeama de lămâie.
-
Pune o foaie de copt pe tavă. Împarte bezeaua în jumătate și formează două cercuri cam de 20 cm diametru folosind spatula. Ridică ușor marginile bezelei, lăsând în mijloc o adâncitură în care urmează să pui crema după coacere.
-
Redu temperatura cuptorului la 110°C și coace bezeaua timp de o oră – o oră și 10 minute. Las-o să se răcească în cuptor (eu am lăsat-o peste noapte).
- Bate smântâna cu zahărul pudră până obții frișca. Adaugă iaurtul și mixează puțin doar pentru a le omogeniza.
-
Pregătește un platou/stand de prăjituri pe care va sta Pavlova. Desprinde cu grijă prima bezea de pe foaia de copt și pune-o pe platou. Aceasta va juca rolul de blat. Desprinde și cealaltă bezea și las-o deoparte.
-
Împarte crema în jumătate: o parte întinde-o pe primul blat de bezea, pune deasupra cremei al doile blat de bezea și apoi întinde și cealaltă parte de cremă.
-
Decorează cu fructe de pădure și pudrează-le cu zahăr pudră (opțional).
#3.Prăjitură cu caise și ricotta
Această prăjitură cu caise și ricotta este atât de ușor de făcut, dar mai ales de mâncat 🙂 Textura este pufoasă, iar caisele dau o notă dulce-acrișoară, minunat de bună. Poți înlocui caisele și cu piersici bine coapte, dacă le preferi pe acestea din urmă.
Ai nevoie de:
- 240 g făină
- 1 linguriță praf de copt
- un praf de sare
- 3 ouă la temperatura camerei
- 250 g ricotta la temperatura camerei
- 175 g zahăr
- 45 ml ulei de măsline
- 5-6 buc caise desfăcute în jumătăți, sâmburele scos
Metodă:
- Preîncălzește cuptorul la 180 grade C. Unge cu puțin ulei de măsline o formă de copt – eu am folosit o formă de tartă de 23 cm. Tapetează fundul tăvii cu o hârtie de copt.
- Amestecă făina cu praful de copt și un praf de sare. Lasă deoparte.
- Într-un bol, pune ouăle și zahărul, mixează 2-3 minute până când obții o textură cremoasă și deschisă la culoare.
- Adaugă ricotta și uleiul, mixează din nou până se omogenizează.
- Pune făina amestecată cu praful de copt și sarea, încorporează cu o spatulă.
- Așază jumătățile de caise deasupra prăjiturii.
- Toarnă compoziția în tava de copt și coace prăjitura timp de 40-45 de minute.
- Servește călduță, simplă sau cu puțină frișcă/smântână deasupra. Delicioasă!
Rețete și fotografii: Andreea Mira (www.infarfurie.ro)