10 locuri de neratat din județul Sibiu

Durata: 9 minute

Nu o dată mi-am spus că, dacă județul Sibiu ar fi avut și ieșire la mare, ar fi fost, cu siguranță cel mai ofertant și „cu de toate” județ din România.

Cele mai înalte piscuri, nenumărate dealuri, râuri și lacuri, cel mai spectaculos drum auto din (umblă vorba) lume, cel mai mare muzeu în aer liber din România, biserici și cetăți fortificate, castele, palate și muzee, parcuri tematice unice în țară, iată doar câteva dintre argumentele care vin în sprijinul acestui gând.

Deși orașul Sibiu este o destinație turistică plăcută în orice sezon și care abundă în edificii culturale și turistice cunoscute și apreciate, zonele limitrofe ale Sibiului oferă chiar și mai multe posibilități de descoperit comori.

Iată 10 dintre destinațiile mele favorite din zona Sibiului, pe care cred că ar fi păcat să nu le vizitați cel puțin o dată.

#1 Povestea Calendarului, sat Porumbacu

Sibiu

Povestea Calendarului este un parc tematic, iubit de mici și mari deopotrivă, organizat în jurul celor 12 luni ale anului. Ocrotită de crestele falnice ale Munților Făgăraș, Povestea Calendarului te prinde în farmecul ei de cum pășești pe poartă, indiferent dacă ți-e drag de vremurile în care făceai schimb de abțibilduri de la guma Turbo ori dacă ești mulțumit că poți juca Turbo Racing League pe ultimul model de tabletă.

Gândit ca un parc de distracții manifest pentru frumusețea Țării Făgărașului și pentru întoarcerea la origini, Povestea Calendarului are file scrise pentru orice vârstă! Pe lângă cele 12 căsuțe tematice, există numeroase locuri de joacă pentru copii, zone de relaxare răspândite prin toate colțurile, precum și locuri special amenajate pentru a realiza fotografii instagramabile de cei mari, în timp ce cei mici participă la atelierele creative gratuite, organizate în căsuțe. Mai multe, aici.

#2 Castelul de Lut Valea Zânelor, sat Porumbacu

Sibiu

Castelul de Lut de pe malul râului Porumbacu este altă afacere curajoasă și deosebită de familie, cu un concept total diferit față de orice astfel de edificiu din România. Proiectul a fost demarat cu aproape 10 ani în urmă, din dorința de a crea un hotel cu design unic în România (și, iată, după 10 ani încă ar fi fost unic!), însă, cel puțin pentru moment, este păstrat la statut de obiectiv turistic.

Sibiu Sibiu

Sibiu

Deși nu se pot vizita interioarele, castelul este splendid pe exterior și zilnic sute, chiar mii de vizitatori îl admiră din grădina mare, cu ieșire directă la râul Porumbacu. Suprafața nu este foarte vastă astfel că recomandabil este să ajungeți cât mai devreme în zi sau chiar în timpul săptămânii, pentru a vă bucura în voie de peisaje și de liniștea naturii, un cadru de altfel superb pentru acest castel. Mai multe, aici.

#3 Abația Cisterciană de la Cârța

Sibiu

Abația Cisterniană de la Cârța este prima construcție gotică din Transilvania și singura de acest tip care nu a fost distrusă. Încă. Sau în totalitate… Din păcate și totuși din fericire, este un loc mult mai puțin frecventat de turiști, astfel că m-am putut lăsa în voia imaginației în timp ce m-am plimbat prin minunea construită din ordinul cistercienilor, cu sute ani în urmă, taman într-o mlaștină.

Sibiu

Sibiu

Exteriorul mănăstirii, precum și capela și cimitirul eroilor sunt într-o stare destul de bună, în schimb sala capitulară, biblioteca, dormitoarele, sunt acum doar o ruină. Totuși, una care lasă și mai mult loc de visare.

Cînd am fost eu, nu exista un program strict de vizitare, însă sunt afișate mai multe numere de telefon la care puteți suna în cazul în care nu este nimeni la intrare. Mai multe, aici.

#4 Palatul Brukenthal, Avrig

Sibiu

Reședința de vară a baronului Samuel von Brukenthal este unul dintre locurile acelea care, cred eu, ar merita un pic mai multă grijă și considerație în fața timpului care trece și lasă, invariabil, urme. Văzut din exterior, este posibil să nu exercite o atracție prea mare în ochii privitorului, însă, dacă aveți drum prin zonă și se mai și nimerește să fie și o zi însorită, vă recomand, cu drag, să îi faceți o vizită.

De îndată ce treceți de fațada scorojită care dă la stradă, pătrundeți într-o grădină de poveste, liniștită, cu alei pe care vă puteți plimba, o fântână minunată și clădiri cu povești de sute de ani în spate. Două dintre acestea pot fi vizitate, aveți ocazia să vă îmbrăcați și să vă pozați în diverse costume de epocă expuse gratuit, iar la finalul plimbării vă puteți relaxa într-o oranjerie elegantă, cu o băutură.

Palatul oferă cazare și găzduiește evenimente de orice tip, deci, luați in calcul că, în timpul vizitei, există posibilitatea de a se desfășura o nuntă, un botez sau un alt eveniment privat. Mai multe, aici.

#5 Brambura Park și Casa Întoarsă, Avrig

Sibiu

Proaspătă, amuzantă și inedită, Casa Întoarsă este o destinație simpatică pe care cei mici sigur o vor îndrăgi. De fapt, cred că nu doar ei. Dispuse pe 2 etaje, încăperile unei familii sucite sfidează gravitația și prezintă lumea așa cum chiar este ea de multe ori – cu susul în jos.

Nu doar lucrurile sunt de-a-ndoaselea, ci și colțurile și muchiile casei sunt strâmbe, astfel că urechea internă sigur va fi puțin amețită de îndată ce pătrunde pe ușă. Pont: după ce faceți fotografiile, întoarceți-le cu susul în jos, pentru un efect și mai dramatic.

Pe lângă Casa Întoarsă, în Parcul Brambura există și o mică grădină zoologică, unde vedeta este o drăgălașă alpacă, locuri de joacă pentru copii, precum și un restaurant cu terasă. Mai multe, aici.

#6 Panoramic Dino Park, Avrig

Sibiu

La Panoramic Dino Park sunt șanse mari ca micuții voștri să găsească o activitate pe placul lor, indiferent de vârstă și preferințe. Atracția principală a parcului sunt dinozaurii în mărime naturală, aduși de peste mări și țări, pe care cei mici îi pot încăleca, saluta, întreba una-alta, de pe vremurile când lumea era a lor.

Pe lângă dinozauri, parcul are mulți locuitori mai actuali, struți, porumbei, păsări multicolore și patrupede fecheșe, bucuroase de vizită. Există numeroase spații de joacă și activități pentru cei mici în aer liber, un foișor pentru evenimente, precum și căsuțe cu dulciuri artizanale și suveniruri.

Recomand o vizită aproape de momentul apusului, pentru a surprinde chipurile dinozaurilor seculari în lumina crepusculară. Mai multe, aici.

#7 Ferma de cerbi, Poiana Neamțului

Sibiu

Ferma de cerbi și ciute de la Poiana Neamțului, parte a complexului cu același nume este o oază de aer curat de munte și de animale fericite, în mediul lor. Recunosc, nu merg cu plăcere la grădini zoologice și nici în copilărie nu am făcut-o, deoarece simt un disconfort în a vedea ființe luate din mediul lor și expuse în cuști, în scop educativ/ recreativ.

Experiența de la Poiana Neamțului este foarte diferită. Animalele se bucură de un spațiu mare, în inima pădurii și își duc viața după legile lor biologice, iar nu după cele ale oamenilor. Atâta doar că le permit acestora să vină uneori în vizită, de preferat la ora mesei, însă îi roagă să nu fie zgomotoși și intruzivi, să le respecte spațiul și nevoile.

Sibiu

Vizitele la fermă se fac exclusiv cu însoțitor-povestitor de la pensiune. Mai multe, aici.

#8 Transfăgărășan și Bâlea

Sibiu

Drumul Transfăgărășan leagă Ardealul de Muntenia și are o lungime de 92 de kilometri, 27 de viaducte și poduri și un tunel de 887 metri, cel mai lung din țară. Supranumit de nenumărate ori „cel mai frumos drum auto din Europa” și chiar din lume, Transfăgărășanul este o splendoare de șosea săpată în munte, care atinge altitudinea maximă de 2042 metri.

Pe timp de vară este o destinație care se află în topul oricăror alte destinații din România, astfel că este nevoie să veniți înarmați cu multă răbdare și pregătiți să fiți blocați cu orele pe el, în momentele critice ale zilei.

Iarna se poate urca cu telecabina până la locul în care, de multe ori, se construiește un hotel în totalitate din gheață. Cascada și lacul Bâlea sunt, de asemenea, puncte de mare interes de pe acest drum, precum și numeroasele trasee montane care pornesc de la finalul lui.

Fotografiile sunt realizate pe un traseu montan situat deasupra drumului Transfăgărășan, cu vedere la Lacul Bâlea. Mai multe, aici.

#9 Stațiunea turistică Păltiniș

Sibiu

Stațiunea turistică Păltiniș este stațiunea montană situată la cea mai mare altitudine din țară – 1442 metri, dar și cea mai veche – a fost creată de Societatea Carpatină Ardeleană a Turiștilor, în anul 1894. Se poate schia, se pot face drumeții, există numeroase trasee turistice marcate, un parc de aventură – Arka Park, precum și alte obiective culturale și religioase care pot fi vizitate.

Datorită aerului ozonat de care dispune, o vizită în stațiunea Păltiniș se poate dovedi utilă și pentru tratarea asteniilor, a hipertiroidiei, a suprasolicitprii fizice și intelectuale, precum și altor dereglări sau boli. O destinație ideală indiferent de anotimp, pentru iubitorii de timp petrecut în natură.

Fotografiile sunt realizate pe traseul montan Cindrel, cu plecare din Păltiniș. Mai multe, aici.

#10 Acoperișul României

Sibiu

Cât de minunat este să îți îmbrățișezi țara chiar de pe acoperișul ei? Accesul spre Vârful Moldoveanu (2544 metri) se face din diverse puncte, aflate și ele, tot în județul Sibiu. Indiferent cât de împătimiți ai muntelui sunteți, să ajungi o dată în viață deasupra României prin propriile forțe este o dorință pe care o împărtășim mai mulți dintre noi. Masivul Făgăraș este cel care găzduiește cele mai înalte piscuri montane din România, iar accesul la ele nu este facil.

În funcție de nivelul de pregătire fizică și montană, Vârful Moldoveanu poate fi abordat pe un traseu mai ușor sau pe trasee mai tehnice. Indiferent de alegere, efortul este unul mare iar pericolele sunt sunt și ele prezente. Așadar, dacă doriți să deschideți brațele spre lume din cel mai înalt punct al României, nu uitați să vă documentați temeinic înainte.

Să vă asigurați că echipamentul este cel adecvat și că atât din punct de vedere fizic, cât și emoțional, sunteți pregătiți pentru o astfel de ascensiune. Mai multe, aici (cel mai ușor traseu de ascensiune spre Vârful Moldoveanu).

Care sunt locurile voastre favorite din județul Sibiu? Ne spuneți în comentarii pentru a ne putea extinde lista?

Fotografii: arhiva Swit Rocs

Swit Rocs
Swit Rocshttps://haihuicuswitrocs.com/
Călătoresc, fotografiez și țes povești sub pseudonimul de HAIHUI cu Swit Rocs. Iubesc natura, munții, picioarele obosite în bocanci, răsăriturile și apusurile, culturile diverse, oamenii colorați, bătrânii care îmi amintesc de bunica, locurile care îmi încearcă toate simțurile simultan, slănina cu usturoi, berea și muzica rock. Nu sunt eu fără ochelarii de Harry Potter, fără brățări și fără cățelușa mea montaniardă, Joy. Și nici nu vreau să devin vreodată.