Imaginează-ți că te afli într-un ținut feeric, unde, cât vezi cu ochii, te înconjoară tufele de flori delicate și parfumate de lavandă, un tărâm mov, delimitat în zare doar de linia senină a orizontului. Cam așa este imaginea pe care o știm cu toții din Provence, cea mai cunoscută destinație pentru lanurile de lavandă și al cărei nume a devenit sinonim cu lavanda.
Dar dacă Provence pare un vis îndepărtat, atunci mai bine faci o călătorie de weekend către unul dintre câmpurile de lavandă care se găsesc în România. Cu siguranță vei trăi o experiență (parfumată) de neuitat!
În ultimii ani, și în România a luat amploare cultivarea lavandei, au început să aibă loc evenimente dedicate sezonului lavandei înflorite (Festivalul lavandei) și tot mai mulți își planifică măcar o călătorie pe sezon pentru a trăi experiența lavandei.
Iată selecția noastră de 10 locații pentru o excursie în lanurile de lavandă:
- Romanța Lavandei Călărași. Culturile de lavandă de aici se întind pe 4ha și se află în comuna Vlad Țepeș, județul Călărași (o distanță de parcurs cam într-o oră și 10 de minute dacă vii din București). Poți să-ți planifici o vizită aici în perioada 12-30 iunie, în fiecare după-amiază, între orele 16 – 21, iar în weekend între orele 10- 21. Evenimentul poartă numele de Romanța lavandei și mult mov, iar intrarea este gratuită.
2. Lavanda Hărmănești-Iași se află în satul Hărmăneștii-Vechi, comuna Hărmănești, Județul Iași (la 10 km de Pașcani) și se întinde pe 1 ha. Festivalul lavandei are loc între 26 iunie-11 iulie, orele de vizitare fiind 10-21. Accesul costă 10 lei/persoană și primești în schimb un buchet de lavandă. Vei găsi aici decor pentru fotografii, stand cu băuturi răcoritoare, locuri de relaxare și locuri pentru corturi.
3. Grădina de lavandă este localizată în sat Țipărești, comuna Cocorăștii Mislii, jud. Prahova. Porțile sunt deschise vizitatorilor între 19 iunie și 11 iulie. În acest interval, se vor organiza și câteva evenimente speciale: Șezătoare, cântec, joc și voie bună (26 iunie), Seară de jazz cu Luiza Zan și Jazzpar Trio (3 iulie) și Seară de chitară cu Maxim Belciug (10 iulie). Costul pentru Seara de jazz și cea de chitară este de 50 de lei/persoană (copiii sub 10 ani intră gratuit).
4. Lavanda Lola este în comuna Bonțida, județul Cluj. Aici se organizează Lavanda Lola Fest, vizitatorii fiind așteptați în două weekend-uri: 18-20 iunie și 25-27 iunie. Programul este 12-20 pentru ziua de vineri și 09-20 pentru sâmbătă și duminică. Taxa de intrare este de 10 lei/persoană. Dintre activitățile propuse de organizatori se numără: picnic cu familia și prietenii, prezentări detaliate despre lavandă (știai că există peste 50 de specii?), distilare de ulei esențial de lavandă, fotografii și testare produse din lavandă.
5. Lavanda Nympheum – Brăila este situată la granița dintre județele Brăila și Ialomița, este vorba mai precis de Ferma Agroprovens (str. Docești, nr. 187, Bărăganul, jud. Brăila). Aici se organizează Festivalul Lavandei din Bărăgan, între 25-27 iunie. Costul unui bilet este de 17 lei. Programul cuprinde următoarele activități: fotografii în câmpul de lavandă, ateliere de creație, trasee pentru biciclete, plimbări cu taxi-căruța, stand produse naturale cosmetice Nympheum și standuri cu produse locale, activități pentru copii, seară de film chiar în locație, muzică live, expoziție și proiecție de caricatură, foc de tabără.
6. Parfum de lavandă se află în comuna Pecineaga, județul Constanța. Aici se organizează Lavanda Fest. Experiențe Dobrogene Mov, care va avea loc anul acesta între 12 și 26 iunie. Evenimentul este gratuit.
7. Purple Hill Lavanda – Tecuci este, după cum îi spune numele, în Tecuci, județul Galați. Minifestivalul Lavandei „Hai- Hui pe Dealul Mov” se va desfășura între 18 și 20 iunie (program zilnic între orele 09-22). Pentru a acoperi costurile de organizare, participanții vor achita contravaloarea unui buchet de lavandă de 15 lei. Printre activitățile ce se vor putea face pe durata festivalului se numără: picnicuri, fotografii, seară de film, plimbări în natură și limonada cu lavandă.
8. La Rue de Lavande este localizată în localitatea Badon, județul Sălaj. Plantațiile de lavandă se întind pe 1,5 ha, dintre care 1 ha are culturi de 5 ani, iar 0,5 ha sunt culturi noi. Ziua porților deschise se desfășoară aici pe parcursul a trei weekend-uri: 26-27 iunie, 3-4 iulie și 10-11 iulie, între orele 09-21.
9. Tărâmul Lavandei se întinde pe o suprafață de 50.000 mp și se află în comuna Mădăraș jud. Mureș. Poți face o vizită aici între 26 iunie și 18 iulie (orele 10-20). Activitățile din programul evenimentului: plimbări cu ponei sau cu trăsura, lângă lavandă; zbor cu balonul cu aer cald; picnic pe deal, lângă plantația de lavandă; decor pentru fotografii, inclusiv ședințe foto cu fotografi profesioniști; locuri de campare pentru rulote și corturi; standuri cu produse pe bază de lavandă. Pentru a avea acces, fiecare participant va achita 15 lei – contravaloare unui buchet de lavandă.
10. Lavanda Alberta Brașov este localizată în Valea Mare – Crizbav, la 25 de km de Brașov și este plantația de lavandă aflată la cea mai mare altitudine (800m). Anual se organizează Zilele Porților deschise pentru vizitatorii dornici să se plimbe și să admire lanurile parfumate (momentan nu s-a stabilit perioada de vizitare).
Must-have-ul excursiei la câmpurile de lavandă: fotografiile
În sezonul lavandei înflorite (iunie-început de iulie) feed-urile de social media sunt inundate de fotografii în lanurile de lavandă. Iar pentru cine vrea să aibă o experiență foto complexă, la multe dintre locații sunt și fotografi care fac sesiuni foto tematice chiar la fața locului, în mijlocul lanurilor mov și parfumate.
Mihaela Tașulea – artist vizual, pictoriță și fotografă – face de 3 ani de ședințe foto profesionale în câmpurile cu lavandă. Locația aleasă de ea este Romanța Lavandei – Călărași, din perspectiva proximității de București și a unei conexiuni afective cu acest loc. Decorul pentru fotografii și florile de lavandă (buchete, coronițe) sunt oferite de organizatori, iar Mihaela aduce diferite elemente de recuzită care să ajute la crearea atmosferei de poveste (pălării, umbrele, coșulețe).
Fotograf profesionist sau foto cu telefonul?
“Oamenii nu știu ca e o diferență mare între pozele făcute de un fotograf profesionist și cele făcute cu telefonul (din punct de vedere calitativ și artistic mă refer) și atunci se mulțumesc cu pozele făcute de ei cu telefonul”, povestește Mihaela.
Dacă intenționezi să faci fotografii la câmpurile cu lavandă, Mihaela are un articol în care oferă o serie de sfaturi care să te ajute să ai cele mai frumoase amintiri cu lavandă, indiferent că apelezi la un profesionist sau îți vei face singur fotografiile.
Cine vizitează, de regulă, câmpurile de lavandă?
Am întrebat-o pe Mihaela dacă a observat un anume profil al vizitatorului la câmpurile de lavandă: “În lavandă vin mulți oameni din localitățile din apropiere, dar în ultimul an au venit și mulți călători de meserie sau instagrameri. Cei care apreciază pozele făcute în mod profesionist, de obicei, vin însoțiți de un fotograf. Dar sunt și mulți cărora le vine la fața locului ideea de poze bune.”
fotografii: Mihaela Tașulea, Paginile oficiale ale locațiilor de lavandă